Sindicatele din MAI fierb de indignare: ”De ce o asistentă are 5.500 de lei salariu și un ofițer cu facultate are 4.000?”

20

Actualizare: După consultări, liderii sindicali au decis declanșarea protestelor de stradă,începând de joi, 23 decembrie. Angajații din poliție și penitenciare, și militarii rezerviști vor picheta Guvernul României și prefecturile din Iași, Timiș și Cluj.

Știre inițială: Polițiștii, singurii angajați ai MAI care au statut de funcționari publici și se pot constitui în sindicate, se consultă mâine, 20 decembrie, în vederea stabilirii formelor de protest pe care le vor adopta ca răspuns la înghețarea salariilor. Măsura nu-i afectează doar pe ei, ci și pe militari, jandarmi, pompieri, polițiști de penitenciare și angajați ai SRI, STS, SPP, SIE.

Sindicaliștii acuză Guvernul că aruncă la coș sistemul de ordine și siguranță publică și că mimează dialogul social, dar în fapt favorizează anumite categorii și le impune să strângă cureaua altora, mereu aceleași. Asta vizavi de faptul că înghețarea salariilor nu se aplică medicilor și probabil nici profesorilor.

Am înțeles că se invocă o criză economică, dar n-am înțeles de ce doar anumite categorii trebuie să strângă cureaua în continuare. De ce nu începem și noi să mai desfacem cureaua și s-o strângă alții? Dacă e greu, nu ar trebui să ducem greutatea asta cu toții? De ce un polițist să aibă mai puțin de jumătate din salariul unui procuror, când munca este comparabilă? De ce o asistentă are 5.500 de lei salariu și un ofițer, cu facultate, are 4.000? Nu spune nimeni că asistenta nu merită acest salariu pentru munca pe care o face, dar oare ofițerul nu merită și el? Mai ales în condițiile deficitului de personal, când un polițist trebuie să muncească de două, trei ori mai mult?”, se întreabă comisarul Vitalie Josanu, prim-vicepreședintele Sindicatului Național Diamantul.

La rându-i, Sindicatul Prolex cere aplicarea integrală a Legii salarizării 153/2017; abrogarea și neadoptarea de OUG care să eșaloneze drepturile salariale constatate de instanțele judecătorești și neinstituirea vaccinării obligatorii și a testării pe banii angajaților.

În genere, sindicatele MAI se opun proiectului de lege, care prevede suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private în cazul în care nu prezintă un certificat digital al UE privind COVID-19.

În plus, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) cere majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică la 25%; indexarea pensiilor militare de stat (Guvernul propune 10% pentru pensiile sub 2.500 lei și 2,6% – pentru pensiile care depășesc acest cuantum);  bugetul necesar pentru diminuarea deficitului de personal, prin încadrarea a 5.000 de posturi vacante; decontul serviciilor turistice/voucherele pentru 2022 și majorarea normei de hrană cu aproximativ 120 lei/lunar.

Cristina Mircea

 

20 COMENTARII

  1. 20% din ofiteri sunt cu spiru haret,o hârtie fara valoare. Sa fie platiti diferentiati pe studii ,scoala militară si Academie. Mulți erau chelneri,vanzatori la piață și azi sunt favoritii șefilor ( mai dau un var acasă la șefi , o gresie , un gardulet). Nu se întreabă nimeni de ce birourile iau sporuri ca cei de la intervenție???

    • Diferența este colosală! Un agent de politie sau un soldat are solda de 2500 (agentul) si 2000 (soldatul) + norma de hrana, maxim 1000 de lei. Doctorii au majoritatea peste 10.000 de lei /lună.. BINE că dați la profesori care n-au mai trecut pe la școală de 2 ani de când cu școala online + alții mii dr lei din meditații, etc și la polițiști și armata că i-ați scos in strada de 2 ani de zile nu le dați nimic! FMM de guvern de kkt

    • EȘTI DEPARTE DE ADEVĂR ,,MĂI PINALTI,,,,,AM LUCRAT 30 ANI ÎN CONSTANȚA LA COMPARTIMENTUL VIOLENȚE,,,MĂI BĂIETE,,,,OGOAETE ZICE OȘANU ,,NU VREAU SĂ TE FAC PROST…SÎNT ARDELEAN AM FĂCUT SPORT ÎNAINTE DE MUNCĂ ,TOT PRIN MUNCA,,DAR CE ZICI CU VĂRUITUL,SPOITUL,,PILE LA ȘEFI,,,TU I COMFUNZI PE POLIȚIȘTI CU CEI DE LA PRIMĂRII,,,,GREȘEȘTI AMARNIC,,,,MULȚUMESC,,,,,,,

  2. Dacă exista in sistem polițiști foști chelneri sau pietari, salariul este suficient atât. Cei cu Academie au alt statut profesional.

