Fostul polițist Adrian Anton – 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare, pentru permise ”vândute”

1

Brațul lung și lent al legii l-a ajuns în cele din urmă pe fostul polițist Adrian Costel Anton, implicat în mai multe scandaluri de corupție, condamnat cu suspendare și, drept consecință, ejectat din sistem. El primise o pedeapsă de 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare, pentru 15 fapte de luare de mită și pentru comiterea infracțiunii de ”folosire abuzivă a funcției în scop sexual”. După ani de anchete și procese, fostul examinator auto, care vindea, practic, permise de conducere (detalii aici) a fost condamnat la închisoare cu executare. Decizia a fost luată de Tribunalul Covasna, în ziua de 15 octombrie și nu este definitivă.

Condamnă pe inculpatul ANTON COSTEL ADRIAN şi în temeiul art. 37 Cod penal, stabileşte pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, pe o durată de 2 ani, respectiv, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita atribuţii pe linia examinării candidaţilor pentru susţinerea examenului de obţinere a permisului de conducere sau a unor categorii ale acestuia, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. 5. În baza art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, raportat la art. 38 alin. 1 şi 2 Cod penal, aplică inculpatului ANTON COSTEL ADRIAN pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, la care se adaugă o treime din pedeapsa de 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 1 din 04.02.2020 a Tribunalului Covasna, pronunţată în dosarul 941/119/2016, definitivă prin decizia penală nr. 621/Ap din 04.11.2020 a Curţii de Apel Braşov, respectiv 2 luni închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 2 luni închisoare. În baza art. 45 alin. 1 şi 3 lit. a Cod penal, din pedepsele complementare de mai sus, aplică inculpatului Anton Costel Adrian pe cea mai grea, şi anume, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, pe o perioadă de 2 ani, respectiv, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita atribuţii pe linia examinării candidaţilor pentru susţinerea examenului de obţinere a permisului de conducere sau a unor categorii ale acestuia, care, potrivit art. 38 alin. 1 lit. c Cod penal, se execută după executarea pedepsei închisorii. În baza art. 45 alin. 5 Cod penal, cu aplicarea art. 45 alin. 1 şi 3 lit. a Cod penal, din pedepsele accesorii de mai sus, aplică inculpatului Anton Costel Adrian, pe cea mai grea, aceea a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, care, potrivit art. 65 alin. 3 Cod penal, se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată executată”, a decis instanța.

Majorează cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Anton Costel Adrian pentru infracţiunea de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, de la 4 luni închisoare la 6 luni închisoare. În temeiul art. 38 alin. 1 C.pen. şi art. 39 alin. 1 lit. b) C.pen. contopeşte pedepsele principale de mai sus şi aplică inculpatului Anton Costel Adrian pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani şi 10 luni închisoare, la care adaugă un spor de 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală rezultantă principală de 3 ani închisoare”, a decis instanța.

Infracțiunile pentru care a fost anchetat Adrian Anton, împreună cu un coleg de-al lui, comisarul Cristian Ilie Filip, au intrat în vizorul procurorilor DNA când ambii erau detașați la Covasna și examinau candidații care doreau să obțină permisul de conducere în funcție de alte criterii decât cele care țin de abilitățile teoretice și practice. Ambii au fost condamnați cu suspendare, dar Adrian Anton a fost singurul care a mai fost trimis o dată în judecată, tot pentru luare de mită. Și dacă prima lui condamnare a avut drept consecință doar pierderea serviciului, cea de-a doua va însemna pierderea libertății. Absolut meritat, dacă ne gândim că este foarte posibil ca Adrian Anton, și mulți alții ca el, să fi avut o contribuție la numărul mare de accidente rutiere din România, unele provocate de șoferi care și-au cumpărat permisele.

Cristina Mircea

1 COMENTARIU

  1. Sentință nedefinitivă .Arhiintalnit.
    Nu va face un minut de pușcărie, presimt asta, sper insa sa fie contraziși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.