Tașca este a doua comună din județul Neamț unde asistența medicală a fost perturbată de arestarea uneia dintre doctorițele de familie (Cristina Macovei) acuzată de vaccinări fictive. Dacă la Țibucani dr. Ioan Sârbu vrea să preia pacienții doctoriței Adina Alungulesei, dar asistenta acesteia spune că nu are voie să le dea fișele, la Tașca, dr. Violeta Bobocea spune că poate înscrie pacienții doar pe baza cardului de sănătate, însă doar dacă vor și vin în acest sens la ea la cabinet. Un cabinet situat într-un dispensar modern, proaspăt renovat, care arată mai bine decât foarte multe cabinete din județ, iar doamna doctor spune că e meritul doamnei primar, care ”chiar a avut grijă”. Cu amendamentul că ”cineva din primărie” a închis sala de așteptare de la celălalt cabinet, pacienții nu mai au acces la baie, și aceasta pare să fie o problemă. Explicații despre situația actuală a medicinei la Tașca, ne-a oferit dr. Violeta Bobocea într-un interviu edificator.
– Cum s-a schimbat viața dumneavoastră profesională de când ați rămas singurul medic de familie din comună?
– Nu s-a schimbat absolut deloc, pentru că doamna doctor nu știu câți pacienți avea.
– Dar dumneavoastră câți aveți?
– Eu acum am 2100, din care 400 sau 500 sunt neasigurați, deci considerăm că cei neasigurați nu au prea mare adresabilitate. Omul neasigurat vine doar pentru urgențe, el știe că trebuie să-și cumpere medicamentele, el știe că nu are niciun drept la analize, el știe că nu are drept la internare, el vine când chiar nu se mai poate. Și atunci problema nu este câți pacienți ai înscriși, ci câți asigurați ai înscriși. Din punctul meu de vedere, lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Într-adevăr, doamna doctor nu avea doar pacienți din Tașca, ea inițial a avut puțini pacienți aici. Faptul că a mai lucrat la centrul de permanență a ajutat-o să-și înscrie pacienți din Piatra-Neamț. Nu știu, nu am avut relații de prietenie cu ea, ci relații de colegialitate.
– Și la Țibucani e la fel. Medicii nu colaborează și nu discută între ei.
– Nu, noi am colaborat foarte frumos, ne-am înlocuit una pe alta, nu ne-am certat, nu i-am luat niciodată pacienții, pentru că așa mi se pare mie fair-play și sunt la o vârstă la care mi-am satisfăcut de-acum necesitățile. N-am fost prietene, în sensul că nu mergeam la ea la cafea, nu venea la mine la cafea.
– Am înțeles. Dar de când dumneaei lipsește au venit pacienți de-ai ei la dumneavoastră?
– Sigur că da. Eu am mulți pacienți în vârstă, ea a avut și copii, și tineri pentru că așa a fost dispunerea. Dar și eu am de la 0, până la 97 de ani. Am o bătrânică născută în 1924 și culmea este sănătoasă, dar cred că n-a coborât de acolo, de pe deal, de 20 de ani. Iar din punctul de vedere al pacienților doamnei doctor eu am zis: nu-i iau decât pe cei care intră în cabinet și vor să-i înscriu. Ceea ce mi se pare normal. Pentru că dacă nu vine la mine în cabinet să se înscrie, eu nu pot să mă duc la el și să-i spun: ”Tu ai fost pacientul doctoriței Macovei, vino să te înscriu!”.
– Dar ei pot să-și ia fișele să vi le aducă, în vederea înscrierii, dacă doresc?
– De unde să le ia? Aici este o problemă. Sunt medicamente de valori foarte mari, care sunt pe scrisori medicale, iar pacientul nu are scrisoarea medicală, este la doamna doctor în dosar. Eu nu am acces acolo, nu am acces nici la veceul public pentru pacienți, pentru că primăria sau nu știu cine a încuiat și nu mai am acces nici la veceul public.
– Și pacienții, dacă au nevoie, unde se duc?
– Îi trimit la primărie, pentru că mie mi-a închis accesul. Le-am spus celor din primărie să vină să deschidă. Eu am cheie, dar dacă lasă cheia cealaltă pe dinăuntru, nu mai am acces. Acolo erau două veceuri, așa era circuitul, un veceu pentru pacienți și unul pentru doamna doctor și pentru asistentă.
– Și dumneavoastră nu mai aveți o altă toaletă?
– Eu am veceul meu, dar nu pot să introduc toți pacienți la veceul personalului, nu este corect și nu este normal. Mi-a închis aici pentru e cabinetul pe sechestru, am înțeles, dar lasă-mi veceul. Este cabinetul de consultații, este sala de tratamente, holul de așteptare și două veceuri.
