– Sunteți unul dintre primarii noi în funcție, venit din mediul privat, dar cu o experiență de un mandat de consilier local, un primar care este criticat destul de mult pe rețelele de socializare. De ce se întâmplă acest lucru?
– Facebook și grupurile din Roznov de pe această rețea existau și înainte de a fi eu primar. Și nu se discuta atât de mult, și nu erau atâtea critici. Explicația e simplă: cei care erau înainte în primărie, acum sunt pe Facebook. Sunt 4-5 persoane care cu asta se ocupă. Răzvan Păun și Doru Sîrbu sunt doar două exemple de conturi false. În spatele lor sunt persoane care nu vin niciodată să mă abordeze direct și să-mi spună unde li se pare că am greșit, deși eu sunt deschis la orice discuție și le aștept oricând. Dar lucrurile bune care se fac în Roznov nu le povestește nimeni pe Facebook. Și am făcut treabă într-un an și 4 luni: am schimbat stațiile de autobuz, am făcut curățenie în oraș, chiar și fostul primar Ciubotaru recunoaște că e mai curat în Roznov, am renovat dispensarul, care a fost cu multe discuții. Medicii nu voiau să se mute de acolo, credeau că am intenții ascunse și probabil vreau să-l vând. Nimic mai neadevărat. Am renovat un spațiu la centrul de permanență de la fostul spital și i-am mutat, temporar, în spațiul acela care arată perfect. La ora actuală e gata dispensarul în interior, trebuie să placăm exteriorul și, în maxim două săptămâni, medicii se vor putea muta înapoi. După aceea voi renova și cealaltă parte din spațiul centrului de permanență. Bine, între timp am făcut și un centru de vaccinare, am mutat poliția locală într-un sediu ca lumea, am pus camere de luat vederi peste tot – un lucru cu care nu au fost de acord unii consilieri, deși e foarte util, inclusiv pentru a vedea cum se păstrează curățenia.
– Există voci care spun că sunt proiectele fostului primar, cu accent de reproș, deși reproșul ar fi fost întemeiat dacă le-ați fi abandonat.
– Eu sunt primul care recunosc că erau ale lui. Dar aveau nevoie de anumite clarificări, de actualizări, sunt pași mulți până duci un proiect la capăt.
– Aveți inamici în Consiliul Local?
– În Consiliul Local Roznov sunt și oameni care se gândesc la comunitate, dar și consilieri care au interese personale. Însă eu trebuie să-mi fac treaba. Știți cum am pățit? Ca atunci când ajungi într-o casă dezordonată și nu știi de ce să te apuci mai întâi. Dar treptat, rezolv problemele. Chiar dacă mai sunt discuții în CL și nu trec diverse proiecte, din diferite motive. Eu am crezut că imediat după ce s-a terminat campania electorală, ne apucăm de treabă cu toții și am sperat să fie înțelegere. Nu este, din păcate. De exemplu, avem o problemă cu o societate comercială, care nu a plătit de mulți ani taxa de concesiune pentru un spațiu din parc. Noi vrem să luăm spațiul înapoi, ar trebui reziliat contractul, iar consiliul local nu a fost de acord, deși administratorul are datorii către primărie mai mari de 100.000 de lei. Sunt banii comunități. Iar când te duci să soliciți fonduri, prima dată ești verificat la sumele pe care le ai de recuperat, inclusiv din amenzi. Din acest motiv am ajuns la sechestre, lucru pentru care iarăși sunt criticat. Și apropo de proiecte, la Roznov trebuia să fie gaz din 2020, proiectul este datat 2010. Acum l-am prioritizat. Și tot acum am modernizat un garaj pentru ISU Neamț, care va înființa o subunitate de pompieri la Roznov. Vreau să fac canalizare la piață, în anul 2022 toți au fose, iar piața arată ca în anii 60. Nu e normal să vinzi o sticlă de lapte pe o tarabă ruginită, în ploaie.
– Roznovul dă impresia unei așezări înghesuite, cel puțin în zona de centru. Și blocurile arată trist, nu doar piața.
– Eu am fost 11 ani plecat, am lucrat în străinătate și, între timp, am cumpărat un teren la Chintinici. Când m-am întors în țară, jumătate din el era vândut de fosta administrație. Am vrut să înțeleg ce se întâmplă, de asta am venit consilier la primărie și am spus să nu se mai vândă niciun teren din Roznov, pentru că nu mai este niciun loc nicăieri unde să contruiești o clădire de utilitate publică. Vreau să fac sensuri giratorii în intersecția din centru și în cea cu drumul spre Girov, pe unde merg toate camioanele dinspre Tazlău. Nu avem spațiu să facem o variantă, pentru că s-au vândut terenuri până în marginea drumului. De aici și senzația de înghesuit. Roznovul nu prea pare oraș. A fost puțin cam grăbit statutul de oraș. Și dezavantajos. Avem centrul de permanență, avem liceul, evidența populației, căminul de bătrâni – instituții pentru care o parte din cheltuieli le plătim noi, dar beneficiază toți oamenii din comunele din jur. Și am mai făcut și centrul de vaccinare tot la noi. Referitor la blocuri, am făcut acum un proiect pentru anvelopare și-mi doresc mult să-l realizez, pentru că într-adevăr trebuie îmbunătățit aspectul lor.
