Din ordinul lui Arafat, pompierii din Neamț verifică spitalele din 3 în 3 ore, ca să nu ia foc

3

Probabil pe principiul celor 3 ceasuri rele, pentru că altfel nu se explică de ce a fost ales tocmai intervalul de 3 ore, Raed Arafat a dispus ”misiuni de recunoaștere” în secțiile ATI, în timpul cărora pompierii trebuie să măsoare concentrația de oxigen și să verifice dacă instalațiile electrice sunt utilizate corespunzător. În județul Neamț, aceste ”misiuni” se fac de vineri seara, atât la spitalul din Piatra-Neamț, cât și la cel de la Roman.

Nu este un control desfășurat prin structura de inspecție. Personalul de la subunități face o activitate de recunoaștere în teren, în sensul că se face o parcurgere a secțiilor ATI și se măsoară concentrația de oxigen din spațiile respective. Se folosește un detector, care este folosit și în anumite misiuni cu caracter chimic, pentru determinarea unor anumite tipuri de substanțe. Scopul nu este doar detecția, ci și verificarea modului de utilizare a instalațiilor electrice, defecțiunile acestora fiind 30 % din cauzele de incendiu din județul Neamț”, a declarat colonelul Mihai Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț.

Echipele de verificare sunt formate din doi pompieri. Unul intră, echipat corespunzător, în secția ATI, al doilea îl ajută să se dezechipeze și să se decontamineze. Toate operațiunile – echipare, verificare, dezechipare, decontaminare – durează aproximativ o oră. În cazul în care se constată o depășire a concentrației de oxigen, se face o aerisire, simplu, prin deschiderea ferestrelor. Cam acestea sunt măsurile pe care le ia Statul Român, pentru a preveni incendiile din spitale, după ce a bifat deja câteva tragedii de la debutul pandemiei. O pandemie care durează de un an și jumătate, timp în care a înghițit foarte mulți bani pentru orice, inclusiv pentru tuneluri de decontaminare care stau nefolosite după ce-au fost declarate neconforme, dar nu s-au găsit resurse pentru a monta detectoare în fiecare salon de reanimare și pentru a schimba instalațiile electrice îmbătrânite sau subdimensionate. E mai ieftin să trimiți pompierii în ”recunoaștere” din 3 în 3 ore, cu ”misiunea” de a deschide fereastra. Evident, este posibil ca exact în intervalul dintre două ”verificări” să izbucnească un incendiu, asta apropo de veșnica preocupare pentru efect, în detrimentul eliminării cauzei. Și atunci, singura noutate este că, în ecuația interminabilelor anchete, mai apare un pion: pompierul de serviciu.

Cristina Mircea

3 COMENTARII

  1. Poate verificările astea sa le facă si abonatii cu salarii de merit de la birou,care încasează 30% spor de intervenție( pt stat pe scaun) dar nu merg la nicio interventie? Oricum, majoritatea pompierilor nu au nicio pregătire de specialitate…pt o fereastră deschisă poți ruga omul de la paza😀

  2. Niste eroi, ce mai . Vedeți boieri dumneavoastră de ce merge cum merge tara asta ?
    Deci la privat rupi lopata doișpe ore și ai asigurat minimum pe economie cu dreptate, bașca o pensie importanta de nu ai de pâine în casă, in timp ce plătești regește găligani cu solde grase și cu pensii la fel, doar că să deschidă niste geamuri la 3 ore .
    Practic niste eroi, bine a zis cine a zis .
    Niste sirene va rog .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.