De cel puțin două ori pe an, câțiva oameni care iubesc muntele la modul real și nu doar declarativ, se înarmează cu saci și strâng gunoaiele lăsate de așa-zișii iubitori de natură. Nu fac acest lucru din vreun alt interes decât mulțumirea că au scăpat potecile de povara peturilor și a amabalajelor, mulțumirea că, după trecerea lor, verdele rămâne curat.
Și oamenii ăștia s-au strâns într-un club pe care-l știe multă lume (Clubul Ecoturistic „CET Dr. Gh. Iacomi“) au adunat lângă ei alți oameni de la Jandarmerie și de la Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău și au făcut treabă. Și au și vești îmbucurătoare.
”De vreo 3 ani așa, aproape că n-a mai fost nevoie să facem două acțiuni pe an, este o tendință de reducere a gunoaielor ca să spun așa, deși numărul turiștilor a crescut destul de mult. Acum, la ultima acțiune, am fost vreo 20 de oameni de la club, câțiva tineri de la Școala Icușești – avem o colegă la club care este profesoară acolo și le-a propus copiilor, plus oamenii de la parc și doi jandarmi. Am strâns cam cât am putut duce. Am mers pe cele 3 trasee care pleacă din Izvorul Muntelui: Jgheabul cu Hotar, Lutul Roșu și Poiana Maicilor. Am găsit mai multe gunoaie în partea de jos a muntelui, spre Izvor, în două locuri la urcare pe Axial. Am urcat pe Jgheabul cu Hotar și am coborât pe Lutul Roșu și prin Poiana Maicilor. Pe Lutul Roșu am găsit cele mai multe gunoaie, dar mai puține ca în alte rânduri. Cred că oamenii au mai văzut apelurile prin mass-media și au devenit un pic mai atenți. Deși, după cum spuneam, este o tendință, de vreo 5-6 ani, de creștere a numărului turiștilor montani, nu numai în Ceahlău ci și în alte zone ale țării și ne bucurăm că din ce în ce mai mulți tineri prind gust pentru turismul montan. E un mod educativ de a lua legătura cu natura”, ne-a declarat Gabriel Marin (Max cum îl știu prietenii), de la Clubul Iacomi.
Și apropo de apelurile din mass-media, mesajul pentru turiștii montani rămâne mereu același: om bun, sticla goală de apă e mai ușor de cărat decât cea plină! Dacă ai putut urca cu un litru în plus în rucsac, cu siguranță poți suporta și petul gol! Nu întina măreția muntelui!
Cristina Mircea
Ne pare foarte bine pentru acțiune, Dar ași fi curios unde este personalul parcului care răspunde de ordinea și curățenia parcului plătiți din banii noștri unde sunt?
Buna ziua , de ce credeti dumneavoastra ca este normal ca cineva sa faca curat dupa turisti.Daca ai putut urca cu o sticla plna cu apa la coborare este atat de grea incat se arunca.Asta vedem in muntii Romaniei , dar observ ca avem doar drepturi nu si indatoriri.