Oniceni – comuna cu apă, canalizare, wi-fi gratuit, centru de permanență și remiză de pompieri

2

Comuna Oniceni – situată la marginea județului Neamț, la granița cu Bacău și Vaslui, într-o zonă neatractivă pentru investitori, este un exemplu de gospodărire făcută cu cap și, uneori, cu bani puțini. Proiectele mari, însă, se bazează pe fonduri europene, primarul Bogdan Ioan Duminică fiind considerat un campion în domeniu, confirmat de reușitele din cei 5 ani de când conduce administrația locală: apă și canalizare, școli și grădinițe moderne, remiză de pompieri, centru de permanență, wi-fi gratuit în 16 puncte, 62 de camere de supraveghere, iluminat public în toate cele 11 sate (1268 de lămpi), sediu nou pentru primărie.

Bogdan Ioan Duminică, un primar tânăr, născut pe 10 aprilie 1978, a învățat administrație înainte de a fi edil, de acasă, de la tatăl lui care a fost primar pe vremea lui Ceaușescu – dat jos la revoluție, repus în funcție în 1991 și demis de Văcăroiu în 1993, laolaltă cu alți primari din zonă care-și doreau reînființarea județului Roman. A candidat, din nou, în 2008 și a condus Primăria Oniceni până în 2016, când i-a predat ștafeta fiului. Un fiu, contabil de profesie, la fel ca și cei doi frați ai lui, după modelul preluat de la mamă.

  • ”Am 5 ani jumătate de când sunt primar și nu am reușit să torn un metru de asfalt”

 

Eu am intrat la primărie în iunie2016 și în toamnă am încercat să fac primul meu proiect pe fonduri europene: să asfaltez un drum. N-am făcut punctele necesare, comuna fiind la marginea județului și la granița cu Vasluiul, n-am îndeplinit condițiile. Mi-aduc aminte că am făcut 45 de puncte, iar consultantul de la vremea respectivă a spus că fără 60 de puncte nu avem ce căuta acolo. Atunci a fost prima dată când am luat contact cu fondurile europene și am rămas dezamăgit din cauza așezării noastre geografice. Nu e o zonă atractivă deloc. În 2019 am încercat să atrag un investitor important și când a auzit care este distanța până la Roman s-a retras și a ales comuna Cordun. Am mai avut discuții cu un investitor care voia să facă o firmă de 2 milioane de euro, cu 20 de angajați, dar a plecat și el din cauza distantei fata de un drum principal gen E85”, spune primarul care, în ciuda dezavantajelor, rămâne un optimist.

Iar dezavantajele nu constau doar în poziția geografică, ci și în distanțele mari dintre cele 11 sate, care presupun costuri semnificative pentru asfaltarea drumurilor, iluminatul public sau rețeaua de alimentare cu apă și canalizare.

Am 5 ani jumătate de când sunt primar și nu am reușit să torn un metru de asfalt. Când am depus primele proiecte, apăruse PNDL 2, eu fiind nou și dorind să fac cât am multe, am depus 6 proiecte. Dar nu se face așa,indicat este să depui un proiect sau maxim două. Eu n-am știut și am depus prea multe. Am luat proiectule pentru școli și cel de apă-canal, dar drumurile nu. Ulterior, Guvernul Dăncilă a făcut un program FDI și iar am depus un proiect pentru drumuri. Am semnat contractul de finanțare, am făcut imediat licitația, am chemat executantul, au început lucrările și după o lună a intrat PNL-ul la guvernare și a oprit tot programul, în toată țara. Am rămas cu o factură la executant de 30 de miliarde. În bani vechi. Eu știu să vorbesc și în bani vechi și în bani noi, dar oamenii înțeleg mai bine în bani vechi. Cât înseamnă pentru Oniceni suma asta e ușor de înțeles dacă mă raportez la buget. Iar bugetul comunei pe anul acesta a fost de 24 de miliarde de lei. Am reușit să plătescpână acum 14 miliarde către constructor și să văd cum fac să achit restul”.

  • ”M-a costat undeva la 2000 de lei ca să am wi-fi în comună și abonament pentru o linie de internet”

 

Nu doar abilitățile de contabil îi sunt puse la încercare lui Bogdan Duminică. Dincolo de cifre, el trebuie să fie un bun manager, să știe și asistență socială, noțiuni juridice și de secretariat, taxe și impozite și uneori, trebuie să fie și psiholog. Ba chiar și designer, pentru că la noul sediu al primăriei și-a adus contribuția pe toate planurile: a modificat proiectul inițial, care era pentru bibliotecă, a adăugat doi, trei pereți pe unde era nevoie, a proiectat mobilierul și a pus la punct detaliile. Iar rezultatul este nu doar funcțional, ci și foarte plăcut ochiului. Iar în biroul primarului rulează, permanent, imaginile surprinse de camerele de supraveghere din comună.

