Axialul nu este ”o ilegalitate cât casa”, îi mai trebuie doar un studiu tehnic

0

Contrar unor păreri exprimate prin comentarii la articolul despre accesul auto în Parcul Național Ceahlău, articol care poate fi citit aici , Axialul nu este constrruit ilegal. În unul din cele mai vehemente comentarii se spunea: ”Mai bine ați scrie un articol despre mizeria de drum asfaltată de președintele CJ, care traverseaza Ceahlaul, de la Izvoru Muntelui la Durău! O ilegalitate cât casa sub ochii dvs. Dacă aveți curaj să scrieți de ea!”.

Spre știința celor care consideră că drumul este ilegal, pentru că ”taie” zona de protecție integrală a parcului în mai multe locuri, teoria ar fi fost valabilă dacă Axialul ar fi fost construit acum. Or, drumul este de pe vremea lui Ceaușescu, doar că a fost impracticabil câțiva ani.

Este un drum deschis circulației, are tot ce trebuie, are recepție, are semnalizare, deci nu se pune problema legalității”, a declarat comisarul șef Mihai Mavriș, șeful Serviciului Poliției Rutiere Neamț. ”Singura chestiune pe care ne-a solicitat-o Consiliul Județean este legată de limitatoarele de înălțime. Există deja niște limitatoare, dar ar trebui un proiect separat, ca să fie înscrise în cartea drumului. Dar repet, drumul nu este ilegal cu nimic, era proiectat și dat în folosință demult. Simplul fapt că n-a fost folosit ani de zile, nu înseamnă că nu exista, este drum județean și ființează demult, dar a fost blocat la un moment dat, pentru că s-a apreciat că e un pericol pentru siguranța traficului și de asta a fost închis. Iar acum are două vulnerabilități: configurația – sunt torenți, iar dacă drumarul și-a făcut bine treaba n-or să fie probleme în viitorul apropiat, aici este vorba de infrastructură și de modul în care a gândit drenarea apelor de pe versanți, iar a doua problemă este legată de exploatările de lemn din zonă, care pot fi un pericol pentru infrastructura drumului. Administratorul a venit la noi să solicite limitatoare, dar trebuie să aibă un proiect tehnic pentru ele. Doar atât mai trebuie făcut”.

Iar dacă acum Axialul are câteva segmente în zona de protecție integrală, în curând situația se va schimba, după cum spune Cătălin Gavrilescu, directorul Administrației Parcului Național Ceahlău: ”Noul plan de management prevede scoaterea drumului din zona de protecție integrală, pe toată lungimea lui și introducerea lui în zona de dezvoltare durabilă. Și Cabana Dochia la început era în zona de protecție integrală, dar s-a făcut cadastru și a fost trecută în zona de dezvoltare durabilă, ca să poată fi modernizată, altfel nu s-ar fi putut face niciun fel de intervenție”.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.