Dumitru Dorel Berbecariu, cel mai tânăr primar din județul Neamț, s-a născut pe 6 august 1988, într-o familie cu 5 copii.Tatăl era electrician, iar mama a lucrat la spitalul județean până în 2003, când s-au hotărât să plece amândoi la muncă în Italia. Mezinul, care avea atunci doar 14 ani, a rămas în grija bunicilor, a învățat doar o zi la Liceul de chimie și apoi s-a transferat la Liceul auto, a absolvit facultatea și primul lui loc de muncă a fost la Primăria Costișa. A învățat de toate, de la achiziții, la situații de urgență, a fost consilier al primarului și apoi viceprimar. A crescut, practic, lângă fostul primar, care l-a format să-i ia locul, l-a susținut în campania electorală și, de un an, Dumitru Dorel Berbecariu deține cea mai importantă funcție din comuna în care s-a născut. Acum are doi copii, s-a mutat de curând în casă nouă (construită cu credite), este mulțumit de viața lui și hotărât să facă treabă.
– Când v-ați angajat la primărie și erați, practic, un copil v-ați gândiți că veți ajunge primar după nici 10 ani?
– Când m-am angajat, aveam un salariu de 780 de lei și eram abia căsătorit. Mi-era foarte greu și până în 2017, am stat pe banii părinților mei și ai părinților soției. Ei ne-au susținut să pornim în viață. La un moment dat, prin 2013, am avut o discuție cu domnul primar și i-am spus tranșant că eu muncesc la primărie și sunt dispus să învăț, dar vreau să promovez, poate să ajung primar. Dumnealui a avut încredere în mine, m-a luat viceprimar în 2016 și, în 2020, când n-a mai vrut să candideze, mi-a făcut campanie. Am avut foarte mult de învățat de la domnul Aurel Ciocănel și n-o să uit niciodată lucrul ăsta. A fost ca un al doilea tată pentru mine. Este un om de cuvânt și foarte iubit de comunitate, dacă ar mai fi candidat ieșea primar fără niciun fel de problemă. Singura diferență pe care o simt acum este responsabilitatea asupra mea. În rest, ca activitate și volum de muncă, pot să spun că făceam și înainte lucrurile pe care le fac acum. La două noaptea dacă mă trezește cineva, știu exact să spun ce se întâmplă în fiecare proiect.
– Care este lucrul cel mai important pe care l-ați învățat de la domnul Ciocănel?
– Ceea ce mi-a rămas imprimat și pun în aplicare, nu e o chestiune foarte complexă sau inventată de dumnealui, dar se referă la faptul că fiecare om are problema lui, care i se pare cea mai importantă. Pentru un primar de comună cea mai importantă este empatia, contează și lupta, dăruirea, să fii implicat, să fii activ, dar să-i transmiți omului încredere și sentimentul că încerci să-l ajuți. Iar eu mă bucur de un val de încredere și de susținere foarte mare, așa simt. Și nu mă tem de nimic ce ține de muncă, hârtii, proiecte, n-am nicio problemă. I-am spus și domnului vice: orice apare atacăm! Orice posibilitate de finanțare, orice șansă de a obține fonduri europene atacăm fără probleme! Acum am depus pe APM un proiect pentru iluminat inteligent, de un milion de lei. Ne-am adunat toată armata, o săptămână am tras de n-am știut ce e cu noi, și am apucat să-l depunem în ultima zi.
– Pe Anghel Saligny câte ați depus?
– Două, dar sunt conștient că doar unul vom primi. Am depus unul pentru extindere canalizare și unul pentru asfaltat 5 km de drumuri. Noi nu mai putem face extindere pentru rețeaua de apă, pentru că suntem în master planul județului, dar canalizarea n-a fost prinsă și de aceea am făcut proiect pe Anghel Saligny. Iar cu drumurile stăm bine. În 2013 s-au făcut 6 km de drumuri pe primul proiect, în 2015 s-a început un proiect pe fonduri europene de 7,2 km, care s-a finalizat în 2019, și înainte de a-l încheia, a apărut PNDL 2 și am obținut finanțare de 2 milioane de euro pentru încă 16,3 km. Abia am avut recepția. Mi-aș dori mai mult să prindem canalizarea. Și mi-aș dori și rețea de gaz metan. Avem avantajul că magistrala Transgaz traversează localitatea noastră, deci avem posibilitatea de racordare destul de simplă. Noi am încercat diverse strategii, dar de anul trecut, de la alegeri, au fost tot felul de guverne și, sincer, un joc de glezne total. Noi cumva trăim acum din ce-a fost pregătit dinainte de fostul primar, când eram eu vice.
– Deci, de un an de zile, nu ați simțit niciun beneficiu al guvernării?
– Deloc. Acum, cu noul guvern, am speranțe să fim și noi băgați în seamă. Când a fost PSD la guvernare, s-au făcut lucruri care se văd, vorbesc de localitatea noastră. Cred că au fost peste 10 milioane de euro, bani băgați în comună în cei 8 ani, cât am lucrat eu la primărie de când m-am angajat. Dar acum, după un joc de glezne de un an de zile, dacă e să se întâmple ceva, cred că prin toamna următoare semnăm efectiv un contract de finanțare, după care îl licităm și undeva prin anul 4 de mandat, să zici că bagi un hârleț undeva să faci treabă. Iar eu și vicele, care are 39 de ani, vrem să facem treabă. Suntem conștienți că poate nu suntem noi cei mai experimentați, că vârsta nu ne recomandă, dar avem conștiință și seriozitate. Toate lucrurile mi-au prins bine și de asta nu m-am dat înapoi de la nimic și până am ieșit viceprimar am lucrat și la mediu, și la achiziții, și pompier, și la urbanism, dar simțeam cumva că nu le fac pe toate bine. Acum de asta și personalul e mai numeros, adică există pe fiecare departament cineva, ca să facem treburile bine.
A consemnat Cristina Mircea
FELICITĂRI PENTRU TÎNĂRUL NOSTRU PRIMAR ŞI MULTE REALIZĂRI…..
FELICITĂRI!!! MERGI INAINTE CU ACELASI DEVOTAMENT . CU DOAMNE AJUTĂ IN TOT CE FACI. SĂRBĂTORI FERICITE!! DOMNUL ISUS HRISTOS SĂ VA BINECUVINTEZE AMIN 📖❤️