În 2018 am vrut să pun camere de luat vederi. Fiind distanțele foarte mari între sate, am ales să pun camere care să transmită wireless, sunt niște antene care transmit din una în alta și așa ajunge semnalul aici. E rețea locală, nu trebuie internet, e un fel de intranet. După ce am instalat sistemul am aflat că pot să transmit wi-fi gratuit și mi-am luat o fibră de internet. Sunt 16 puncte, iar semnalul se duce 200-300 de metri în jurul fiecărei antene. Pe mine m-a costat undeva la 2000 de lei ca să am wi-fi în comună și abonament pentru o linie de internet”.

Bogdan Duminică nu are o rețetă a succesului. Pur și simplu crede că este important să fii determinat, să te ții de un lucru pe care l-ai început și să ai o echipă eficientă. Iar el și-a ales cu grijă oamenii : ”Vicele mi-a fost consilier personal, este om serios, a fost șef de fermă pe timpul lui Ceaușescu și știe foarte, foarte bine și comuna, și oamenii. Iar un băiat de la achiziții, care este foarte harnic și foarte isteț, este consilierul meu personal. Am schimbat mult structura umană aici, mai sunt care scârție, dar 80% din personal funcționează. Și se vede. Iar pentru toate îi sunt recunoscător lui Dumnezeu. Nu merg în fiecare duminică la biserică, dar am credința mea interioară și dorința de a face bine. N-am refuzat niciun om care a venit la mine și am putut să-l ajut”.

Cu ajutorul unui consultant din Iași, bun specialist în proiecte pe fonduri europene, comuna Oniceni are, astăzi,alimentare cu apă în 7 sate, canalizare în 4 sate.Simultan,școală și grădiniță la Gorun și la Oniceni, școală la Valea Enei, școală și grădiniță la Pietrosu și la Solca – un sat care era încremenit în timp și încă avea bordeie acum 20 de ani, iar acum și-a schimbat radical aspectul. În comună existăun centru de permanență, cu medic la orice oră din zi și din noapte, și periodic se organizează acțiuni pentru verificarea stării de sănătate a localnicilor. De exemplu, în ultima săptămână din luna octombrie, s-a desfășurat o astfel de acțiune în parteneriat cu biserica adventistă, iar sătenii au beneficiat de analize, investigații gratuite (inclusiv ecografiiși teste de osteodensitometrie), dar și de consultații acordate de 3 medici specialiști (urologie, interne, gastroenterologie).

  • ”Am să depun un singur proiect pentru drumuri și de data asta trebuie să reușesc”

 

Am modernizat centrul comunei și îmi place. În primăria veche am vrut să fac centru de vaccinare, dar nu am găsit destui medici ca să acopăr programul de 12 ore. Acum vreau să fac un serviciu de evidența populației acolo, ca să nu se mai ducă oamenii până la Roman pentru buletin. Va fi gata in prima jumatate a anului viitor. Am depus proiect pentru eficientizarea energetică a clădirii și suntem în așteptare. E un proiect fain care implică reabilitarea totală, pompe de căldură, panouri fotovoltaice, izolare exterioară, recompartimentare, clădirea va arăta complet diferit.Pe fonduri europene mai am încă două proiecte în așteptare, unul pentru materiale sanitare pe un an de zile pentru școală(Creșterea capacității de gestionare în unitățile de învățământ a pandemiei provocate de Sars Cov 2 în comuna Oniceni județul Neamț) și unul pentru laptopuri și tablete pentru elevi, cu table interactive care se conectează la laptop sau tabletă etc (Dotare cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informațieide tipul tabletelor școlare precum și a altor echipamente dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul online în comuna Oniceni județul Neamț). Mi s-au cerut clarificări acum două săptămâni pentru ambele proiecte, așa că sunt optimist, cred că le iau”.

Și apropo de lucruri bune făcute cu bani puțini, la Oniceni, Ziua Comunei n-a costat niciodată mai mult de 40.000 de lei, iar în acest preț au fost incluse concerte ale artiștilor consacrați, cel puțin 3 la fiecare ediție. Și ce bucurie mai mare poate fi pentru o bătrână de 80 de ani, care nu prea a ieșit din satul ei să meargă la spectacole, decât s-o vadă și s-o asculte pe Irina Loghin, pe care a admirat-o toată viața?

Tot cu bani puțini, primarul a reușit să construiască un pod, care ar fi costat prin proiect cel puțin 900.000 de lei, cu doar 18.000 de lei. Și a făcut treabă cu simț de răspundere, cu tuburi prinse în beton, cu picioare bine înfipte în pământ, lucru trainic și serios, cu deschidere de 12 metri.

Dincolo de toate realizările, prezentate în tabelul de mai jos, cu mențiunea că primele 3 proiecte au fost începute pe vremea fostului primar, Bogdan Duminică are aceeași mare dorință ca acum 5 ani, când a câștigat primul mandat: asfaltul.

Cel mai mult îmi doresc asfalt, pentru că suntem totuși în anul 2021. Mă deranjează când merg în altă comună pe un drum neasfaltat, dar când merg la mine în comună pe drum neasfaltat nu zic nimic, pentru că știu că eu sunt vinovat. Vinovat în ghilimele, că doar am încercat, am făcut tot ce era posibil, dar n-am reușit deocamdată. Am mari speranțe la programul Anghel Saligny. Am să depun un singur proiect pentru drumuri, nu mă mai arunc ca la început cu 5-6. Și de data asta trebuie să reușesc”.

