Război în instanță între frații Mihai și Culiță Tărâță, taxă de timbru de 500.000 de euro

1

Între frații Culiță și Mihai Tărâță se poartă un adevărat război al acțiunilor în instanță, anul acesta fiind înregistrate pe rolul Tribunalului Neamț nu mai puțin de 7 dosare, în majoritatea Culiță Tărâță având calitatea de reclamat sau de creditor. În această calitate, el a solicitat instituirea unui sechestru asigurator asupra bunurilor fratelui său, pe care l-a și obținut: ”Admite cererea formulată de creditorul Culiţă Tărâţă privind înfiinţarea sechestrului asigurător, în contradictoriu cu debitorul Mihai Tărâţă. Dispune instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile urmăribile ale debitorului Mihai Tărâţă aflate în posesia acestuia sau a unui terţ, în limita sumei de 50.000.000 euro. Stabileşte în sarcina creditorului Culiţă Tărâţă obligaţia de plată a unei cauţiuni de 5.000.000 euro (echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii), reprezentând 10% din valoarea creanţei reclamate şi în limita căreia a fost instituit sechestrul asigurator. Cauţiunea va fi achitată în termen de 10 zile de la data comunicării prezentei încheieri, sub sancţiunea desfiinţării de drept a măsurilor asigurătorii, în condiţiile art. 956 Cod procedură civilă”.

Cum măsura a încetat de drept la sfârșitul lunii august, este de presupus că n-a fost achitată cauțiunea de 5 milioane de euro. Dar au urmat alte trei procese, aflate în derulare. În unul Culiță Tărâță are calitatea de reclamant, iar pârâți sunt Mihai și Andreea Tărâță, și Constantin Botezatu. Obiectul procesului este ”acțiune pauliană”, un instrument juridic care protejează creditorul față de frauda debitorului și care presupune existența fraudei. Următorul termen al procesului este pe 25 ianuarie 2022, anteriorl fiind pe 8 noiembrie, instanța stabilind aceast interval necesar ”pentru comunicarea şi studierea cererii modificatoare, pentru studierea întâmpinării, pentru depunere înscrisuri în vederea stabilirii taxei judiciare de timbru şi a competenţei”.

În cel de-al doilea dosar, reclamat este Mihai Tărâță, care i-a chemat în judecată pe Culiță Tărâță, Elvira Tărâță și Constantin Duluțe, obiectul cauzei fiind ”acțiune în constatare”. Și pentru a plăti taxa de timbru, Mihai Tărâță a făcut cerere de ajutor public judiciar, iar instanța a admis-o: ”Dispune eşalonarea taxei judiciare de timbru în cuantum de 2.463.605 lei aferentă celui de-al doilea capăt de cerere, în 48 rate lunare, începând cu luna decembrie 2021, reclamantul având de achitat câte 51.325,10 lei/lunar”.  

În al treilea dosar, Culiță Tărâță a solicitat constatarea nulității unui act juridic, iar pârâți sunt Mihai și Elvira Tărâță, primul termen al procesului fiind stabilit pentru 11 ianuarie 2022.

Acum 7 ani, când a încetat din viață Culiță Tărâță, firma TCE 3 Brazi intrase în faliment, cu datorii de 30 de milioane de euro (detalii aici). A luat ființă, în schimb, Grupul de firme TCE 3 Brazi care include TCE Agrosiund, TCE Boviselect, TCE Durău, TCE Petroforest și TCE Mobile Dryers, și care a raportat, în 2020, o cifră de afaceri de 41.903.049 RON, cu un profit de 982.260 RON.

Dezvoltarea firmei mamă TCE 3 Brazi s-a datorat înființării celei mai mari exploatații agricole din țară (56.000 de hectare) în Insula Mare a Brăilei. În 2009, Insula Mare a Brăilei a fost concesionată de Constantin Duluţe (cel pe care acum Mihai Tărâță l-a chemat în judecată).

Agricultura a rămas pe primul plan în domeniul afacerilor familiei Tărâţă, fiul cel mic, Mihai (absolvent al Facultăţii de Agronomie). ocupându-se de activitatea din Neamţ. Aici, holdingul deţine 10.000 de hectare de teren, pe care sunt culturi de cartofi, porumb, sfeclă, păioase şi lucernă, totalul producţiei apropiindu-se de 100.000 de tone pe an. În fermele zootehnice sunt 20.000 de capete de berbecuţi, 35.000 de porci şi 2.500 de bovine, producţia fiind orientate pe piaţa internă (lanţ de magazine propriu în Neamţ) şi la export. O altă componentă a afacerilor din grupul de firme al familiei Tărţă este cea cu lemn. La Compilimpex SRL, sunt asociaţi Elvira (soţia) şi Mihai Tărâţă, societatea fiind specializată în exploatarea forestieră. După 3 ani în care a avut profit, anul trecut datoriile erau mai mari decât activele, încheind anul 2012 cu pierderi de 2,2 milioane lei. În martie 2013, firma figura cu datorii la stat de 47.342 de lei, ANAF precizând că s-a început procedura de executare silită, conform financiarul.ro.  Pe lângă agricultură, Culiţă Tărâţă considera turismul o afacere de viitor, drept pentru care, prin societatea Durău SA, a început să investească masiv în staţiunea de la poale de Ceahlău. În anul 2010, a fost redeschis după mai mulţi ani hotelul Bistriţa, complet renovat şi ridicat la rang de 4 stele, de altfel singurul obiectiv de cazare cu o astfel de clasificare din staţiunea Durău. Alte două obiective de cazare controlate de familia Tărâţă sunt cabanele Fântânele şi Dochia, din masivul Ceahlău”, se arată într-un articol publicat de Adevărul acum 7 ani.

 

Cristina Mircea

1 COMENTARIU

  1. Și eu am fost acționar PAS PETROFOREST și chiar daca PAS s-a desființat,i-aș întreba și eu pe urmașii lui Culiță Târâta,ce s-a întâmplat cu acțiunile de acolo?Că spre exemplu SIL FORESTA a fost vândută cu 9 milioane de euro la cei care au construit spatiu unde e acum Carrefour și la acționari nu li s-au dat nimic…Dar nici Culiță Târâta nu a luat nimic cu dânsul,așa cum nici moștenitorii care se ceartă acum,nu vor lua nimic Dincolo…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.