Acțiunea de pichetare a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, din ziua de 8 decembrie, la care au participat membri de sindicat din întreaga țară, a avut ca prim efect amânarea concedierilor colective stabilite inițial pentru luna în curs.
”Am făcut parte din delegația care a participat la întâlnirea cu domnul ministru Tánczos Barna și, în urma discuțiilor, am obținut amânarea concedierilor cel puțin până pe 10 ianuarie 2022”, ne-a declarat ing. Ovidiu Gârbea, liderul Sindicatului Silvicultorilor Neamț.
Romsilva a anunțat concedierea a 415 salariați (93 doar de la Direcția Sailvică Neamț) -192 personal TESA și 223 de muncitori, iar sindicatul a contestat în justiție această decizie, însă instanța din capitală a respins acțiunea ca neîntemeiată. Urmează apelul, pe care îl va face sindicatul care vrea astfel să apere locurile de muncă ale oamenilor, mulți dintre ei fiind unici întreținători de familii.
”Discuțiile referitoare la concedierea colectivă se vor relua după data de 10 ianuarie 2022, urmând ca în acest interval, R.N.P-Romsilva să identifice soluții pentru ca impactul asupra salariaților să fie unul cât mai redus, iar salariații să aibă posibilitatea de a opta pentru unul din posturile vacante existente, în funcție de pregătirea profesională. Totodată, reprezentanții Federației Silva, au solicitat și inițierea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului prin care să se asigure de la bugetul de stat un venit de completare, suplimentar indemnizației de șomaj, în cazul persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, ca efect al reducerii activităților de producție din sectorul silvic. Conducerea ministerului, a cerut sindicatelor, ca în zilele următoare, demersul să fie reluat în mod distinct, oficial, atât către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cât și către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, pentru a se căuta soluții în acest sens”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor Silva.
Cristina Mircea