– Dincolo de acest aspect, soluția în situația în care pacienții nu-și pot lua fișele, care este? Ei pot veni la dumneavostră fără să fie scoși din evidența doamnei Macovei?
– Eu pot să înscriu pacientul în orice condiții, mai ales acum cât contractul dumneaei este suspendat. Dar am mai avut o problemă și cred că de acolo a început totul: o bătrână care s-a dus de nu știu câte ori la primărie și s-a plâns că nu vreau s-o înscriu. Ceea ce nu era adevărat. Ea nu avea cardul de sănătate cu care s-o înscriu. Cardul ei era la doamna doctor în sertar. Eu știam numărul de telefon al doamnei avocat, am dat numărul la Casa de Asigurări și am spus să comunice în mod oficial să vină doamna avocat, că am înțeles că doamna doctor a lăsat cheia unui domn, nu știu cine este acel domn, care poate să vină să deschidă ca să putem lua cardurile. În sertarul dumneaei erau 9 carduri.
– Poate acești oameni care nu aveau carduri au făcut reclamații la Prefectură.
– Nu. Doamna primar a făcut o adresă către Casa de Asigurări de Sănătate și în atenția prefectului. Pentru că eu am o relație bună cu Casa de Asigurări, m-a sunat doamna director și m-a întrebat ce se întâmplă și dacă nu vreau să înscriu pacienții. Și am spus că am înscris pe toată lumea care a venit la cabinet cu cardul și m-a rugat, dar sunt câteva persoane care au cardul de sănătate la doamna doctor în cabinet. Veniți dumneavostră ca instituție, eu nu pot să intru acolo, nu mă interesează, nu este treaba mea. Și a venit domnul acela cu cheia, nu știu, eu nu eram, că mama mea a făcut un hematom cerebral și în ziua respectivă am fost plecată. Dar a venit, a deschis, pacienții și-au luat cardurile, după care am înscris-o și pe bătrână alalatăieri, când a venit la cabinet.
– Și în situația în care să spunem se va prelungi arestarea preventivă sau doamna doctor Macovei va fi plasată sub control judiciar, cu interdicția de a profesa, cum se vor descurca pacienții ei?
– Tașca este singura comună din județ care nu are loc pentru doi medici. Conform normelor de la Casa de Asigurări, un medic de familie fără să fie penalizat, are dreptul să înscrie 2200 de pacienți, după care fie își prelungește programul, fie este penalizat cu o anumită sumă pentru diferența de pacienți. Însă nu văd de ce ar fi o problemă la Tașca, unde sunt 2700 de locuitori și nu este o problemă la Săbăoani, unde sunt 14.000 de oameni, cu 3 medici. Eu asta nu înțeleg. De ce nu este o problemă la Grințieș, unde sunt 3.000 de oameni cu un singur medic dintotdeauna. De ce nu este o problemă în celelalte comune, unde sunt câte 4.000, câte 5.000 și un singur medic? Ce le-a cășunat pe Tașca? Eu până în anul 2.000 eram singură aici și populația era mai mare, au plecat mulți în străinătate între timp. Eu am 32 de ani de când sunt aici, nu un an, nu doi. Am lucrat în spital 3 ani și după aceea numai la Tașca, deci vă dați seama că îngrijesc copiii copiilor care s-au născut când am venit aici. Nu am înțeles de ce a devenit asistența medicală de la Tașca o problemă. Pe mine nu mă interesează ancheta, îmi doresc să vină doamna Macovei înapoi, pentru că este normal, este un om care încă mai are de lucrat, îmi pare rău că s-a întâmplat așa, îmi este uneori ciudă, mai ales că s-a zvonit că eu aș fi reclamat-o. Nu am făcut lucrul ăsta. Nu era nici colegial, nici deontologic. Poate să o avertizez da, i-am zis ”Doamna doctor se vorbește că…, vă rog frumos să fiți atentă!”. Dar să mă duc să reclam un coleg, niciodată n-am făcut asta în viața mea. Poți să-l avertizezi, poți să-i spui, poți să-l atenționezi, dar să-l reclami, nu. Eu nu am făcut vaccinări aici, eu am vaccinat la centrul de vaccinare, mi-am făcut un program acolo și pentru mine a fost suficient. Eu nu fac gărzi, eu nu fac permanență, să facă cei tineri care au nevoie de bani, care au nevoie să progreseze, să învețe.
– Pacienții doamnei Macovei care ajung la dumneavoastră în ce situație sunt din punct de vedere al sănătății?
– Dacă stau și mă uit, în ianuarie nou intrați au fost 27 și în februarie au fost 20, dar au fost și sugari înscriși care nu erau de la dumneaei, deci să zicem 40 de oameni au venit, atât.
