Deputat AUR, un om care n-a mai făcut politică, Dumitrina Mitrea vorbește deschis despre primul an din cariera ei de parlamentar, despre lucrurile care-i dau rost și, în special, despre scopul pe care vrea să-l atingă: să nu devină un politician, ci să rămână un om corect, care face politică.
– Cum ați perceput Parlamentul României dumneavostră, un om care vine din mediul privat și n-a avut nicio tangență până acum cu politica?
– Mă așteptam să găsesc acea diplomație pe care o are sau ar trebui s-o aibă parlamentarul, în teorie, însă am găsit oameni plini de orgolii și cu manifestări nu tocmai dplomatice. Mă așteptam să fie foarte greu, pentru că nu aveam niciun fel de experiență nici eu, nici colegii mei. E dificil să începi doar prin a citi Constituția sau regulamentele, firește că a trebuit să ne angajăm oameni care să știe ce înseamnă partea juridică, să ne ajute să creionăm o propunere legislativă. Mie mi-a fost mai ușor decât altor colegi, pentru că eu, datorită job-urilor pe care le-am avut, știam cum să citesc o lege și cum s-o interpretez.
– Există colegialitate în Parlament?
– Nu. Doar în grupul nostru. Dar discutăm cu parlamentarii cu care se poate discuta. În comisiile în care suntem fiecare dintre noi membri avem posibilitatea să discutăm cu ceilalți, dar nu la modul să conlucrăm sau să ne consultăm în privința unei propuneri legislative.
– Care sunt motivele acestor tensiuni? Sunt doar cele politice?
– De cele mai multe ori, da. Practic, o propunere legislativă după ce a fost inițiată ajunge în fiecare comisie avizatoare. Eu fiind la Comisia de muncă și protecție socială primesc absolut toate propunerile legislative care țin de angajați și de angajatori. Acolo noi facem amendamente dacă propunerea legislativă inițiată la început nu ni s-a părut tocmai potrivită avem posibilitatea să venim cu modificări, acestea sunt amendamentele. Dar dacă nu le convin celorlalți amendamentele, nu le acceptă. Sau dacă șeful de partid a spus că așa trebuie să treacă legea, vorbesc între ei cei care sunt la guvernare și normal că așa trece, ei având majoritate. Putem contracara doar cu ieșiri în public în care demonstrăm că au făcut-o în interesul lor. Exemple sunt ordonanțele guvernamentale care în perioada pandemiei, fiind stare de alertă, trebuie să treacă în conformitatea cu art. 115 din Constituție. Și ce găseam? Cele mai multe erau pe angajări, dar nu angajări prin concurs, ci numiri de directori în teritoriu.
– Nu este frustrant? Dumneavoastră doar puteți spune, însă legea merge mai departe, își face efectele și scopul este atins.
– Este frustrant, cu atât mai mult cu cât noi ne-am dus acolo să rezolvăm niște lucruri, dar toată lumea îți spune că ai 10% și n-o să poți face mai nimic. Între timp am realizat că putem face. O dată că spunem adevărul public, ieșim în presă pentru ca oamenii să afle, și doi la mână – așteptăm o nouă guvernare, din care să facem și noi parte pentru că în acel moment toate propunerile legislative care nu ne-au fost acceptate și stau în sertarul Senatului sau al Camerei Deputaților, vor deveni fapte.
* ”Avem un site unde fiecare român poate să ne scrie problema pe care o are”
– Cât de mare a fost diferența dintre așteptările pe care le-ați avut și realitatea de care v-ați lovit?
– Noi ne așteptam să nu putem modifica legi sau să venim cu propuneri legislative care să ne fie acceptate, eram conștienți, dar am sperat ca măcar propunerile care țin de partea socială să fie susținute de cei din PSD, un partid declarativ social. Nu s-a întâmplat, deși noi am spus că nu vom vota împotriva tuturor propunerilor legislative, doar pentru că suntem în opoziție. Exclus. Tot ceea ce face bine românilor vom analiza și vom vota, iar ceea ce nu face bine ieșim în presă sau pe rețelele de socializare au întâlnindu-ne cu fiecare om în parte, și spunem. Noi ne întâlnim cu foarte mulți oameni care vin și ne fac sesizări. Avem și un site, unde fiecare român din orice colț al țării poate să intre și ne scrie problema pe care o are. Poate să fie o problemă personală sau una de comunitate.
