Iubitorii moștenirii culturale – premiați, delăsătorii – invitați să se uite la Gala patrimoniului cultural nemțean

1

Un eveniment care nu se știe încă dacă va putea avea loc cu prezență fizică, având în vedere contextul pandemic, este programat pentru ziua de 15 octombrie la Palatul administrativ din Piatra- Neamț: Gala patrimoniului cultural nemțean. În organizarea acestui eveniment, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț s-a inspirat de la Sălaj, scopul fiind de a-i încuraja pe proprietarii și administratorii monumentelor istorice să se implice cât mai responsabil în conservarea acestor imobile extrem de importante pentru identitatea noastră națională. Și în vreme ce unii vor fi lăudați – există 34 de premii la categoria monumente istorice și 18 premii la categoria protejarea patrimoniului cultural național mobil – alții sunt îndemnați de către directoarea Rocsana Josanu să se uite la această manifestare, poate învață ceva. În această categorie intră ”în primul rând Consiliul Județean Neamț, proprietar de monumente istorice”, a precizat directoarea Direcției Județene pentru Cultură Neamț, dar ar trebui să se uite, de asemenea, și toate autoritățile publice locale, care au atribuții în protejarea monumentelor, indiferent dacă le au în proprietate sau nu, și conducerea unor mănăstiri care au refuzat să participe la accesarea de proiecte cu fonduri europene. ”Accentuez Mănăstirea Neamț, o mănăstire pe care încercăm s-o scoatem din situația tristă în care se află, care se plânge tot timpul că nu are bani, dar refuză orice demers pentru a obține fonduri”.

În topul patrimoniului rănit din județul Neamț se află, de ani de zile,  Cazinoul de la Bălțătești, fostul sediu al Tribunalul Neamț, Casa lui Aristide Carajda de la Grumăzești, conacele de la Tupilați și Podoleni și cetatea lui Ștefan cel Mare de la Gâdinți. La antipod, pe podiumul celor care merită recunoașterea publică a eforturilor pe care le-au făcut se situează proprietarii și administratorii Conacului Styrcea din Văleni și ai Mănăstirilor Tazlău și Agapia.

Revenind la programul Galei, deschiderea manifestării va avea loc vineri, 15 octombrie, la ora 10, în sala Calistrat Hogaș, unde vor fi primiți invitații – inclusiv reprezentanți ai Ministerului Culturii și ai instituțiilor cu care colaborează Direcția pentru Cultură Neamț, între orele 10,30 și 13,30 vor fi decernate premiile în domeniul protejării monumentelor istorice, va urma o pauză, iar între orele 15 și 16,30 vor fi premiați merituoșii în domeniul protejării patrimoniului cultural mobil. Merită precizat că premiile vor consta în lucrări realizate de artiști consacrați (Radu Bercea, Cecilia Haisan, Ionela-Sandrina Mihuleac), iar programul se va încheia cu un concert al Coralei Bazil Anastasescu din Târgu Neamț.

Pentru sâmbătă, 16 octombrie, organizatorul a programat o excursie tematică la Complexul monahal Mănăstirea Agapia, un ansamblu care este un exemplu atât în protejarea monumentelor și a bunurilor de patrimoniu, cât și în promovarea meșteșugurilor tradiționale, mănăstirea având ateliere de ceramică, pictură, țesătorie, croitorie și broderie.

Cristina Mircea

1 COMENTARIU

  1. Dragă Cristina,
    Dacă Direcția Județeană pentru Cultură Neamț dă vreo 50 de premii pentru iubitorii moștenirii culturale, e un semn bun. Înseamnă că instituția cu pricina încă respiră și știe ce treabă are. Numărul premiilor mă sperie însă și mă face să nu prea cred în eficiența gestului. Un premiu presupune o ierarhie, nu? Întrebarea pe care mi-o pun este următoarea: dacă Direcția Județeană pentru Cultură Neamț are autoritatea să ofere premii, respectiva instituție are și puterea de a sancționa cazurile de iresponsabilitate? Că la noi, de vorbă bună, ascultă prea puțină lume…
    Oricum, încercarea trebuie consemnată și aplaudată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.