Într-un interviu relativ recent, care a provocat discuții inclusiv în spital, șeful secției ATI, dr. Vitalie Gurău spunea că niciunul dintre pacienții care dezvoltă o formă gravă a infecției cu Covid 19 și ajung la intubare, nu este vaccinat. Și 85% dintre cei internați la ATI mor (interviul poate fi citit aici). Dincolo de opiniile oamenilor de rând, care nu au nici educație sanitară, nici încredere în medicină, deși merg la medic, am primit reacții din partea uor angajați ai spitalului, care nu cred că infecția este atât de gravă, în ciuda faptului că văd, ochii lor, cum se moare.
Printr-un comunicat emis astăzi, 13 noiembrie, DSP Neamț nu doar confirmă că toate persoanele care au decedat erau nevaccinate, dar și spune clar, și nu pentru prima dată, că vaccinarea este singura opțiune pentru a învinge virusul. Cine crede în acest lucru, poate lectura comunicatul mai jos, și poate afla unde se poate vaccina. Cine nu crede, nu are rost să facă efortul de a citi. Dar nici de a comenta.
Până astăzi, 13 noiembrie, în județul Neamț au fost confirmate 30.189 cazuri de infectare cu SARS Cov 2. 180 persoane s-au reinfectat, fiind testate pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 21.249 de persoane au fost raportate ca vindecate. În intervalul 6-13 noiembrie, au fost confirmate covid-19 pozitive 482 de persoane, din care 35 copii. Din cele 482 persoane infectate, 158 de persoane erau vaccinate împotriva covid-19. Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend descrescător și a ajuns, astăzi, la 3,39 cazuri la 1.000 de locuitori. O singură localitate are peste 6 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori. Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.221 de decese. În perioada 6-13 noiembrie au decedat 38 de persoane – 22 femei si 16 bărbați, cu vârste peste 43 de ani și cu antecendente patologice – obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare, insuficiența renală și afecțiunile neoplazice fiind preponderente. O persoana decedată, în vârsta de 43 de ani, nu avea comorbidități și nu era vaccinată, decesul fiind înregistrat în secția ATI. Nici o persoană decedată în intervalul menționat nu era vaccinată. Au fost testate până în prezent 118.800 de persoane, fiind lucrate în total 266.356. În ultimele 7 zile au fost efectuate 6.427 teste, din care 66% teste rapide antigenice. Procentul de pozitivare este 11%.
Au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare. Până la 13 noiembrie 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 24.093 decizii de carantinare și 21.443 decizii de izolare. În prezent, 374 persoane confirmate COVID-19 sunt internate în spitalele din județ, în secțiile ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și ale Spitalului Municipal de Urgență Roman fiind internate 36 de persoane.
Din analiza datelor colectate în ultimele 14 zile, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț, se observă următoarele:
- 71% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrate sunt la persoane nevaccinate.
- 83% din cazurile de COVID-19 spitalizate sunt la persoane nevaccinate.
- 95% din persoanele care au decedat de COVID-19 erau nevaccinate.
- VACCINAREA RĂMÂNE ÎN PREZENT SINGURA OPȚIUNE PENTRU STOPAREA EPIDEMIEI DE COVID-19.
Direcția de Sănătate Publică Neamț a ridicat de la Centrul regional de Depozitare Iași 263.674 doze de vaccin împotriva covid-19, în 69 tranșe. De la începutul Campaniei de vaccinare au fost administrate 226.834 doze de vaccin, din care 74.433 doza a 2-a. Din data de 28 septembrie 15.925 persoane au fost vaccinate cu doza a 3-a. Au fost raportate 58 de reacții adverse locale și generale. Au fost raportate 2 reacții adverse la administrarea dozei a 3-a de vaccin.
În 89 de cabinete ale medicilor de familie au fost vaccinate până în acest moment 16.671 persoane cu vaccinul Johnson& Johnson și 271 persoane cu vaccinul Pfizer. 10.233 persoane au fost vaccinate in mediul rural, în 53 de cabinete de medicina de familie. Conform Registrului Electonic de Vaccinări, 128.420 de persoane cu domiciliul în județul Neamț, din care 56.989 cu domiciliul în mediul rural, sunt vaccinate anti-COVID cu schemă completă în centrele de vaccinare din județ și din țară. În perioada 6-12 noiembrie au fost administrate 7.961 de doze de vaccin. 2.019 persoane au fost vaccinate cu produsul Johnson&Johnson. 622 dintre acestea au fost vaccinate în 33 de cabinete medicale de familie.
Activitățile de vaccinare cu echipele mobile au continuat și săptămâna aceasta:
– în mediul rural au fost vaccinate 293 de persoane în 8 localități: Bodești, Gârcina, Buruienești, Tazlău, Podoleni, Negrești, Bârgăoani, Grumăzești
– au fost vaccinate la domiciliu 15 persoane nedeplasabile și aparținători ai acestora
– au fost vaccinați 18 beneficiari și salariați dintr-un centru rezidențial
– au fost vaccinați 5 salariați ai unei unități transportatoare din Piatra Neamț.
Săptămâna viitoare sunt programate acțiuni de vaccinare în nouă localități din mediul rural – Botești, Borlești, Cândești, Trifești, Oniceni, Ion Creangă, Gherăiești, Doljești, Săbăoani, patru centre rezidențiale, un liceu din Roman și persoane nedeplasabile din Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț.
