La aproape o lună și jumătate de la arestarea dr. Adina Alungulesei, asistența medicală din Țibucani nu are coordonate clare. O (mică) parte din pacienții medicului de familie, acuzat de vaccinări fictive, s-au mutat la dr. Ioan Sârbu, alții s-au adresat altor medici, iar unii o așteaptă pe doamna doctor să revină, chiar dacă au probleme medicale. Este și cazul unei femei pe care am întâlnit-o în holul cabinetului doctoriței Alungulesei. Șchiopăta, dar i-a spus ferm asistentei: ”Nu mă trimiteți la alt doctor, că mă doare piciorul și nu pot să merg! O aștept pe doamna doctor, pentru că ea este doctorul meu de familie”. În aceeași clădire, la ușa cabinetului doctorului Sârbu (fostul primar al comunei Țibucani) era coadă de pacienți, veniți de la 6 dimineața, așa cum s-au obișnuit în ultimii ani, de când medicul are insomnii și-și începe programul foarte devreme.
- Dr. Ioan Sârbu: ”Nu am refuzat niciun pacient”
Doctorul Ioan Sârbu, care are 76 de ani și lucrează de o viață la Țibucani, a fost foarte deranjat de un comunicat al Prefecturii Neamț, în care se spunea că ar fi refuzat pacienții dr. Adina Alungulesei: ”Există o convenție stabilită de Casa de Asigurări: asistenta să aducă fișa cu cardul bolnavului. Una dintre asistentele de la cabinetul dr. Alungulesei a respectat acest lucru, mi-a trimis documentele și se poartă onorabil, cealaltă nu vrea să elibereze nicio hârtie pentru că spune că așa i-a zis doamna doctor. Mie nu mi-a convenit că s-a spus că refuz pacienții, pentru că nu e adevărat. N-am refuzat niciun pacient, decât în cazul în care nu venea cu un act din partea cabinetului celălalt, act care era necesar. Fișa medicală a unui om este un document medico-legal. Pacienților care s-au mutat la mine, după ce au fost scoși din evidența celuilalt cabinet, le-am făcut fișe noi. Mai sunt puncte în care cine știe cine poate face speculații, dar nu sunt accept varianta că dr. Sârbu a refuzat pe cineva. Iar eu zic că oamenii sunt mulțumiți de mine, am pacienți și de la Păstrăveni, și de la Războieni, și de la Piatra-Neamț”.
În sala de așteptare, la ușa medicului se afla un bărbat de 40 de ani, din Păstrăveni, care a confirmat mulțumirea: ”Sunt de vreo 5-6 pacientul domnului doctor. Am fost prin multe locuri, am avut o problemă foarte mare. Am fost și la Piatra-Neamț și la Târgu Neamț și la Roman. De la Roman am fost adus pe brațe la domnul doctor și în două săptămâni eram pe culmea casei, că lucrez în construcții. Acum vin și la consultație, și pentru un sfat, mă înțeleg cu el ca și cum ar fi fratele meu. L-am recomandat la prieteni, la colegi, oricui. Și sunt onorat să-l recomand”.
În fața ușii, coada e până în stradă. Oamenii nu mai stau în anexa pe care scrie ”Triaj”, pentru că s-a încălzit afară și le place soarele. Majoritatea sunt în vârstă, cu probleme cardio-vasculare, renale, pulmonare sau reumatismale. Multe cronice. Au nevoie de consultații și de rețete periodic. Oamenii, pacienți ai doctorului Sârbu de zeci de ani, spun că e un doctor bun care, într-adevăr, nu a refuzat pe nimeni. Dar sunt de părere că ar mai trebui un medic.
”Este foarte greu cu un singur doctor, comuna e mare. Trebuie să mai vină cineva. Domnul doctor n-a refuzat pe nimeni, dar până ajungem atâția pacienți la dumnealui, apucăm într-o lună?”, se întreabă o femeie, sprijinită în baston.
