Aflat într-o stare care reclamă o intervenție imediată (detalii aici), Conacul Cantacuzino, din comuna Ștefan cel Mare va fi pus în siguranță până va face obiectul unei restaurări complete. În calitatea sa de proprietar, Consiliul Județean Neamț a virat suma necesară în contul Școlii Profesionale Speciale, instituția care administrează monumentul istoric.
”Am primit peste 200.000 de lei, am făcut ședință de Consiliu de Administrație, am solicitat și păreri, aștept să vină un specialist în monumente istorice, dar am trimis și o adresă către Consiliul Județean să ne spună ce anume trebuie făcut”, ne-a declarat profesoara Liliana Apachiței, directoarea Școlii Profesionale Speciale. ”Interes a fost tot timpul din partea Consiliului Județean. Au venit o mulțime de persoane care au firme de construcții, și din Suceava, și din București să vadă conacul, motiv pentru care nici nu mă gândeam că nu se va prezenta nimeni la licitație. Pentru a doua oară, procedura de licitație a fost anulată. Dar sunt sigură că se va găsi o soluție și o să avem un conac frumos. Visam să facem un club de artă tradițională acolo, cu schimburi de experiență între noi ca instituție și celelalte școli profesionale din țară”.
În 2016, conacul a fost acoperit ultima dată cu folie de solar. Trebuia să fie o soluție provizorie. În 2017, a fost preluat de Compania Națională de Investiții, care intenționa să finanțeze proiectul de restaurare. Cum nu s-a prezentat nimeni la cele două licitații, imobilul a fost transmis, din nou, în administrarea școlii, anul trecut. Și până se va reface documentația, expertiza tehnică și se va organiza o nouă licitație, ceea ce implică un alt transfer către CNI, trebuie luate măsuri urgente pentru a stopa distrugerea conacului. Folia, care s-a rupt între timp, va fi înlocuită probabil cu o prelată, după cum a spus directoarea școlii. În plus, trebuie găsită o soluție pentru a evita prăbușirea tavanelor de la etaj, deteriorate din cauza precipitațiilor.
Cristina Mircea