Pentru a fi imunizați, prin intermediul echipelor mobile, trebuie să anunțați la primării, la cabinetele medicilor de familie, asistenții medicali comunitari sau asistenții sociali intenția de vaccinare. Vă puteți vaccina cu Pfizer sau Johnson& Johnson.
* Unde mă pot vaccina în județul Neamț?
Piatra Neamţ:
– „Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ”, program luni-duminică, 8-20, vaccinare cu AstraZeneca și Johnson&Johnson
– „Piata Centrala Sf. Gheorghe”, program luni-duminică, 8-20, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
– „Grădiniţa cu program normal Ocol” (str. Alexandru Lăpușneanu, nr. 24), program luni-duminică, 8-20, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
Roman:
– „Colegiul Tehnic Miron Costin”, program luni-duminică, 8-20, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
Târgu Neamt:
– „Sală sport – Club Sportiv”, program luni-duminică, 8-20, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
Roznov:
– „Scoala de artă și meserii”, program luni-duminica, 8-20, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
Bicaz:
– „Bloc ANL”, program luni-duminică 8-20, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
Horia:
– „Casa fotbalistului Stadion comunal”, program luni-duminică, 8-20, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
Simioneşti, Cordun:
– „Căminul Cultural”, program luni-duminică, 8-20, vaccinare cu Pfizer, Astrazeneca, Johnson&Johnson
Crăcăoani:
– „Centru de zi pentru copii”, program luni-duminică, 8-20, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson
Poiana Teiului:
– „After school”, program luni-duminică, 14-20, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson
Săvinești:
– „Cămin Cultural”, program luni-duminică, 13-19, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson
Lunca, Vinatori-Neamt:
– „Centru social”, program luni-duminică, 8-20, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson
Zănești:
– „Fost dispensar Uman”, program luni-duminică, 8-20, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson.
În Roman, la Piața Mare este organizat un centru de vaccinare temporar, în care vă puteți vaccina, fără programare, cu Pfizer, Moderna și Johnson& Johnson, zilnic în intervalul orar 8-14.
106 medici de familie au încheiat contracte cu CAS Neamț pentru vaccinarea anti-covid. În cabinetele medicilor de familie, vă puteți vaccina cu vaccinul Pfizer și Johnson& Johnson.
Începând din data de 15.11.2021, centrele de vaccinare tip Drive-Thru din Roman și Piatra Neamț vor fi închise.
- Administrarea dozei de rapel a vaccinului împotriva COVID-19
Începând cu data de 8 noiembrie 2021, persoanele care s-au vaccinat, cu cel puțin 6 luni în urmă, cu vaccinul Johnson&Johnson, pot efectua doza de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna). Opțional, la cerere, beneficiarii vaccinați cu acest tip de produs pot efectua doza de rapel tot cu vaccinul Johnson&Johnson. Persoanele care au efectuat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu Spikevax/Moderna și care vor opta pentru administarea dozei de rapel cu același tip de vaccin, vor primi o doză înjumătățită (½ doză) din acest tip de vaccin.
Persoanelor care au efectuat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu un alt tip de produs (Comirnaty/Pfizer BioNTech, AstraZeneca/Vaxzevria sau Johnson&Johnson) și care aleg administrarea dozei de rapel cu produsul Spikevax/Moderna, le va fi administrată o doză întreagă din acest tip de vaccin.
Reamintim că doza de rapel are recomandare fermă de a se efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARNm (Comirnaty/Pfizer BioNTech, Spikevax/Moderna) tuturor persoanelor pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puțin 6 luni. Administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-19 se recomandă ferm următoarelor grupe populaționale: • persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar și social, personal din educație); • persoane considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu boli cronice indiferent de vârstă).
- Certificatul digital UE privind COVID
La 1 iulie 2021 a intrat în vigoare Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID. De acum, statele membre vor putea emite și verifica certificate digitale privind COVID pentru cetățenii și rezidenții UE, pe tot teritoriul acesteia. Certificatul digital UE privind COVID facilitează călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice și fără a fi îngrădită libertatea de mișcare. Până în prezent, 18 țări (și teritorii) din afara UE au aderat la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID, respectiv: Albania, Andorra, Armenia, Elveția, Insulele Feroe, Israel, Islanda, Liechtenstein, Maroc, Monaco, Macedonia de Nord, Norvegia, Panama, San Marino, Turcia, Ucraina, Regatul Unit, Vatican. Certificatele COVID eliberate în aceste 18 țări (și teritorii) sunt acceptate în UE în aceleași condiții ca și certificatul digital al UE privind COVID.
În mod similar, certificatul digital al UE privind COVID este acceptat de aceste 18 țări. Certificatul digital UE privind COVID este gratuit.
Pentru obținerea certificatului digital UE privind COVID puteți:
- accesa link-ul: certificat-covid.gov.ro
- suna în Call Center la numărul de telefon 021 414 44 25
- contacta Primăria
- contacta Direcția de Sănătate Publică
- contacta Serviciul Local Comunitar de Evidență a Persoanelor.
Și totuși am auzit și de foarte multe cazuri care la o luna sau doua sau trei de la administrarea vaccinului,au murit,fără a mai fi înregistrați că fiind ci Covid.
Si cu ce ne tratam inainte sa ajungem la spital?