Polițiștii au răscolit 3 zile curtea lui Antonio Arhip, din Târgu Neamț, fără niciun rezultat. Fosta lui soție, Magdalena Ursu, tânăra dispărută acum 15 ani (amănunte aici), n-a fost găsită. Dacă fiica a fost descoperită în timpul săpăturilor din ziua de 19 octombrie, mama ei n-a fost îngropată în aceeași curte. Anchetatorii au adus cu ei 3 muncitori de la salubritate care au umplut un container de capacitate mare cu tot felul de gunoaie și ciuveie pe care le-au scos din curtea lui Antonio Arhip. Au găsit inclusiv recipiente din plastic pline cu nisip și pietriș, cu care individul făcuse un fel de dig de-a lungul gardului ca să nu intre apa care se scurgea de de pe deal, în timpul ploilor torențiale.
Anchetatorii au folosit un excavator și, după eliberarea perimetrului de obiectele adunate în timp de proprietar, au săpat întreaga curte, inclusiv locul în care unul dintre cei 3 câini își avea cușca, pe care o păzea cu strășnicie. ”Gospodăria” lui Arhip, înjghebată cu bani pe care i-ar fi dat viețuitorii de la o mănăstire, unde a lucrat ca îngrijitor o vreme, era ca o fortăreață. Garduri înalte, cu scândurile lipite încât să nu vadă nimeni în interior, camere de luat vederi peste tot și două ”imobile”: o cameră în care locuia el cu soția (care a divorțat între timp) și o clădire ciudată, cu etaj, în care dormeau copiii soției, într-o încăpere înghesuită la care se ajungea urcând pe o scară. Cel mai simplu mod în care copiii puteau fi ținuți ”în casă” era să le ia cineva scara și nu mai aveau cum să coboare din ”turn”.
Pe Antonio Arhip, oamenii care au făcut curat în curte ni l-au descris ca pe un ciudat care le-a făcut scandal când au adunat frunzele de pe stradă și le-au depozitat într-un colț până a venit mașina să le încarce. Le-a reproșat că au lăsat ”mizerie”, asta în timp ce în curtea lui era un dezastru, completat cu o mulțime de cutii cu tot felul de lucruri trimise de mama și de sora lui, care lucrează în Germania.
”Pe mine a vrut să mă pună martor la proces, când s-a despărțit de nevasta asta a lui, care era din Moldova. N-am vrut. I-am spus că am eu necazurile mele, nu-mi mai trebuie necazurile altuia. Acum să spună ce-a făcut cu biata femeie, săraca, omorâtă la 24 de ani. Cine știe pe unde a îngropat-o prin pădure, pe unde o fi dus-o. N-o mai găsește nimeni dacă nu spune, să fie și ea înmormântată ca un om, nu ca un câine. Trebuie să găsească legea o metodă să-l facă să spună ce a făcut și cum a făcut”, a spus unul dintre muncitorii de la salubritate.
Antonio Ilie Arhip n-a vrut să dea niciun fel de declarații nici în fața procurorului de caz, nici în fața judecătorilor care au dispus arestarea lui preventivă. A admis, într-un târziu, doar că în grădină, în locul în care plantase trandafiri era îngropată, într-adevăr, fiica lui, care avea atunci 5 ani și 4 luni. Dar a spus că n-a ucis-o el.
”Împotriva încheierii a formulat contestaţie inculpatul … solicitând luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu întrucât nu a comis faptele de care este acuzat, este bolnav, nu are antecedente penale”, se arată în hotărârea Curții de Apel Bacău, care a judecat contestația lui Arhip împotriva măsurii arestării preventive. ”Inculpatul a fost audiat de instanța de control judiciar, susținând că fiica sa a fost omorâtă de fosta soție. Faţă de gravitatea deosebită a infracţiuni pentru care este cercetat, de existența uni comportament violent, de existența unor afecțiuni psihice, de comportamentul în general violent ce a continuat și împotriva altor persoane, luarea unei măsuri preventive mai blânde este nejustificată, iar interesul de a proteja în mod eficient liniştea publică, viața și sănătatea celor aflați în jurul său, primează în faţa interesului particular al inculpatului de a fi judecat în stare de libertate. În același timp afecțiunile invocate de inculpat, cu excepția celei psihice, nu au fost dovedite, însă toate acestea nu sunt incompatibile cu regimul de detenție”.
Cristina Mircea
N.B. Victime colaterale, în toată povestea, sunt cei 3 câini, pisicile și păsările de curte din gospodăria lui Arhip, rămase ale nimănui. Niciun vecin nu vrea să le ia în custodie, iar anchetatorii au anunțat Primăria Târgu Neamț, care ar trebui să găsească o soluție cât mai repede. Animalele chiar nu au nicio vină.