Despre cazul vaccinărilor false din județul Neamț, despre care am relatat (aici și aici) nu ar fi de adăugat decât că se înscrie, la virgulă, în tipica relație dintre cerere și ofertă, asortată cu disponibilitatea tradițională a românului de a ”rezolva” orice problemă contra cost. Și de data asta s-a putut. Cu bani frumoși pentru persoanele implicate, dacă luăm în considerare faptul denunțul unui intermediar care a spus că prețul inițial a fost de 500 de euro pentru un certificat. Atât lua el și împărțea cu medicul sau asistentul cu care ”bătea palma”. Spre toamna anului trecut, prețul a scăzut la 250 de euro, după care a ajuns la 120 de euro.
Am selectat câteva fragmente din hotărârea judecătorească prin care Tribunalul Neamț a dispus arestarea celor 5 persoane care se ocupau cu ”rezolvarea problemei” certificatelor de vaccinare. Precizăm că, în conformitatea cu regulile de comunicare, instanța a anonimizat sentința, de aceea apar doar inițiale, dar o lectură merită așa, spre știință.
- Date transmise prin Whats App și ”vaccinare” cu Jhonson&Jhonson
”Astfel, din verificările efectuate rezultă faptul că certificatele de vaccinare mai sus menționate sunt realizate în cadrul Cabinetului Medical Individual B. D., .după ce, în prealabil, datele de identificare ale persoanelor interesate sunt transmise de către Z. A. către ….., asistent medical în cadrul unității ….. În scopul asigurării unor măsuri de protecție cu privire la activitatea infracțională, comunicarea datelor este efectuată de către Z. A. prin intermediul aplicației de mesagerie cu conținut criptat, Whats App, după care acestea sunt implementate de către ….. în registrul electronic de evidență a vaccinărilor, pentru atestarea calității de persoană imunizată, în mod fraudulos.
Tot pentru a disimula întreaga activitate infracțională, Z. A. utilizează un limbaj codat în discuțiile cu persoanele interesate, iar serul presupus a fi utilizat este cel produs de Jhonson&Jhonson, dată fiind posibilitatea imunizării cu o singură doză și a autorizării cabinetelor medicilor de familie pentru a administra acest tip de vaccin.Printre beneficiarii unor astfel de adeverințe, care atestă în mod fals vaccinarea împotriva virusului Sars Cov2, a fost identificat numitul ….., persoană care a obținut înscrisul în august 2021, în schimbul sumei de 600 lei.
În cauză a fost înregistrat dosarul penal nr. 755/P/2021, iar prin ordonanţa din data de 26.11.2021, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 din C.p., dare de mită, prev. de art. 290 alin.1 din C.p., fals intelectual, prev. de art. 321 alin. 1 din C.p.
Prin ordonanţa din data de 26.11.2021 s-a dispus reunirea dosarului nr. 755/P/2021 la dosarul nr. 689/P/2021.
La data de 24.12.2021, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a fost înregistrat denunţul formulat de către numitul ….. , cu privire la anumite persoane care au solicitat şi primit sume de bani de la persoane care au dorit să intre în posesia unui certificat de vaccinare împotriva Covid 19, fără ca doza de vaccin să fie administrată în realitate. Se arată în denunţul formulat că numitul …. este un intermediar între anumite centre de vaccinare sau cabinete medicale unde se desfăşoară activităţi de vaccinare şi persoanele care doresc obţinerea certificatelor de vaccinare fără însă a se vaccina efectiv, serviciu pentru care percepe sume de bani, respectiv 500 de euro, pentru fiecare certificat de vaccinare.
Din denunţul formulat rezultă că adeverinţele de vaccinare furnizate de către numitul ….. sunt emise de medicul AA, iar în anturajul frecventat cu privire la vaccinări fictive este vehiculat şi numele „…”, persoană cu influenţă care ar face legătura între centrele de vaccinare din judeţele Neamţ şi Iaşi, în care se pot elibera adeverinţe sau, după caz, certificate de vaccinare fictive, contra cost.
Se mai arată în denunţul formulat că fenomenul infracţional este amplu, fiind implicate foarte multe persoane, care eliberează certificate sau adeverinţe fictive, contra unor sume de bani, activitate începută în luna august 2021 şi care se desfăşoară şi în prezent. Martorul denunţător a arătat că, în luna august 2021, numita …. percepea o sumă fixă de 250 de euro pentru facilitarea eliberării unui certificat de vaccinare fictiv, iar până în luna septembrie 2021 preţurile au scăzut până la suma de 120 de euro de persoană.
…….
Întrucât şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modalitatea de obţinere a adeverinţei/certificatului de vaccinare, a fost asigurat de către numita … că nu este nicio problemă, deoarece medicul în cauză, B. C., eliberase doar în acea zi 400 astfel de certificate de vaccinare fictive şi nimeni nu poate dovedi nimic. Din declaraţia martorului …. reiese că, la finalul lunii octombrie 2021, martorul denunţător a luat legătura cu numita …, întrucât un prieten de-al său, … dorea să obţină certificat fictiv de vaccinare.
Astfel, martorul …. a trimis numitei …, prin aplicaţia whatsapp, fotografii ale cărţilor de identitate aparţinând celor două persoane… iar la o zi sau două, cel mai probabil chiar în ziua emiterii documentelor, s-a întâlnit cu numita Z. A. care i-a furnizat adeverinţele de vaccinare şi certificatele de vaccinare pentru cele două persoane. Cu ocazia întâlnirii, martorul .. a dat numitei Z. A. suma de 240 de euro, ce îi fusese anterior remisă în acest scop de către ….. Cele două adeverinţe figurează a fi emise de către Centrul de Vaccinare sau Cabinetul Individual A. A., din jud. Neamţ”.
Din punctul meu de vedere, atunci cand esti fortat sa ti se injecteze ceva pentru care producatorul nu si asuma responasbilitatea asupra efectelor secundare, baietii destepti au gasit solutii, de ce sa-mi asum eu riscuri?