Iarna a pus stăpânire pe zona montană a județului Neamț și ne va fi tovarășă de drumeție în următoarele 4 luni.
Parcurgerea traseelor montane pe timpul iernii este o provocare pentru turistul obișnuit, răsplătită odată ajuns pe creste de priveliști câteodată de o frumusețe unică. Dunele de zăpadă, cornișele și toate formațiunile create de vânt schimbă de la o zi la alta fața muntelui, într-un spectacol inegalabil al naturii.
Din păcate, omul modern poate supraviețui numai temporar și cu un echipament deosebit în acest mediu pe cât de superb, pe atât de ostil.
Zăpada depusă se transformă în gheață, vântul creează acumulări uriașe, greu de trecut, care se pot desprinde de pe versanții înclinați și golași, temperatura îți macină resursele organismului, iar odată surprins de viscol vizibilitatea dispare și temperatura resimțită de corp poate să scadă dramatic.
La toate aceste inconveniente se adaugă, din păcate, și faptul că orice accident care te imobilizează în munte are o rată de supraviețuire cu 60% mai mică decât în celelalte anotimpuri, intervenția echipelor de salvare montană fiind de durată mai mare și câteodată, dacă factorul de risc este de neacceptat, imposibilă în timp util.
Ce facem ca să nu ajungem în această situație? Ce facem odată ajunși aici ca să ne protejăm pe noi și să asigurăm colegului accidentat șanse de supraviețuire până când o echipă de intervenție salvamont va ajunge în zonă? Iarna, viața și ascensiunile în zona montană sunt guvernate de reguli stricte, completate de tehnici de supraviețuire pe care cei care trăiesc și lucrează în acest mediu ostil le stăpânesc și le perfecționează în urma experiențelor trăite de ei de-a lungul anilor.
Dacă vrei să fii în siguranță iarna pe munte și mica voastră expediție să nu se transforme într-un coșmar ține cont de următoarele:
- Planifică tura cu exactitate. Pornește la drum dimineața devreme, când stabilitatea atmosferică este mai mare, astfel încât înserarea să te găsească la adăpostul cabanei.
- Informează-te asupra traseelor și în mod special consultă prognoza meteo cu maxim 48 de ore înainte de plecare. Niciodată nu este târziu să renunți și să te întorci din drum. Cu siguranță muntele va fi tot acolo peste o săptămână, iar piramidele holografice se pot admira în fiecare dimineață când răsare soarele.
- Echipează-te corespunzător indiferent de cât de scurtă este tura ta! Echipamentul se împarte în echipament de protecție termică (haine termice, haine de schimb, două perechi de mănuși, două perechi de șosete, două căciuli, parazăpezi și bocanci de iarnă, snowline-uri sau colțari, bețe de tură, ochelari de protecție UV, ochelari de viscol, mască de viscol, cremă UV etc.) și echipament de siguranță (trusă de prim ajutor, sac de bivuac, briceag multifuncțional, folie de supraviețuire, lanternă frontală și baterii de rezervă, o baterie externă pentru telefon, GPS, termos cu ceai cald, petch-uri termice, baton de magneziu pentru aprinderea focului, alimente și multă apă).
- În timp ce urci scoate surplusul de haine de pe tine înainte să transpiri, și odată ce ai intrat în vânt, îmbracă-te înainte să ți se facă frig.
- Bea înainte să ți se facă sete și mănâncă înainte să ți se facă foame.
Dacă totuși ai neșansa ca tu sau un coechipier din grupul tău să sufere un accident care să vă imobilizeze în munte, conduita recomandată este următoarea:
– Rămâneți grupați și, după acordarea primului ajutor, încercați să vă determinați poziția
– Apelați numărul de urgență și intrați în legătura cu dispeceratul salvamont care deservește zona. Răspundeți exact la întrebările puse de personalul de serviciu. Restricționați pe cât posibil apelurile telefonice inutile pentru a conserva acumulatorul aparatului telefonic. ATENȚIE!!! Numărul de urgență 112 nu este apelabil în cazul în care niciun operator de telefonie mobilă nu are acoperire în zonă! Este de preferat să urcați în zone înalte pentru căutarea semnalului decât să coborâți pe vale.
– Inventariați cu exactitate medicamentele, materialele sanitare din truse, echipamentul, hrana și apa. Alocați inițial 50% din resurse celui accidentat.
– Izolați termic victima (cel mai important este să realizați o izolație bună față de sol) și improvizați un punct de supraviețuire ferit de umezeală, acțiunea directă a vântului, zone predispuse căderilor de pietre sau producerii avalanșelor. Nu încercați să vă adăpostiți iarna în grote! S-ar putea să fie locuite!!!
Încercați prin orice mijloace să mențineți moralul grupului ridicat. Dacă reușiți să aprindeți focul, acest lucru va conta foarte mult termic, moral și, nu în ultimul rând, ca reper de localizare. Majoritatea operațiunilor de salvare din România sunt terestre, durata lor fiind de câteva ore, dar există și situații când, din cauza factorilor de risc, operațiunea să dureze mai mult și în această situație toate elementele și tot echipamentul contează și contribuie la mărirea șanselor voastre de supraviețuire.
Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț
Super punctat. Detaliile sunt primordiale. Felicitări Raul!
Foarte utile toate sfaturile și recomandările din postare!