După o lună și jumătate de închisoare, dintr-o pedeapsă de 4 ani și 6 luni, Gheorghe Ștefan a ieșit, legal, pe porțile Penitenciarului Târgu Mureș, în ziua de 3 noiembrie 2021. În hotărârea Judecătoriei Târgu Mureș, a cărei motivare nici nu mai contează comparativ cu semnalul pe care l-a transmis, se invocă prevederile Codului penal din 1969: ”În temeiul art. 587 Cod de procedura penala, admite cererile de liberare conditionata formulate de persoana condamnata S.G., –, detinut in Penitenciarul Tirgu-Mures in executarea pedepsei de 4 ani si 6 luni inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr 1959/2019 a Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala, modificata si definitiva prin decizia penala nr. 943/A din 14.09.2021 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia I Penala. Raportat la art. 60 alin.2, alin.6 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, dispune liberarea condiţionata a persoanei condamnate de sub puterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii nr. 6825/2021 emis de Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala. In temeiul art. 61 Cod penal din 1969, atrage atenţia persoanei condamnate ca savarsirea de infractiuni in termenul de definitivare a liberarii conditionate, poate atrage revocarea liberarii conditionate si executarea restului neexecutat, in conditiile legii. In temeiul art. 275 alin.3 Cod de procedura penala, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronuntata prin punere la dispozitie, prin grefa instantei, azi, 29.10.2021.
Document: Hotarâre 1135/2021 29.10.2021”.
La fel de legal și conform acelorași prevederi, Gheorghe Ștefan a fost liberat condiționat și în 2018, după ce-a executat 4 luni și jumătate dintr-o pedeapsă de 3 ani și 3 luni. La vremea aceea, decizia a fost luată de Tribunalul Prahova: „Admite contestaţia formulată de persoana condamnată Ştefan Gheorghe, în prezent aflat în Penitenciarul Ploieşti, împotriva sentinţei penale nr. 2113/03.10.2018 pronunţată de Judecătoria Ploieşti. Desfiinţează sentinţa contestată şi, în consecinţă: În baza art.587 Cod proc. penală rap. la art.60 Cod penal anterior şi art. 6 Cod penal, admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnat. Constată îndeplinite condiţiile disp. art.59 şi urm. Cod penal anterior şi dispune punerea în libertate condiţionată a condamnatului Ştefan Gheorghe de sub puterea MEPI nr. 1707/2018 emis de Tribunalul Dâmboviţa, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Atrage atenţia condamnatului asupra disp. art.61 Cod penal anterior privind efectele liberării condiţionate pentru restul de pedeapsă rămasă neexecutată. În baza art.275 alin.3 Cod proc. penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”.
Anterior, Gheorghe Ştefan a mai fost condamnat în alte două dosare: Microsoft – 6 ani de închisoare şi bani pentru partid – 3 ani de închisoare. A fost eliberat condiţionat în septembrie 2017. Acum mai are o condamnare în primă instanță de 4 ani și 9 luni în dosarul Poșta Română. La un moment dat se va pronunța sentința definitivă și va fi arestat din nou. Până atunci se poate bucura de casa pe care tocmai a recăpătat-o. Și tot până atunci, infractorii mărunți, care execută integral pedepse de 2-3 ani de pușcărie pentru că au furat o bicicletă, pot face pariuri în privința termenului viitor de detenție pentru Gheorghe Ștefan. Mergând pe logica simplă, după 4 luni jumătate și o lună jumătate, nu poate urma decât o liberare condiționată după 14 zile de închisoare. Trăiască Justiția pentru proști! Că deștepții i-au cântat demult prohodul!
Cristina Mircea
N.B. ”De obicei se face o comisie de liberare condiționată, din care fac parte și lucrători ai penitenciarului, dar și un judecător, care analizează cazul”, a punctat subinspectorul Tatiana Macarie, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Mureș.
Asta inseamna Pdl+Pnl+ Johannis = love