Ard zone întinse din județ! Toate mașinile de pompieri sunt la intervenții!

0

Când a ars iarba uscată de pe Pietricica, pietrenii au stat cu inima strânsă, gândindu-se ce tragedie se putea întâmpla dacă flăcările ar fi ajuns la pădure, la casele din jur sau la spital și zona Privighetorii. Tot județul a aflat despre incendiu, puțini au învățat cât de sensibilă este limita dintre un banal ”incendiu de vegetație uscată” și o adevărată nenorocire. Când au fost incendiile din Grecia și s-au dus pompierii români (inclusiv din Neamț) să ajute, oamenii au putut vedea la televizor cum se fugea cu disperare din fața focului și cum flăcările înghițeau case, păduri, localități întregi. Pompierii au fost felicitați la întoarcere, dar românii/nemțenii n-au învățat mai nimic din imaginile dezastrului. Emoția de spectator s-a mutat spre alte subiecte.

De zile în șir se ”întâmplă” incendii de miriști care se extind la case și la păduri. Pozele cu oameni rămași doar cu hainele de pe ei, știrile despre bătrânii care ajung arși la spital (cazul bărbatului de 77 de ani de la Bicaz Chei, care a încercat să stingă focul ”scăpat” din curtea lui, în pădure – este doar un exemplu), nu mai emoționează pe nimeni. Altfel nu se exeplică de ce, în fiecare zi, se primesc zeci de apeluri la 112, care anunță incendii de vegetație.

Și după incendiile de la Bicaz Chei (unde au fost afectați 200 de copaci) și de la Hangu (în satul Buhalnița au ars vegetația și arborii de pe 5 hectare) astăzi, 28 martie, a luat foc pădurea din Dămuc. Cu riscul ca flăcările să ajungă la case. La fel ca în curbele de la Bălțătești, unde incendiul era atât de puternic încât fumul afecta traficul rutier, dar riscul major era extinderea spre pădure și spre locuințe. Tot astăzi au mai fost anunțate incendii de vegetație în Piatra-Neamț, Agapia, Grumăzești, Boghicea, Crăcăoani.. Ieri au fost la Negrești, Trifești, Hlăpești, Roznov, Stănița, Războieni, Roman…E greu de spus ce localități au ”scăpat” până acum fără incendii.

În acest moment, sunt foarte multe incendii de vegetație uscată în județ, la care intervin doar serviciile voluntare pentru că toate echipajele de pompieri sunt în teren”, ne-a declarat, în această seară, lt. Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț. ”În curbele de la Bălțătești este traficul îngreunat din cauza fumului, pentru localizarea incendiului intervin serviciile voluntare și din alte comune, iar ISU Neamț doar cu o autospecială. La Dămuc arde pădurea pe o suprafață mare. Au sunat foarte mulți oameni și au spus că este pericol să ajungă focul la gospodării. Intervin serviciile voluntare din Dămuc, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, personalul Ocolului Silvic Bicaz și pompierii militari din Piatra-Neamț. Bate vântul și amplifică focul. Numărul incendiilor este foarte mare, deși noi am făcut activități de informare preventivă, am pus la punct și un plan de acțiune cu privire la mediatizarea măsurilor specifice acestui anotimp, pentru a le aduce la cunoștință oamenilor că este interzis să dea foc la miriști și la vegetația uscată”.

Pompierii nu mai știu ce metode să folosească pentru a convinge oamenii să nu mai dea foc vegetației uscate. Au aplicat și amenzi, inclusiv unei bătrâne de 90 de ani din Dobreni, care a primit sancțiunea maximă – 2500 de lei. Bătrânul de la Bicaz Chei va fi cercetat penal, iar persoana care a dat foc pădurii din Buhalnița este căutată, încă. Amenda ar putea fi metoda care funcționează, după ce se va duce vestea prin tot satul că a fost cineva sancționat. Păcat că n-au funcționat deja imaginile cu casa arsă de la Drăgănești, care s-a aprins exact de la un ”banal” incendiu de vegetație uscată.

Cristina Mircea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.