Judecătoarea Gabriela Baltag, care a activat la Tribunalul Neamț înainte de a deveni membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a suferit o înfrângere astăzi, 16 decembrie, obținând doar două voturi în cursa pentru funcția de președinte al CSM. Contracandidata sa, Andrea Annamaria Chiș a fost, de asemenea, respinsă, cu 3 voturi.
Repartiția voturilor este descrisă în ordinea de zi soluționată a Secției pentru judecîtori: ”1. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea candidaturii doamnei judecător BALTAG GABRIELA, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. (7 voturi respingere, 2 voturi admitere, 2 voturi nule) 2. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea candidaturii doamnei judecător CHIŞ ANDREA ANNAMARIA, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. (8 voturi respingere, 3 voturi admitere)”.
În aceste condiții, alegerile pentru funcția de președinte vor fi reluate anul viitor. Tot astăzi, 16 decembrie, plenul CSM a decis cu majoritate (10 voturi DA, 2 voturi NU, 7 voturi NULE) ca procurorul Nicolae –Andrei Solomon să dețină funcția de vicepreședinte al CSM pentru un mandat de un an, începând cu data de 07.01.2022.
Cât de importantă este funcția de președinte al CSM pentru Justiție a descris judecătoarea Chiș în proiectul ei de candidatură: ”Anul ce urmează aduce pe agenda consiliului chestiuni de importanță majoră pentru sistemul judiciar, respectiv:
- numirea președinteluiÎnaltei Curți de Casație și Justiție,
- numirea noului sau a noilor inspectori șefi ai Inspecției sau Inspecțiilor Judiciare,
- organizarea alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii.
Președintelui CSM îi revine un rol important în propunerea calendarului și stabilirea ordinii de zi a ședințelor. Pentru stabilirea calendarului alegerilor pentru noul CSM, e nevoie și de consultarea instanțelor și parchetelor. Cuvintele cheie sunt previzibilitate și responsabilitate”.
Cristina Mircea