Povestea (urâtă) de la Liceul Economic Piatra-Neamț nu este doar despre o scenă consimțită, filmată din dorința ”generației online” de a arăta că este ”cool”. Este despre un șir de infracțiuni despre care s-a știut în școală și s-a tăcut. Fata aceea a fost filmată fără să știe, apoi ”avertizată” că imaginile ar putea fi făcute publice și constrânsă să repete ”scena” cu alți băieți. Și totul s-a întâmplat în școală, unde s-a discutat, s-a trimis filmulețul din coleg în coleg, dar nimeni n-a făcut pasul mai departe. Firesc era să fie anunțată poliția, în condițiile unui prezumtiv cumul de infracțiuni. S-a preferat tăcerea vinovată, complice, care a durat din octombrie 2021 până acum când cineva a trimis filmulețul la presă, mai curând din dorința de a o ajuta pe fată, decât de a pune liceul într-o lumină proastă. Previzibil, expunerea publică are efect de uragan asupra imaginii școlii, care ar fi fost mult mai protejată dacă se anunța poliția de anul trecut și ancheta se derula discret fără să fie mediatizată.
Și vorbim despre o școală care face eforturi să se ridice și are rezultate. Nu de elită, dar totuși faptul că anul trecut 4 clase au avut procent de promovabilitate la bacalaureat de 100%, iar alte două de peste 80% (din 8 clase de a XII-a) arată că sunt mulți copii serioși, care învață.
Înainte de a se stabili exact cum s-au derulat lucrurile, varianta de sancționare aspră a elevilor a fost enunțată: exmatricularea. Este sancțiunea maximă pe care o poate primi un elev și datele problemei reclamă, indiscutabil, o sancțiune aspră. Însă efectul ar fi strict în beneficiul școlii care și-ar spăla, astfel, imaginea și ar scăpa de bătăi de cap. Modelul a fost aplicat și la un liceu din Capitală unde fata a fost mutată la altă școală, iar băiatul exmatriculat. E greu de crezut că s-a mai interesat vreun profesor de viața lui, măcar de curiozitate, să vadă ce a devenit.
În consecință, dacă tot nu există niciun model de bune practici într-o astfel de situație (extrem de delicată din mai multe puncte de vedere), dacă profesorii nu știu să gestioneze astfel de derapaje (deși se întâmplă de ani buni în diverse școli și probabil se vor mai întâmpla), poate ar fi cazul să încerce o altă abordare și să nu împingă elevii spre ratare. Fata e în clasa a XII-a, ar trebui să dea examenul de bacalaureat anul acesta. Băieții sunt la profesională și excludere din școală i-ar ”ajuta” doar să nu-și găsească un loc de muncă. Evident trebuie pedepsiți, trebuie să înțeleagă că au greșit foarte grav, trebuie ajutați să conștientizeze că școala este un spațiu unde se construiesc oameni, un spațiu al valorii și al creativității, să realizeze că l-au întinat și au aruncat o pată nemeritată pe obrazul întregii instituții, dar nu trebuie ”decapitați”! Iar psihologul școlii ar trebui să se ocupe foarte serios de acești copii, dar și de ceilalți care au știut și au tăcut. Oricât de dificilă, urâtă, complicată este o problemă, sigur are o rezolvare, iar tăcerea nu este niciodată o soluție!
Cristina Mircea
Nu trebuie exmatriculati,ci trebuie doar transferați la o școală de corecție.Romania Educată ar trebuia să aibă în fiecare județ,câte o școală de corecție pt astfel de cazuri și tot acolo sa fie absorbiți și elevii care abandonează învățământul obligatoriu și așa sa ne rezolvam doua probleme mari care ne apasă de trei decenii încoace:indisciplina și abandonul scolar.Punct.