Radu Bălău, fostul director executiv al TCE 3 BRAZI, condamnat la 5 ani de închisoare pentru fraude cu fonduri europene, a scăpat de închisoare după ce-a executat mai puțin de doi ani din pedeapsă. Inițial, Judecătoria Mircurea Ciuc i-a respins cererea de liberare condiționată, Radu Bălău a contestat decizia instanție, iar Tribunalul Harghita i-a dat câștig de cauză: ”Admite contestaţia formulată de contestatorul Bălău Radu încarcerat la Penitenciarul Miercurea Ciuc, împotriva Sentinţei penale nr. 826/02.12.2021 pronunţată de Judecătoria Miercurea Ciuc în Dosarul nr. 3287/258/2021. Desfiinţează Sentinţa penala nr. 826/02.12.2021 pronunţată se Judecătoria Miercurea Ciuc în Dosarul nr. 3287/258/2021 şi soluţionând cauza: în temeiul art. 587 Cod procedura penala, raportat la art. 59 din Codul penal din 1969, cu aplic. art. 5 din NCP, dispune liberarea condiţionată a persoanei condamnate Bălău Radu, din executarea pedepsei de 5 ani închisoare (…). Atrage atenţia condamnatului asupra prevederilor art. art. 61 din Codul penal din 1969, referitoare la cazurile de revocare a beneficiului liberării condiţionate. Definitivă”.
Radu Bălău, Ciprian Astanei, fost director adjunct al Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltarea Rurală și Pescuit, și alte 8 persoane (angajați ai TCE și angajați ai OJPDRP) au fost anchetați de DNA și trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, și dare de mită. Procurorii au dispus, de asemenea, trimiterea în judecată a 20 de societăți comerciale (firme din holdingul TCE 3 BRAZI) ca persoane juridice.
”Scopul urmărit și atins de grupare a fost obținerea de către SC TCE 3 BRAZI SRL de fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) în sumă de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziționarea de utilaje agricole), prin crearea de condiții artificiale, cu depășirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar. În concret, sub coordonarea inculpatului Bălău Radu au fost înființate, prin intermediul unor persoane interpuse (toți angajați ai societăților afiliate holdingului sau rude ale acestora), 20 societăți comerciale, prin intermediul cărora inculpații au divizat în mod artificial proiectul de afaceri prin care urmăreau în fapt achiziționarea unor utilaje agricole în interesul exclusiv al SC TCE 3 BRAZI SRL, formulând câte o cerere de finanțare în numele fiecărei firme nou înființate”, se arată în comunicatul DNA din momentul trimiterii în judecată.
Sentința definitivă a fost pronunțată de Curtea de Apel Bacău, în ziua de 30 iulie 2020, iar instanța i-a condamnat pe Radu Bălău la 5 ani de închisoare, pe Ciprian Astanei la 4 ani de închisoare, și pe Ana Belciug (angajată a TCE 3 BRAZI) la 3 ani și 6 luni de închisoare, toți ceilalți inculpați primind pedepse cu suspendare. Cele 20 de firme au primit câte o amendă penală de 45.000 de lei, iar în privința SC TCE 3 BRAZI SRL a încetat procesul penal, întrucât instanța a constatat că ”prin sentința civilă nr. 540/F din 29 noiembrie 2017 a Tribunalului Neamț, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 118/2018 din 22 martie 2018 a Curții de Apel Bacău s-a dispus radierea acesteia din Registrul Comerțului Neamț”.
Cristina Mircea