 

 

 

NRC PROGRAM VALOARE CONTRACT/RON DENUMIRE PROIECT DATA

INCEPERE

 

DATA

FINALIZARE

1 OG 7/2006 2.542.059 Alimentare cu apă a localitatilorLinsesti, ValeaEnei, OnicenisiLunca din com. Oniceni

-in curs de predare Apavital Iasi. Termen 31.12.2021

15.12.2006 18.12.2018
2 FEADR 6.737.035 Refacere si modernizare infrastructura rutiera pe drumul comunal DC 75 in com. Oniceni 19.08.2013 24.11.2016
3 PNDL 2.059.827 Modernizare drum comunal DC75 (km3+500-4+500) si str. Pompierului in comuna Oniceni, judetul Neamt 12.08.2016 18.11.2017

 

4 PNDL 1.000.000 Reabilitare scoala gimnaziala Solca

-in executie

10.11.2017 2022
5 PNDL 1.000.000 Reabilitare Scoala gimnaziala Pietrosu

-in executie

10.11.2017 2021
6 PNDL 800.000 Reabilitare Scoala primara Valea Enei

– urmeaza executie

10.11.2017 2022
7 PNDL 1.200.000 Reabilitare Scoala Gimnazial Comuna Oniceni

-in licitatie

10.11.2017 2022
8 PNDL 10.654.000 Infiintare sistem de alimentare  cu apa in satele Solca si Pietrosu, com. Oniceni, jud. Neamt si Infiintare sistem de canalizare ape uzate in satele Oniceni, Valea Enei, Linsesti si Lunca, com Oniceni, jud. Neamt

-in executie

10.11.2017 2021
9 FEADR+LOCAL 733.040 Achizitie utilaj in comuna Oniceni, judetul Neamt 06.2018 12.2018
10 LOCAL 1.238.358 Construire Biblioteca in comuna Oniceni, judetul Neamt 02.10.2017 2020
11 LOCAL 524.790 Construire remiza PSI 04.05.2017 2020
12 FDI 12.000.000 Modernizare drumuri de interes local

In executie

11.03.2020
13 CNI 5.500.000 Construire sala sport in comuna Oniceni

-depus la CNI spre finantare; este pe lista de sinteza

   
14 Guvernamentale 89.000 Construire toalete interioare Scoala primara Gorun 09.09.2019 17.10.2019

 

15 LOCAL 242.163 Iluminat public lampi cu led   17.09.2020
16 local 111.000 Infiintare sistem de supraveghere video

(in toata comuna 62 camere)

  12.2019
17 local 70.000 Balastari drumuri comunale si satesti   2021
18 local 0 Achizitie  tablete pentru copii – 100 bucati cu internet inclus 2 ani

+ 17 bucati donatii

  2020
19 local 18.000 Construire pod peste paraul Valea Enei 2020 2020
20 local 36.000 Construire pod peste paraul Lunca 2020 2020
21 ADR NE 3.200.000 Cresterea eficientei energetice a cladirii publice, corp C1, in comuna Oniceni, judetul Neamt evaluare  
22 POIM 900.000 Cresterea capacitatii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 pentru elevii si cadrele didactice din comuna Oniceni, judetul neamt Clarificari  
23 Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale 1.100.000 Dotarea cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informatiei de tipul tabletelor scolare precum si a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediul on-line in comuna Oniceni, judetul Neamt Clarificari

 

 
24 local 30.000 Reabilitare 9 fantani aflate pe domeniul public al comunei Oniceni 2019 2021
25 local 125.000 Achizitie brutarie si teren aferent cu destinatie curte si garajuri primarie 2020 2020
26 local 30.000 Achizitie SMA Oniceni cu destinatie infiintare centru de ingrijire seniori 2020 2020

 

2 COMENTARII

  1. M-am născut în Comuna ONICENI, JUD.NEAMȚ, în anul 1952 ! Am învățat în școala veche,! Ce amintiri frumoase au fost la timpul trecut ! Eu am trăit ceva mai binișor față de frații mei,pentru că am fost ÎNFIAT și crescut de bunica mea din partea tatălui meu, Constantin Alupoaie, care ulterior a vândut casa și sa mutat în satul BĂBUȘA, din cauza sistemului comunist,! Eu de câte ori vin prin zonă, NU evit să trec și prin Comuna m-ea NATALĂ,și am văzut într-adevăr ,foarte multe realizări !! Am plecat din Satul meu natal în anul 1966,via București, ȘI CAM ATÂT,!! FELICITĂRI PRIMARULUI, ȘI COLABORATORILOR SĂI,Pentru TOT ce își propun ,ca Comuna ONICENI, să fie cât mai frumoasă, dar să NU uitați că asfaltarea lasă de DORIT ,!!! B R A V O ,!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.