Biserica bunicului lui Ion Creangă sărbătorește hramul cu 60% din acoperiș nou

1

Biserica ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Pipirig, monument istoric cu o vechime de peste 200 de ani, este unul dintre cele mai bine păstrate lăcașuri de cult din lemn, din județul Neamț. Meritul cel mai important este al părintelui paroh Mihai Bistriceanu, care slujește în această biserică de 43 de ani, a știut de la început ce responsabilitate implică să aibă în grijă un monument și a știut să adune obștea în jurul lui, întru păstrarea unui simbol al istoriei locurilor.

Lăcașul a fost renovat și îmbogățit cu un muzeu de obiecte bisericești, primul muzeu parohial din țară – unde se păstrează icoane și cărți bisericești vechi, pomelnice, dar și un chivot și o cristelniță, care datează din 1842. În plus, părintele a reușit să construiască un salon de întruniri, care poartă numele patriarhului Nicodim Munteanu și o casă socială, în care încap cam 300 de persoane, pentru hramuri, praznice și slujbe de mulțumire. Acoperișul bisericii, care datează din 1980 și a fost vopsit tot timpul ca să fugă zăpada de pe el, a ajuns, însă la stadiul în care trebuia schimbat. Și chiar dacă nu a avut bani pentru întreaga învelitoare, părintele s-a apucat de treabă și a reușit să schimbe mai bine de jumătate din draniță.

Am găsit meșteri, dranița e făcută tot în sat, este tratată, am făcut o treabă ca să reziste, dar n-am terminat că n-am mai avut fonduri. Am schimbat doar 60% și sperăm ca la primăvară să mai putem face ceva”, a declarat preotul Mihai Bistriceanu.

  • Bunicul lui Ion Creangă – ctitor al bisericii

Biserica a fost construită în 1807, din bârne de brad, pe temelie de piatră de râu, iar printre ctitori se găsesc Smaranda și David Creangă – bunicul lui Ion Creangă, care de altfel este înmormântat în cimitirul bisericii. Lăcașul are trei turle, diferite ca dimensiuni, iar în 1889, biserica a fost mărită, prin lărgirea pronaosului și prin adăugarea unui pridvor închis. Catapeteasma din lemn, pictată de preotul zugrav Vasile Rezmeriță în anul 1841, se păstrează și astăzi și nu a fost niciodată restaurată. Ansamblul arhitectural include şi clopotniţa de la intrare, care a fost ridicată la 1864.

Legenda că Ion Creangă a fost botezat în această biserică este…doar o legendă. Marele povestitor a fost creștinat la Humulești, într-o altă biserică, pe care sătenii le-au dăruit-o oamenilor din Șoimărești, comuna Drăgănești.

Însă în bisericuța din Pipirig a fost botezat Nicolae Munteanu (Nicodim, după numele monahal) născut în sat, pe 6 decembrie 1864. El a fost al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1939-1948), și membru de onoare al Academiei Române. În muzeul parohial sunt expuse veșmintele patriarhului Nicodim, dar și cristelnița în care a fost botezat.

Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.