  3. Asa este, un Agent de politie cu Liceu,Scoala Militara de 2 ani,Facultate si cu ani vechime primeste un salariu de mizerie parca ar trai din mila cuieva!Nimeni nu-l intreaba ce restrictii are el ,familia lui pt munca ce o face si daca primeste o tigara sau o cafea,este cel mai mare corupt<nu acelasi lucru se vorbeste de un asistent,medic,profesor,parlamentar!

  4. Si eu ma intreb de ce profesorilor li se tot mareste salariul in conditiile in care in ultimii doi ani s au facut tot mai putine ore de catre multi dintre ei si oricum, numarul zilelor de munca al acestora e cu vreo 100 zile mai mic decat al celorlalte categorii de angajati?

    • Îți place să generalizezi. Pai asta e o falsa concluzie. În ultimii doi ani au muncit muuult mai mult. Predarea online este foarte dificila. Nu exista feed-back din partea elevilor și multe alte neajunsuri. Predarea online implica efort dublu.

  5. Dar un inginer cu o facultate de 5 ani, făcută pe bune și cu muncă asiduă, ce salar credeți ca are.
    La fel ca d-nul agent, în cel mai fericit caz, ce sa mai vorbim de asistente și profesori !!!

  6. Toată țigănia va continua pana ce poporul (în special privatul) va înțelege ca bugetari sunt atât cei ce muncesc la stat cât și cei ce plimba hârtii aiurea dintr-un birou în altul sau mai rău, directori peste directorasi. Nu poți compara un învățător, polițist sau jandarm din strada, un militar, un doctor sau asistent cu secretarul secretarului ministrului sau cu verișoara primara a primarului care are funcția de analiza a analizei făcute de specialist.

  7. Face X și zero și îi dai spor de studii superioare cand urmau să fie dați afară că nu aveau nici liceul țară romanească😪

  8. Dar de ce vorbim de…. „un ofițer” ??!! De ce nu vorbim de un… polițist!? De ce se compară două lucruri total diferite?! Hai să comparăm salariile din poliție cu cele din justiție dar la nivel de jos, nu de sus unde se învârtesc venituri de zeci de mii de lei ci acolo unde se muncește !!?? Ce salariu are un procuror debutsnt și cât are un polițist care la ora 16 nu încuie ușa și pleacă, care nu are sărbători, zile festive, Crăciun, Paște etc..??? Este o bătaie de joc a guvernanților care se întâmplă numai în România!!! Peste tot polițiștii sunt plătiți conform muncii, riscului și stresului… La noi e cât vreun xxxxx numit de Johanis care habar nu are de ce înseamnă această meserie!!! Despre cei care au muncit 30 de ani ca polițiști, altă bătaie de joc!!! După ce mii de zile și nopți ai de-a face cu toate scursurile societății nici măcar nu ai o pensie decentă!!!

    • Dl.Cornel are mare dreptate dar, oare de cei care au lucrat la frontiera o viata intreaga, si nu vb.despre cei dinvami chiar daca si lir lea fost greu, vb.despre cei multi care, o viata intreaga au facut serviciul sub cerul liber si vara si iarna si pe ploaie si pe viscol…vad ca de aia nu vorbeste nimeni. Majoritatea au iesit la pensie tineri, si toti sunt bonlavi de diferite boli in primul rand de oase si diabet…oare de ce? Si acum vreau sa comparati activitatea a cestora care pentru a ajunge la locul de serviciu parcurgeau zeci de km.pe jos cu sarcini precise si pe timpul deplasarii, fara sa conteze ce timp si anotimp era, cu activitatea unei grefiere ca sa nu mai zic despre alte functii din magistratura care au salarii si pensii de-ti vine sa plangi cand auzi de ele!

  9. AG.ș ad (r) PRASACU MARIN după o activitate de 30 ani în sistem ,primesc o pensie modică, din 2007, de ce?????

    După o activitate de 30 ani în sistem ,primesc o pensie modică, din 2007, de ce?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.