- Asistenta Irina Rățoi: ”Eu nu pot să mișc nicio hârtie de aici”
Pe cât de animat cabinetul doctorului Sârbu, care include spații separate pentru pacienții care au nevoie de transport la spital și trebuie să stea întinși până vine ambulanța, dar și spații pentru vaccinare și consultații ginecologice, pe atât de liniște este la cabinetul doctoriței Alungulesei. Cu toate acestea, asistenta Irina Rățoi era la program: ”Normal stau degeaba la dispensar, dar vin oameni ca să-i orientez unde să se ducă. Le-am spus alegeți unde vreți, la domnul dr. Sârbu, la Păstrăveni, Urecheni că sunt doi, la Războieni, prin împrejurimi că le este greu să meargă la Târgu Neamț. Dar îi trimite înapoi să-i scot din evidență sau să le dau adeverințe. Eu nu pot să mișc nicio hârtie de aici. Eu nu le dau fișele în original la oameni, eu le dau scrisorile medicale mai noi, că nu pot să le dau pe cele din 2015. Eu le dau, fac copie și mi le aduc înapoi, pentru că și noi trebuie să ne acoperim, pentru că până în ianuarie doamna doctor a dat rețete. Oamenii nici nu mai știu în ce parte să se ducă. Sunt oamenii în situații de urgență și au nevoie de trimiteri, sunt copii care trebuie vaccinați periodic, la 2 luni, la 4 luni, la 11 luni, la un an. Oamenii sunt în dificultate. Eu nu am refuzat pe nimeni să dau hârtii de la fișa omului, scrisoare medicală ce-au avut nevoie, le-am dat, dar nu fișa. Normal, când un pacient pleacă de la un doctor de familie la altul, i se dă copie după fișă și se scoate din evidență. Dar eu nu pot să fac treaba asta acum. Calculatorul cu evidența, în primul rând nu este la mine. E adevărat că mi-au cerut și adeverințe pe care să scriu că din data cutare pacientul este scos din evidența noastră. Dar eu nu pot să dau nicio adeverință, nu pot să mișc nicio hârtie de aici, decât să dau oamenilor să facă copii după acte și să mi le aducă înapoi. Atât. Au venit foarte mulți să ceară fișele, la un moment dat am început să-i scriu, dar le-am pierdut șirul. Dar sunt și mulți care așteaptă și nu cred despre doamna doctor așa ceva. Femeia asta nu a luat bani, nu a luat nimic de la oameni. Eu m-aș jura pe viața mea că nu a luat un leu. O fi greșit, o fi făcut un certificat, două, șapte, chiar nu știu ce s-a întâmplat. Cred că ar fi o soluție temporară să facă domnul primar un cabinet la bibliotecă, așa cum a zis, și să aducă un doctor. Ar fi bine pentru oamenii mai în vârstă, că le-ar fi mai aproape. Dar noi totuși sperăm să vină doamna doctor. Mare e Dumnezeu!”.
La rându-le, unii dintre pacienții doctoriței Adina Alungulesei au fost atât de mulțumiți de ea, încât nu doar sunt dispuși s-o aștepte, chiar dacă au probleme medicale și nu știu când se va întoarce, dar au și semnat un fel de petiție pentru eliberarea ei. Nimeni nu prea vorbește deschis despre inițiatorii campaniei de strângere de semnături, dar cert este că acest lucru se întâmplă, cu toate că este puțin probabil ca anchetatorii să-l ia în calcul.
Dr. Alungulesei a fost arestată pe 12 ianuarie și cel mai devreme ar putea fi eliberată pe 14 martie, dacă procurorii nu vor cere, din nou, prelungirea măsurii arestului preventiv. De asemenea, este posibilă în viitor înlocuirea măsurii arestului cu plasarea sub control judiciar, dar la fel de posibilă este și interdicția de profesa temporar. Prin urmare, problema asistenței medicale de la Țibucani trebuie rezolvată în folosul tuturor locuitorilor, indiferent pe lista cui se află și ce părere au despre conflictul vechi dintre cele două cabinete.
Cristina Mircea