– Din Neamț ce cazuri vi s-au părut flagrant de nedrepte?
– Sunt foarte multe despre terenuri, despre primari care fac grave abuzuri legate de fânețele date asociațiilor din care fac parte consilieri locali și iau bani de la APIA. Lucrurile astea s-au mai spus, dar s-au spus doar când politicienilor nu li se oferea ceva din partea partidului de la guvernare, adică s-a spus doar așa ca să fie o chestie de a zgândări puțin și imediat ce au primit ce au avut nevoie au tăcut și românii au uitat. Dar în momentul în care noi tot spunem și tot scoatem nedreptăți la iveală, românul nu mai uită. Și nu ar trebui să uite mai ales în momentul în care iese la vot, în 2024. Știți care este lucrul cel mai grav care se întâmplă? Noi acum facem organizațiile în fiecare comunitate și avem discuții cu oameni care ne spun că ne simpatizează, dar nu ne pot promova de frica primarului, care nu le mai dă adeverințele sau documentele de care au nevoie de la primărie. Mi se pare extrm de grav că oamenii aceștia consideră că primăria este proprietatea lor privată și că cetățenii care i-au ales sunt în slujba lor, nu invers. Noi încercăm să schimbăm această paradigmă și să le dăm cetățenilor curaj. Am fost la primării, am vorbit cu primarii și s-au rezolvat lucruri pentru că ei până acum nu au fost verificați de nimeni. Am avut probleme într-o comună unde nu era trimisă mașina școlii să ia niște copii, pentru că erau tocmai în capătul celălalt al localității și erau puțini, nu se mai deranja nimeni pentru ei. A fost suficient să pun mâna pe telefon și să-l sun pe primarul respectiv și în 3 zile s-a rezolvat problema. De asta zic, pe ei nu-i verifică nimeni, dar oamenii vor să se schimbe lucrurile și cu ajutorul nostru atrătându-le care le sunt drepturile, vor începe să înțeleagă că omul din primărie e angajatul lor.
– Vă dă rost activitatea aceasta?
– Mi se pare că este mai importantă decât ceea ce fac în Parlament.
* ”Lumea politică este plină de ambiguitate, de minciună și de ipocrizie”
– Reprezentați singurul partid politic care refuză banii de la bugetul statului. Se spune că sunteți susținuți de sponsori locali, aveți sponsori în Neamț?
– Avem membri cotizanți, cotizația cea mai mică este de10 lei pentru pensionari, și cea mai mare de 50 de lei pentru membrii din nucleu, să spunem. Avem și donații de 50, 70,100 de lei, dar să nu uităm că noi am reușit să facem campanie cu 4.000 de lei și am obținut 14%. George Simion ne-a ajutat foarte mult, el a circulat în toată țara, dar local noi am ieșit cât am putut în stradă și am vorbit cu oamenii.
– Dacă ar fi să descrieți lumea politică în care ați pășit de un an de zile cum ați creiona această descriere?
– Lumea politică este o zonă plină de ambiguitate, de minciună și de ipocrizie, inclusiv lucrurile care se spun de la acel microfon din Parlament sunt spuse doar ca să dea bine politic, și nu din convingere. Sunt dese exemplele când politicienii se contrazic peste o lună, vin cu altceva, nu au niciun pic de coerență în ceea ce spun, dar au discursuri cu idei gata băgate în cap și clar nu sunt ale lor, nu vin de la ei. E multă minciună și ipocrizie, mă mir de ceea ce spun pentru că altele le sunt faptele. Va fi foarte greu de schimbat toată clasa politică și va fi lupta nostră foarte mare, ne-o asumăm. Deși putem fi în pericol pentru că oamenii aceștia sunt capabili de orice. Nu mă refer la toți colegii din parlament, e vorba de undeva la 20%. Din ce-am analizat maxim 20% conduc România. Restul sunt mânuțele care se ridică și votează, pe bază de disciplină. Dacă cineva ar analiza felul în care votăm noi ar vedea că nu votăm chiar tot timpul la fel pentru că sunt colegi care spun dacă au rețineri în anumite privințe și atunci nu votează.
