Noi suntem români și demolăm, patriotic, biroul lui Kogălniceanu din Târgu Neamț

12

În efervescența pregătirii defilărilor și cuvântărilor pentru Ziua Națională trebuie adus în atenția publică un fapt care ar trebui să nu treacă neobservat: se rade, patriotic, clădirea Judecătoriei Târgu Neamț! Pentru că, desigur, este nevoie de un alt spațiu, perfect funcțional și compatibil cu înălțătoarea misiune de a face dreptate în urbea de sub cetate. Și nimeni nu a găsit o altă soluție (exemplele de construit prost în numele confortului  sunt de notorietate) decât să demoleze, fără regret, o construcție în care a avut  biroul Mihail Kogălniceanu, și care a fost, ulterior, sediu al primăriei și muzeu.

Că toată povestea se întâmplă legal, cu avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Suceava, nici nu trebuie să mire pe nimeni. În fond, în România, orice blasfemie este bine acoperită cu documente. Însă aceste hârtii, emise cu o lejeritate inacceptabilă, nu constituie un argument pentru faptul că o clădire, în care au lucrat Kogălniceanu și primul primar pus de Alexandru Ioan Cuza, nu mai are loc în România ”modernă” și ”democratică”. Și un astfel de fapt, peste care pragmaticii, care se raportează strict la condițiile optime de desfășurare a unei activități utile comunității, poate constitui un precedent periculos. E suficient să ne amintim de proiectul de lege al ministrului Culturii, care a provocat reacții critice, dar inutile, ca să ne imaginăm câte astfel de construcții pot dispărea, cu toate avizele în regulă, spre consolidarea unei bunăstări acceptabile a dezvoltatorilor imobiliari.

Cristina Mircea

 

 

12 COMENTARII

  1. Cum aparține de Suceava,dar noi nemtenii nu facem nimic?
    Noi hotărâm ca aceasta clădire NU se demolează, Noi romanii din acest oraș!

  2. Poate vor sa o aducă la stadiul inițial. A se vedea ultima fotografie. Sau poate, un bloc, că ne-au obișnuit că se poate.

  3. dacă credeți că avea vreun folos clădirea aia atunci nu cred că trăiți în Târgu Neamț.Clădirea era o ruină acolo de când mă știu și nici măcar nu arăta bine, mă bucur că s-au apucat să o dărâme, poate fac și ei ceva folositor în loc

    • Este admirabilă insistența cu care trimiteți comentarii sub diverse identități, vă respect punctul de vedere, dar…și e un mare dar, dacă ne comportăm astfel, fără să încercăm să conservăm trecutul – măcar cel care are însemnătate pentru nația asta – chiar ne pierdem rădăcinile. Și e păcat….

  4. Nu trăiesc în Tg.N., dar cunosc orașul. M-a interesat istoria sa și aspectul său arhitectural.
    Înțeleg că în foto 1 e clădirea așa cum arată azi. Pe ce stradă se găsește ? Dar fotografia 2 ce reprezintă ?
    Ultima pare o imagine mai veche a clădirii actuale.
    Mai înțeleg că punctul de vedere al ziarului diferă de cel al conducerii orașului. Poate că ar fi oportun ca ziarul să solicite și să publice o replică oficială la acest articol.

  5. Dacă cu adevărat conducerea urbei s-a gândit să facă ceva de folos comunității in locul „ruinei”, ar trebui să ia în considerare faptul că ne dorim un oraș cu potențial turistic (în lipsa investițiilor în industrie) ori a dărâma ceea ce ar putea deveni o casă memorială, un muzeu este o mare greșeală!

  6. Orașul Tg. Neamț a fost deja crunt mutilat de Ceaușescu, sub pretextul igienizării. Se putea foarte bine igieniza păstrând clădirile vechi și arhitectura veche a orașului, dar… mai bine bloace comuniste peste bloace comuniste! Clădirea fostei Judecătorii, a fost și Clădirea primăriei, și clădirea Muzeului. Frumoasă, adică în stilul orașului vechi, cum foarte puține clădiri mai sunt. Renovare, consolidare, da! Nu distrugere. Bă, primarule, tu ești trecător și neînsemnat. Nu uita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.