Șanse mari de clasare a dosarului penal referitor la incendiul de pe Pietricica

0

După aproape o lună de verificări, comisia de cercetare a cauzei incendiului izbucnit, în seara de 30 noiembrie, pe muntele Pietricica a stabilit cauza ca fiind ”focul deschis în spații deschise”. Inițial, a fost luată în calcul și ipoteza că ar putea fi vorba despre un scurtcircuit, mai ales că o parte din cei care au sunat la 112 au spus că au văzut scântei la un stâlp de electricitate.

Ipoteza scurtcircuitului electric a fost eliminată, deoarece în zonă nu au fost identificați conductori electrici căzuți la nivelul solului de la rețeaua de medie tensiune care alimentează (Stația RTV Neamț) precum și datorită faptului că după verificările făcute de dispeceratul DELGAZ GRID – CORE NEAMȚ, s-a constatat că nu au existat avarii sau semnalizări înregistrate de sistemele SCADA și de monitorizare a parametrilor energiei electrice din rețeaua de distribuție a Delgaz Grid S.A”, se arată în comunicatul ISU Neamț. ”Pe timpul cercetării la fața locului comisia a  identificat următoarele aspecte:

– existența unor focare răzlețe în zona de jos a muntelui unde se disting poteci / căi de acces în vegetația uscată, posibile trasee de deplasare / scurtături ale persoanelor care cunosc zona;

– la verificare zonei sau găsit mai multe recipiente în care se punea mâncare pentru animale fără stăpân. 

– au fost identificate o serie de materiale care au întreținut arderea cum ar fi: vegetație uscată înaltă, materiale din plastic, cartoane, arbori uscați.

Comisia de cercetare a analizat în amănunt ansamblul de urme unde s-a manifestat incendiul, luând în calcul mai multe posibile cauze de incendiu, printre cele mai relevante fiind scurtcircuitul electric, acțiunea intenționată și focul deschis în spații deschise. Ipoteza acțiunii intenționate a fost eliminată deoarece în urma cercetărilor făcute de către organele de poliție, până la data finalizării cercetării cauzei de incendiu, nu au fost identificate elemente care să susțină această cauză.  Din analiza celor prezentate, în conformitate cu prevederile art. 11 lit. s) din H.G.R. nr. 1492/2004, comisia a stabilit următoarea cauză ca fiind cea mai probabilă:  Locul focarului: vegetație uscată; Sursa probabilă de aprindere: flacără (focuri în aer liber, chibrit etc.); Mijlocul care puteau produce aprinderea: foc în aer liber; Primul material care s-a aprins: mărăciniș, lăstăriș și altă vegetație uscată. Împrejurarea determinantă: focul deschis în spații deschise”.

Incendiul de pe Pietricica putea provoca un dezastru dacă s-ar fi extins la pădure și la zona dinspre Orhei, spital sau strada Privighetorii. Și, din punct de vedere al pericolului, iresponsabilul care probabil a dat foc unor gunoaie, ar trebui să suporte niște consecințe. Doar că dosarul penal întocmit de polițiști, pentru distrugere, rămâne fără obiect dacă nu există o pagubă stabilită concret. Iar vegetația uscată care s-a făcut scrum nu valoreză nimic, iar pepiniera despre care vorbea ISU Neamț…nu există.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Neamț ne-a declarat că de fapt pe Pietricica s-au făcut plantări de puieți de salcâm, în câteva acțiuni de voluntariat, dar nu este vorba despre o pepinieră.

În consecință, dacă nimeni nu se constituie parte civilă în dosarul penal, cercetările pentru descoperirea autorului nu au niciun sens și niciun scop. Iar Poliția Neamț a refuzat să comunice dacă există vreun prejudiciu reclamat și stabilit, pe motiv că urmărirea penală este secretă, deși nu am solicitat niciun fel de date de anchetă. Așa dar, mult succes în descoperirea ”autorului”!

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.