– Și nu e singurul aspect care trebuie îmbunătățit. Dacă ne raportăm la asfalt, canalizare, gaz – condiții normale pentru anul în care trăim, cum stați?
– Am făcut proiect pentru canalizare și asfalt în zona vilelor, unde fiecare gard e altfel și e o problemă ca fiecare cetățean să înțeleagă că trebuie să strice gardul ca să se poată lucra. Am făcut un alt proiect pentru încă 7 kilometri de asfalt, dar sunt străzi necadastrate, sunt probleme cu terenuri care sunt suprapuse, și sunt nevoit să lucrez în primărie cu aceiași oameni care n-au rezolvat problemele astea. În plus, actualizarea costurilor se face mai greu, dar în 2023 ar trebui să terminăm modernizarea școlii I-VIII, să facem o sală de sport nouă, avem și proiectul de la piață, avem proiect la stadion prin CNI, iar proiectul de modernizare a grădiniței, prin fostul PNDL, e la licitație. Erau prețurile de pe vremea Elenei Udrea și abia am reușit acum să actualizăm prețurile și la școala Slobozia, și la grădinița cu program prelungit. Vă mai dau un exemplu: a fost canalizarea făcută în Chintinici și 5 ani nu a funcționat, timp în care s-a colmatat. A fost un litigiu cu Fondul de Mediu și nu s-a plătit ultima factură celor care au montat stația de epurare. Am câștigat procesul și am început s-o punem în funcțiune, dar asta a însemnat alți bani cheltuiți, pentru lucruri rămase demult în amorțire.
– Și în ciuda acestei agitații pentru a scoate din amorțire proiectele vechi și a face altele noi, sunteți aspru criticat când nu arde un bec pe stradă. De ce?
– Din răutate. Sunt mulți oameni impulsionați de fosta administrație, care înainte nu spuneau nimic când aveau strada în beznă. Am schimbat stațiile de autobuz – 8 le-am cumpărat, restul până la 16-17 le-am luat de la Piatra Neamț, de la Urbtrans, cele pe care le-a schimbat. Le-am refăcut și arată exact la fel ca alea noi. Am fost criticat că le-am luat vechi. Nu-i niciodată bine. Pe Facebook nici nu mă mai uit, am început să gândesc altfel.
– Cum s-a schimbat viața dumneavoastră de când sunteți primar?
– Am noroc că familia mă înțelege. Soția nu a fost de acord să candidez, dar știe că sunt ambițios și o să reușesc până la urmă. Am noroc că nu crede toate bârfele. Băiatul meu se ocupă de afacerea familiei. Dacă nu venea el acasă, nu candidam. Am făcut o afacere care funcționează, am lăsat-o ca să fac ceva în Roznov și mă trezesc deodată că sunt cel mai rău om. Eu am făcut construcții și știu ce înseamnă, am fost 11 ani plecat afară, șofer de camion și lider de sindicat la o firmă din Piacenza, am dus la muncă peste 30 de oameni cărora nu le-am luat un leu pe vremea când se luau bani pentru un loc de muncă și sunt acuzat acum că angajez pe cineva la primărie și-i iau bani? Niciodată nu am luat un ban de la nimeni nici aici, nici acolo pentru angajare.
– Exceptând grupul de oameni care vă critică pe Facebook, ceilalți locuitori din Roznov vă susțin?
– Eu zic că da. Și faptul că vin la primărie să-mi zică lucruri, spune mult. Am surprize în fiecare zi. Vine cineva din afară și-mi spune ceva, mai aflu de aici altele, dar nu sunt persoana care să scrie pe Facebook. Mai bine tac și încerc să le rezolv. Un exemplu de problemă dificilă este situația dispensarului și a căminului cultural din Slobozia, care nu sunt nici în domeniul public, nici în domeniul privat. Au fost scoase din domeniul public, cu intenția de vânzare, apropo de cine voia să vândă dispensare, netrecute în domeniul privat, și acum nu sunt nicăieri. Și vreau să le trec înapoi în domeniul public, dar e o adevărată bătaie de cap. Eu vreau să fac în jurul bazarului o parcare și am făcut acest proiect de când eram consilier. Tot zâmbea Ciubotaru, nu știam de ce și spunea că nu se poate. Acum am văzut de ce nu se poate. Am fost la OCPI, am trimis hârtii la Prefectură și vă spun că într-un an de zile nu am rezolvat. Iar dispensarul stă să cadă și nu pot să fac nicio investiție acolo, pentru că nu e în patrimoniul primăriei. Eu am o luptă întreagă în fiecare zi și uite că nu mă mai plâng pe Facebook. Dar, evident, aș prefera să simt că sunt susținut mai mult și de către cetățeni, și de către angajații primăriei, și de către consilierii locali. În fond, nu fac nimic pentru mine, fac pentru Roznov.
A consemnat Cristina Mircea
Mult succes Domnule Primar, este foarte greu să lucrezi cu oamenii care au un fix să fie împotriva a tot ceea ce este bine pentru dezvoltarea și prosperitatea localității, dar speram ca vor veni și zile mai bune. Succes și spor în activitate. Sunt destui cetățeni care vă apreciază și au încredere că veți reuși în 4 ani să faceți lucruri bune pentru roznoveni. 👍