Primăria Piatra-Neamț achiziționează ”Servicii de expertiză tehnică zona pietonală și pasaj subteran Curtea Domnească”, la valoarea de 12.000 de lei fără TVA, după ce a constatat că s-au degradat placajele cu granit. Constatarea este descrisă agramat în caietul de sarcini, dar în ciuda exprimării, ideea se înțelege clar: ”Având în vedere faptul că se observă degradări ale placajelor pereților, stâlpilor și a pavimentului cu granit al Curții Domnești, str. Ștefan cel Mare, Piatra-Neamț prezintă fisuri și desprinderi ce pot provoca accidentări ale pietonilor/mașinilor parcate în zona de pasaj, prin prezentul caiet de sarcini se solicită întocmirea unei expertize tehnice în scopul evaluării din punct de vedere tehnic a situației și stabilirea de soluții și măsuri care se impun pentru realizarea reparațiilor obiectivului. Obiectivul care face obiectul expertizării tehnice a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, cod SMIS 11177, cu titulatura de ”Restaurarea și punerea în valoare a zonei istorice și culturale curtea domnească din municipiul piatra neamț – prin amenajări urbanistice, amenajări ale circulațiilor pietonale și carosabile – pasaj auto subteran, parcaje subterane și a fost finalizat în 15.02. 2015, nemaifiind în garanție”.
Zonele ce prezintă degradări și infiltrații menționate în documentație sunt: zona pietonală Curtea Domnească și scările de acces adiacente; pasajul rutier; zona pereților exteriori cu placaje din granit; zona lifturilor din pasaj și zona adiacentă Colegiului Național Petru Rareș.
Expertul va trebui să recomande soluțiile și măsurile care se impun pentru realizarea reparațiilor și a eliminării infiltrațiilor, indicând exact caracteristicile tehnice ale materialelor care trebuie înlocuite. Și mai are o sarcină grea: ”Se va analiza dacă a fost respectată de către constructor tehnologia de execuție și cerințele impuse de Legea 10/1995 actualizată, privind calitatea în construcții, pentru placarea pereților exterior cu granit din pasajul subteran”.
Acum, fără să fie nimeni expert, e suficient să ridice ochii spre biserica lui Ștefan și să vadă cum arată o construcție de 500 de ani la care s-a respectat ”tehnologia de execuție”. Este regretabil că nu achiziționează primăria și o expertiză pentru biserică, având în vedere că de la realizarea proiectului de la Curtea Domnească umezeala urcă în ziduri și, dacă nu se intervine, există posibilitatea să fie compromis monumentul istoric. Dar o expertiză efectuată de un expert atestat pentru monumente, așa cum prevede legea. În cazul pasajului, deși face parte din ansamblul ”cultural și istoric”, Direcția tehnică din Primăria Piatra-Neamț a considerat că este suficient un expert tehnic de calitate, care să aibă disponibilitatea să se informeze corect: ”Ofertantul, anterior întocmirii ofertei tehnice și pentru o corectă informare a sa, va vizita obiectivul menționat, la cererea sa, împreună cu reprezentantul beneficiarului, la o data prestabilită (cel puțin 24 de ore înaintea vizitei în teren)”.
Cristina Mircea