– Și ceilalți care n-au venit deloc or fi sănătoși?
– Nu știu să vă spun. Nu pot să mă duc să trag oamenii de mână pe stradă. Plus că inițial eu nu am vrut să înscriu de la dumneaei, m-a rugat Casa să fac o convenție prin care eu să pot să văd pacienții ei, fără să-i înscriu pe lista mea. Pentru o zi mi s-a spus să fac o notificare, am făcut notificarea, am dat în ziua aceea 4 rețete și sper să nu vină să-mi impute, după care m-a sunat de la Casa de Asigurări și mi-a spus că nu este corect, pentru că notificarea nu e semnată de doamna doctor, motiv pentru care trebuie înscris pacientul pe lista mea, pentru a fi totul corect. Nu există altă formă legală pentru acordarea serviciilor medicale. E adevărat, am refuzat pacienții din Piatra-Neamț, ceea ce mi se pare normal. Le-am spus că îi înscriu doar dacă vin la mine la cabinet, la Tașca, în timpul programului de lucru. Nu să le duc eu rețetele acasă, nu să-i consult acasă. Am avut un domn care a insistat să-i dau rețeta de Alprazolam și mi-a spus că este vecinul doamnei doctor. E un medicament care se dă pe scrisoare medicală, iar doamna doctor îi ducea rețeta acasă. Foarte bine, să fie sănătoasă! Eu nu așa lucrez. Și cred că am vorbit corect. Dacă vor să vină la Tașca, au mașină, le place zona de munte și peisajul să vină, dar eu nu fac servicii la domiciliu, în Piatra-Neamț.
– În consecință, din punctul dumneavoastră de vedere, nu e nimic dramatic, în fond pacienții din Piatra-Neamț își pot găsi un alt medic de familie, iar la Tașca nu mai este nevoie de încă un medic.
– Nu e. Deși sunt pacienți care au plecat de curând, de exemplu, pentru că s-au supărat că la mine se stă la rând, dar eu nu pot să văd un pacient în două minute, îmi trebuie un sfert de oră. Fac 5 ore de cabinet, nu vin de la 6 dimineața, dar vin de la 9,30 și muncesc până la 14,30, plus orele de teren. Primele două săptămâni din luna asta nu cred că am ajuns acasă mai devreme de 5. Și un alt medic de unde să vină? Trebuie să înțelegem că oricât am vrea, nu se poate, suntem puțini. Dacă am început în 1999 cu 286 de medici de familie și acum suntem 220, e clar că numărul medicilor de familie este în scădere, iar vârsta medie a medicilor de familie este 55 de ani. De la Dămuc și până la Grințieș nu știu dacă sunt doi medici sub 40 de ani. Ne îndreptăm spre o criză a medicilor de familie.
A consemnat Cristina Mircea
Asi intreba oamenii care nu au card de sãnãtate cã nu toatã lumea a primit sau poate la perdut cu ei ce se întâmplã?nu mai primesc consultatie?sau ei sunt condamnati la moarte deacuma nu ai card la revedere nu ai drept la nimic.
Doamne fereste ce lume rea asta o deranjeazã pe d-na dr.Violeta Bobocea. că d-na dr.Macovei era mai apropiată de pacienti si vine acum si spune că com.Tasca nu are loc pt.doi medici. Cine se crede dumneaei să hotărască câti medici trebuie să fie într-o com.sau se teme dumneaei că nu vor mai fi pacienti să le amintească că masina dumneaei nu circulă cu găini sau ouă. Dacă i se pare că sunt prea mulți doctori la Tasca de ce nu pleacă dumneaei? Mai spune în comentariu că are un pacient de 97 de ani si că de 20 de ani nu a coborât de pe deal si că din fericire este sănătoasă. Dar de unde stie dr. Bobocea că acea persoană de 97 de ani este sănătoasă dacă nu a mai coborât de 20 de ani de pe deal? A urcat dumneaei la dânsa? Vedeam eu si lucru asta, hai să fim serios. Zici că esti asigurat si că ai drepturi povesti cumpărăm toate medicamentele! Noi am dori să vină D-na dr.Cristina Macovei noi nu vrem să ne schimbăm medicul de familie!
Madam Bobocea minte de rupe… O cunosc de ani buni. Nu are pacienți din Piatra Neamt? Și dacă dam câteva nume? Pacienți in vârsta, cărora nu le acorda îngrijirile medicale necesare și cărora le spune mereu când e sunată ca este la București. Cum o caută, cum e la București…. Sa i fie rușine. Mereu a fost interesată doar de bani, nu de oameni. Mereu privește cu superioritate. Nu are vocație, dar a știut sa se descurce…