Dacă și-ar face servicii proprii, primăriile din Zona 1 ar plăti gunoiul de 3 ori mai puțin

0

Municipiul Piatra Neamț, orașul Roznov și 25 de comune fac parte din zona 1 a județului Neamț, pentru care nu s-a organizat licitație în vederea concesionării serviciului de salubrizare. Ca atare, primăriile au încheiat contracte cu diverși operatori, deși unele au mașini proprii pentru colectarea deșeurilor, dar nu le folosesc. Primarii spun că ”nu au voie”, lucru care ar fi fost valabil doar dacă exista un operator unic pentru toată zona.

Comuna Ștefan cel Mare este excepția. Și-a înființat propriul serviciu de colectare a deșeurilor, iar mașina de gunoi este condusă de cei doi angajați ai primăriei, care conduc și utilajele.

Nu avem angajați special pentru colectarea gunoiului, sunt angajații care lucrează pe excavator. Ne-am autorizat la mediu și la ANRSC, am obținut licență de transport, dar ne expira autorizația. Am vorbit cu primarul de la Gârcina să ne asociem, ca să putem solicita prelungirea, pentru că acum trebuie să ai două mașini de colectare, ca să prestezi serviciul legal. Este mult mai ieftin. La orice operator plătești în jur de 650 de lei metrul cub de gunoi, iar dacă ai propriul serviciu plătești 187 de lei mc când îl duci la depozit la Girov. Părerea mea este ca primarii care au mașini și le țin să ruginească, mai bine le repară și le pun în funcțiune. Este un pic de bătaie de cap, dar merită. La noi, viceprimarul se ocupă să aducă oamenii de la ajutor social, să le dea veste, să-i pună să semneze, să-i planifice, doi săptămâna asta, doi săptămâna viitoare. Ne gândeam că dacă ne-ar ajuta și cei de la mediu ar fi nemaipomenit, dar nimeni de la conducerea instituțiilor județene nu prea are așa o abordare cu fiecare primar în parte. Eu consider că serviciul de salubriuzare de la Ștefan cel Mare este un exemplu de bune practici, plus că merge și un proiect. Dar nu spune nimeni că la Ștefan cel Mare se poate, că în Transilvania se poate, să se dea exemple. Ministerul Mediului a lansat un slogan că plătești cât arunci și niște primari gospodari din Transilvania au implementat un serviciu cu un cântar, o pubelă, un scanner pe mașină și așa fiecare cetățean știe exact cât gunoi are de plătit. Gândiți-vă că sunt bătrânei care produc gunoi puțin și nu era corect să plătească la fel ca o familie numeroasă. De aceea am renunțat la plata gunoiului pe gospodărie și am trecut la plata pe persoană, cu o taxă anuală de 48 de lei și cu scutire pentru copiii până la 14 ani. Foarte importantă în reducerea costurilor este și colectarea selectivă. Noi am reușit anul trecut să colectăm 37 de tone de deșeuri reciclabile, iar anul acesta ne-am propus să mărim cantitatea”, a declarat primarul Sorin Ouatu.

Conform datelor ADI ECONEAMȚ, din zona 1 fac parte, pe lângă municipiul Piatra-Neamț și orașul Roznov, comunele Alexandru cel Bun, Bîrgăuani, Bodești, Borlești, Cîndești, Costișa, Dobreni, Dochia, Dragomirești, Dumbrava Roșie, Făurei, Girov, Gîrcina, Mărgineni, Negrești, Piatra Șoimului, Pîngărați, Podoleni, Rediu, Români, Ruginoasa, Săvinești, Ștefan cel Mare, Tazlău și Zănești. La Ștefan cel Mare este cel mai mică taxă de salubrizare, în vreme ce la Piatra-Neamț tocmai se va mări costul la 150 de lei de persoană pe an.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.