– Apropo de George Simion, am văzut că el donează 90% din salariu. Dumneavoastră i-ați urmat exemplul?
– Întotdeauna am fost activă în a ajuta oamenii, am făcut donații și campanii de întrajutorare, însă acum mi se pare ceva mult mai amplu, important și responsabil. Mulți zic că faptele bune se fac în liniște. Nu! Le făceam în liniște când lucram în privat, dar acum suntem oameni politici și trebuie să arătăm ce facem cu banii de la cetățeni, pentru că și indemnizația pe care o luăm noi, salariul nostru, este tot din banii cetățenilor. Eu iau 11.000 de lei în mână, dar pe lângă asta am cazarea plătită, diurnă, transport, utilități. Când ai toate lucrurile astea plătite te poți descurca cu 2500 de lei. George donează 90% din venituri, pentru că el așa a promis în campania de la europarlamentare și asta face: lucruri mari și grele. Dar am donat și eu pentru acoperișul unei case care a luat foc și colegii noștri de la Bacău au reconstruit-o cu voluntari și le mai trebuia bani de acoperiș, și le-am dat eu. Sau a avut nevoie o bătrână pentru o operație și am dat și acolo. Iar în plus plătesc un avocat lună de lună, din banii mei, ca să putem să-i ajutăm pe oameni când au situații grave și nu-și pot permite o consultație juridică sau un apărător. Încercăm să facem lucrurile altfel. Noi am promis că vom face o altfel de politică și vom fi altfel de politicieni.
– Care a fost cel mai frumos moment din viața dumneavostră politică?
– Un moment extraordinar a fost în noaptea în care au fost alegerile. Toată lumea mă suna și-mi spunea ”Felicitări, doamna deputat!” și eu nu conștientizam poziția mea, deși săream în sus de bucurie că AUR a intrat în Parlament. Clar, cel mai fericit moment a fost când AUR a intrat în Parlament, cu 48 de parlamentari, în acest moment sunt 45. Dar când pășesc în Casa Poporului – eu nu-i spun Palatul Parlamentului, îi spun Casa Poporului, pentru că este a poporului- întotdeauna intru cu umerii lăsați, pentru că simt așa o mare responsabilitate, dar sunt fericită în același timp că am această responsabilitate. Sunt fericită pentru că oamenii ne dau încredere și m-aș bucura din suflet să ne perceapă așa cum suntem: nu ne interesează banii, funcțiile și influența. Mulți dintre noi am avut funcții importante în privat, ceea ce contează mai mult pentru că acolo le câștigi doar dacă ești un foarte bun profesionist. Suntem oameni care, chiar dacă nu avem în spate experiență politică, avem foarte multă experiență profesională, foarte multă ambiție și dorința ca lucrurile să se schimbe. Să nu uităm că a fi politician înseamnă să fii un om corect, drept, să-ți iubești țara și să faci bine. Toată lumea spune că trebuie să devii un bun politician. Eu nu vreau să fiu un bun politician, ci un om corect care lucrează în politică.
A consemnat Cristina Mircea
Interveniti in cazul copilului decedat de la Piatra Soimului
Va rog sa ma sunati la nr de telefon 0746593559
Supărări au aproape toți romanii ai căror copii termina un liceu sau o facultate si nu găsesc de lucru asta ne pune pe ginduri vor pleca în Străinătate. ce se va întâmpla cu copiii care vin din urma ce viitor îi așteaptă trebuie făcut ceva fiecare copil sa aibă locul meritat nu numai copiii parlamentarilor și cei cu funcții mari asa nu mai clădim România hai sa facem ceva
Ca un om corect și profesionist care nu mă îndoiesc că sunteți, ar fi bine ca, înainte de a face interpelări în Parlament și pe la ministere, să verificați o situație în teritoriu. Pentru că asta este un fel de lege nescrisă a informării, să verifici și să asculți ambele sau toate părțile implicate, nu doar una dintre ele. Vedeți că, de multe ori, adevărul nu este deținut de reclamant, chiar dacă el este cel mai vehement. Toate cele bune!
Felicitări, Doamna Deputat! Românii și-au pierdut încrederea în parlamentari, va fi greu, dar nu imposoibil, să convingeți pentru a recăpătă încrederea. Un adevărat om de AUR!