Gheorghe Ștefan a contestat propria-i liberare din Penitenciarul Târgu Mureș

0

Pentru prima dată de când există Penitenciarul Târgu Mureș, o persoană care a obținut în instanță liberarea condiționată, a contestat acest lucru. Și acea persoană este Gheorghe Ștefan, care a făcut o acțiune la Tribunalul Mureș, la câteva zile după ce sentința de liberare devenise definitivă.

Am primit o citație pentru el, pentru ziua de 6 decembrie, în care scrie că are calitatea de contestator, deci nu parchetul a făcut contestație, a făcut el, nu știu de ce. Ideea este că această contestație nu e făcută în termen, el a avut termen 3 zile de la comunicare, i s-a comunicat în 29 octombrie, când s-a pronunțat sentința și cele 3 zile expiraseră demult pe 16 noiembrie. Noi l-am pus în libertate în baza unei adrese din 4 noiembrie, prin care ni se comunică faptul că hotărârea judecătoriei este definitivă prin neexecitarea căii de atac. El ne-a făcut și o petiție și a cerut documente, poate consideră că l-am ținut în plus, nu știu. Nu s-a mai întâmplat ca la o sentință de liberare condiționată să facă contestație tocmai persoana liberată”, ne-a declarat comisarul șef Nicoleta Costache, de la Serviciul Evidența Deținuților, din cadrul Penitenciarului Târgu Mureș.

 

  • Dosarul Giga Tv: cum s-au transformat 4 ani și 6 luni în 46 de zile

 

Reamintim că, în ziua de 14 septembrie, Gheorghe Ștefan a fost încarcerat, după ce-a fost condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni de închisoare în dosarul Giga Tv. Procurorii DNA au stabilit că în septembrie 2013, membrii CNA, convocați de Laura Georgescu, au decis să ridice licența Giga Tv, pentru că postul își întrerupsese emisia timp de 96 de ore. Peste două săptămâni, la recurs, Narcisa Iorga, în calitatea ei de membru CNA, l-a sfătuit pe Gheorghe Ştefan să-şi folosească influența pe lângă Viorel Hrebenciuc, care să-i convingă pe membrii CNA să voteze în favoarea păstrării licenței televiziunii, ceea ce s-a și întâmplat. După doar 46 de zile de închisoare, timp în care a mai fost condamnat, în primă înstanță, în dosarul ”Poșta Română” și a plătit, din penitenciar, prejudiciul în valoare de 582.663, 86 de lei, Gheorghe Ștefan a fost liberat condiționat. Argumentele Judecătoriei Târgu Mureș sunt prezentate într-o hotărâre din care, la o lectură atentă, nu rezultă niciun motiv de contestație.

Instanța i-a apreciat lui Gheorghe Ștefan ”atitudinea psihocomportamentală pozitivă, cu motivație pentru schimbare” și a constatat că ”a dat dovezi temeinice de îndreptare”.

Motivarea hotărârii începe cu expunerea situației de fapt și cu o reducere a pedepsei: ”Persoana condamnată se află în executarea pedepsei rezultante de 4 ani și 6 luni închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 1959/2019 a Tribunalului București, Secția I Penală, pentru săvârșirea de infracțiuni intenționate anterior datei de 01.02.2014, în puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 6825/2021 emis de aceeași instanță. Executarea pedepsei a început la data de 14.09.2021 și urmează să expire la data de 15.03.2024”.

Conform calculului, executarea pedepsei urma să expire în 2025, nu în 2024, dar greșeala s-a dovedit de bun augur.

Liberarea lui Gheorghe Ștefan a fost judecată în conformitate cu prevederile Codului penal din 1969, care prevede o fracție obligatorie de executare a unei treimi din pedeapsă, pentru ca un condamnat să poată solicita liberarea condiționată. În cazul lui Ștefan, o astfel de solicitare putea fi formulată după un an și jumătate. Însă, matematica penală e plină de portițe: ”Așadar, pentru dobândirea vocației liberării condiționate, potrivit art. 60 alin. 2 Cod penal din 1969, persoana condamnată trebuie să execute din durata pedepsei, care transformată în zile înseamnă 1.642 zile de închisoare, următoarele fracții și perioade: fracția obligatorie de 1/3, respectiv un total de 547 zile închisoare. De când a început executarea și până la data pronunțării, persoana condamnată a executat efectiv un număr de 46 zile de închisoare, incluzând arest preventiv, 728 de zile considerate executate din pedepsele contopite în pedeapsa în curs de executare, reținute cu titlul de arest preventiv și 18 zile câștigate în baza muncii prestate, în perioadele de detenție anterioare, rezultand un total de 792 de zile executate sau considerate executate, din care 728 efectiv. În consecință, e îndeplinită condiția de legalitate prev de art. 60 alin. 2 Cod penal din 1969, care nu prevede cerințe speciale privind perioada executată efectiv”.

Cu alte cuvinte, acele 728 de zile considerate executate la o condamnare anterioară, i-au asigurat fostului primar de Piatra-Neamț libertatea și este de presupus că i-o vor asigura și în cazul condamnărilor ulterioare, spre veșnica pomenire a ideii de justiție. A ideii de justiție care aplică ”legea cea mai favorabilă” și contopește pedepsele, lucru absolut încurajator pentru cei care nu-și mai știu numărul dosarelor penale cu prejudicii semnificative.

Dar, dincolo de calcule și de prevederile convenabile ale legii, există și argumente care țin de convingerile instanței, inclusiv aceea că Gheorghe Ștefan se va angaja: ”Persoana condamnată, pe durata executării pedepsei anterior ultimei liberări condiționate, din data de 15.11.2018: a muncit, câștigând un număr de zile semnificativ, 18 zile, în raport cu perioada în care a fost folosit la muncă – un total de 10 luni, în 2017 și 2019; a fost disciplinat, fiind recompensat de 4 ori, în 2017 și 2018 și nefiind sancționat disciplinar; a participat la activități organizate în penitenciar progresând la nivel comportamental și având o atitudine psihocomportamentală pozitivă, cu motivație pentru schimbare, după cum rezultă din caracterizarea făcută de comisie; cu antecedente penale, pentru care au fost aplicate pedepse incluse în hotărârea în curs.

Sintetic, persoana condamnată a dat dovezi temeinice de îndreptare, având o conduită constant bună și se poate presupune rezonabil la acest moment că acestea sunt suficiente pentru realizarea prevenției speciale în cazul său, ținând cont și de sprijinul familiei și de oportunitatea de angajare pe care o are ulterior punerii în libertate, antecedentele penale fiind sau inactuale, datând din 2013, sau fiind avute în vedere cu ocazia liberării anterioare”.

La o asemenea caracterizare și pus în libertate după 46 de zile, este greu de înțeles de ce a contestat Gheorghe Ștefan hotărârea care-i este favorabilă. Poate nu vrea să se angajeze și-o fi confundat ”oportunitatea” cu ”obligativitatea”.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.