O invitație la…rămas bun: Cristian Vatamanu

0

De-a lungul timpului, în media sau aiurea, am făcut multe invitaţii: la lansări de carte, la festivaluri, la simpozioane şi conferinţe. Multe dintre ele realizate împreună cu cel de care încercăm să ne luăm rămas bun. Ultimul…

Cristian Vatamanu, profesor şi director la Liceul „Ion Creangă” din Pipirig, a fost o personalitate a Văii Muntelui. Deja folosim trecutul în prezentarea noastră. Trebuie să ne învăţăm. A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Pro Grinţieş, calitate în care a condus mai multe proiecte şi menţionăm în special cele de tipul „Ranger Junior”, în care s-au pregătit generaţii de mici ocrotitori ai muntelui în tabere în ariile naturale protejate nemţene, dar nu numai. A fost sufletul celui mai important proiect al asociaţiei: Festivalul Haiducilor, Grinţieş, care în acest an a avut cea de-a cincea ediţie, cu un succes deosebit. Un festival care a fost popularizat de „Exclusiv în România” a lui Cristian Tabără, „Descriptio Moldaviae” a lui Vasile Arhire sau „Natură şi Aventură” a lui Dan Păvăloiu şi Dan Curean.

De numele său se leagă existenţa concursului naţional „Descoperă monumente româneşti”, proiect cu finanţare de la Ministerul Educaţiei Naţionale. A scris pentru reviste şi ziare locale, a fost redactor al revistei „Catharsis”, „Ranger Junior în munţii Neamţului” sau „Biblioteca Văii Muntelui”. A fost coautor al mai multor volume, dintre care amintim monografia judeţului „Neamţul, ţinutul tezaur” sau studiul „Pe urmele răzeşilor din Moldova”. Vineri, la o zi după moartea sa, a fost scoasă din tipografie cartea sa cu singur autor „Mănăstiri, schituri şi biserici nemţene”, care trebuia să anunţe un studiu complex dedicat zonei natale: „Istorie şi religie la Crucea Văilor”.

Dincolo de toate, a fost un om bun şi un dascăl dedicat. Jalea cumplită a priveghiului o dovedeşte: sute de copii din Pipirig, Poiana Teiului sau Grinţieş au venit într-un adevărat pelerinaj la căpătâiul său. Mulţi vor fi şi la slujba de înmormântare. Un copil de clasa a IV-a a justificat moartea: Dumnezeu avea nevoie de informaticieni, de cineva care să se ocupe şi acolo de bunul mers (atât cât se poate) al învăţământului online, aşa cum a făcut-o la şcolile din Pipirig şi Grinţieş.

Cu toată durerea care ne stăpâneşte, să-i fim alături pentru un ultim rămas bun, o recunoaştere a valorii unui om de excepţie. Biserica Sf. Gheorghe, din Petru Vodă, Coroiu, ne primeşte pe toţi să întregim un pios omagiu. Dumnezeu să te ierte, Cristian, care ai sărbătorit cea de-a 45-a aniversare pe 13 decembrie şi nu ai mai avut parte să te bucuri de sărbătoarea naşterii lui Hristos…

Daniel Dieaconu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.