Deschiderea Târgului de Crăciun de la Curtea Domnească a scos sute de pietreni din case, dornici să vadă ce pot cumpăra, să facă fotografii sau să se bucure de atmosferă, pur și simplu. Mulți dintre cei care au venit dinspre cartierul Precista s-au oprit să fotografieze/admire sediul Direcției Silvice, care este decorat foarte frumos și să le facă semne amicale copiilor care tocmai treceau prin zonă, îmbarcați în trenulețul lui Moș Crăciun.
Pe platou, unul dintre punctele de atracție este patinoarul, animat în fiecare seară, apoi ieslea, cu ”tabloul” Nașterii Domnului, care interesează mai ales copiii, bradul – dotat cu un scaun luminat unde lumea face poze și, evident căsuțele.
Nu se prea înghesuie nimeni la siropul de cătină, deși ar merita mai ales în vremurile în care imunitatea contează foarte mult, în schimb la vin fiert și ceai este coadă permanent. Cine este interesat se poate delecta și cu porumb fiert (8 lei bucata), kurtos kalacs (20 de lei), mere caramelizate (10 lei) sau popcorn (de la 5, la 10 lei în funcție de mărimea pungii). Din seria produselor pentru ”luat acasă”, merită enumerate cele ale firmei Procom Pascal, dar mai ales ale unui producător din Târgu Neamț cunoscut, de asemenea: La Nea Ion Măcelaru. Așa am aflat că pietrenii cam renunță la carnea de porc.
”Am avut un coș plin de pastramă de oaie și aproape am terminat-o, oamenii încep să se mai orienteze și preferă oaie, vită, pui și produsele de sezon – tobă și chișcă, nu mai face nimeni acasă. Am comandă de peste 100 de kilograme pe Valea Muntelui, stau să fierb în seara asta și mâine s-o pun la afumat. Oamenii întreabă de unde provine carnea și dacă produsele sunt naturale și de fiecare dată îi asigur că totul e din zonă, oile sunt din zonă, puii, vitele și folosim sare, piper și condimente”, spune Marius Bârliba, administratorul firmei.
Târgul oferă și produse hand-made, ideale pentru cadouri, de la bijuterii (cu povești care merită cunoscute), până la globuri, seturi de cești sau de pahare, lumânări, aranjamente pentru toate gusturile sau lavandă sub toate formele. Pe scurt, târgul merită vizitat și pentru atmosferă, și pentru ofertă, și pentru că, după atâta vreme de distanțare și de teamă creează, cumva, sentimentul acela de comunitate.
Cristina Mircea