Experiment social: cum (n-)au reacționat turiștii din Ceahlău când ”cineva” a aruncat o doză de bere pe un traseu

2

În contextul în care specialiștii în fotbal, covid și politică și-au extins preocupările în domeniul protejărării naturii, din dorința de a satisface unele interese obscure prin discreditarea unor instituții, sau prin simpla tendință de defulare a unor frustări a căror analiză freudiană ar depăși cu mult subiectul prezentului articol, Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău (DAPNC) a făcut un prim experiment duminică, 3 octombrie 2021, privind atitudinea turiștilor față de cei care abandonează deșeuri, ca un răspuns față de cei care aduc critici privind carențele Administrație în sancționarea nesimțiților.

Un adevăr pe care îl recunoaștem, este acela că rangerii parcului au dat cam puține sancțiuni contravenționale pentru abandonarea de deșeuri. Este tipul de contravenție pentru care nu putem depista autorii. Cu toții știm că există (dovadă sunt gunoaiele), dar nimeni nu știe cine sunt nesimțiții, asta fiind una din enigmele Ceahlăului.

Deci, pe data de 3 octombrie, unul din angajații DAPNC, echipat într-o vestimentație mai diferită de cea a montaniarzilor a testat atitudinea turiștilor față de unul care abandonează deșeuri. Mai exact, a aruncat o doză de bere, ostentativ, în prezența unor grupuri de turiști, pe un traseu turistic.

Rezultatul testului a fost cu mult, cu foarte mult, sub așteptări.

Din cele 12 grupuri de turiști care au fost testate, reacțiile au fost următoarele:

– Două grupuri nu au au observat nimic

– Trei grupuri au considerat că persoana în culpă e om serios, în vârstă, și trebuie lăsat în pace.( Aici e vina noastră, trebuie pe viitor să alegem o persoană mai tânără și mai ”vulnerabilă”)

– Patru grupuri au considerat că persoana care a abandonat doza de bere este în stare de ebrietate și ar putea fi recalcitrantă

– Două grupuri au considerat că personajul e un boschetar care nu trebuie băgat în seamă (recunoaștem că am exagerat puțin cu vestimentația)

– UN SINGUR GRUP, doi tineri din Iași, cu constituție atletică, au recționat, luând de jos doza de bere pentru a o duce la un coș de gunoi, fără mari reproșuri adresate actorului pe post de mârlan.

Ca actor al scenariului, am rămas profund dezamăgit. Pe facebook avem o mulțime de cârcotași care afirmă, că ar face munca de apărători ai naturii mult mai bine de cât noi, în realiate nimic. Unde sunt? Doar online? Vom repeta experimentul.

P.S. Ca actor al experimentului, a fost pentru prima oară când aș fi dorit să iau bătaie de la cineva, dar nu s-a întâmplat.

P.S. 2 Mulțumesc celor doi voluntari care m-au asistat, cu realizarea de fotografii și promisiunea asigurării unei eventuale intervenții în caz de scandal. Nu a fost cazul și din păcate nu va fi, rămânem complici pasivi ai nesimțirii!!!

Constantin Andraș, Administrația Parcului Național Ceahlău

N.R. Apropo de complicitatea pasivă, propunem ca următorul experiment să aibă loc la punctul de taxare înființat de Administrația Parcului Național Ceahlău ca răspuns la prevederea din articolul 24 al Regulamentului Parcului: ”Pe drumurile care intră pe teritoriul Parcului Național Ceahlău se vor afişa panouri de avertizare şi se vor monta bariere, unde este cazul, pentru a nu se permite accesul vehiculelor care folosesc combustibili fosili. Pe traseele turistice este strict interzis accesul motorizat, excepţie făcând următoarele cazuri:

  1. a) personalul Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău în patrulare sau misiune;
  2. b) personalul Serviciului Salvamont în misiune, patrulare şi antrenamente;
  3. c) personalul Jandarmeriei montane, a poliţiei, pompierilor în exerciţiu şi misiune;
  4. d) proprietarii de terenuri si imobile situate în Parcul Național Ceahlău pe traseele avizate de Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău”.

Cu amendamentul că la punctul ”c” acordul corect era ”al poliției”, pariem că de data aceasta, indiferent cum ar fi ”înveșmântat” reprezentantul DAPNC, integritatea lui fizică va fi în pericol. Firesc, de altfel. Atunci când îi iei bani românului ca să-i permiți accesul cu mașina într-o rezervație naturală, el va considera că, dacă a plătit, are dreptul! Imagini precum cele de mai jos n-ar trebui să existe într-un parc național administrat responsabil.

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Sunt bune și experimentele. În România însă, educația civică nu se poate face decât cu parul. Da nu garantez nici soluția asta…Needucabi, neguvernabili, necomestibili, ne….

  2. Toate popoarele considerate educate , cu bun simt si spirit civic au fost responsabilizate cu masuri coercitive drastice ,aplicate fara compromisuri. Romania este o tara infestata de gunoaie la propriu si la figurat in conditiile in care are o legislatie de mediu foarte aspra.
    Eu va propun urmatorul experiment, antisocial:
    – trimite-ti agentii la vanatoare de marleti care arunca peturi si lasa deseuri pe munte . Ardetii bine la buzunar.
    – lipiti sticare si autocolante A4 cu textul ( intrarea autovehiculeleor in parcul national …….) pe parbrizele auvehiculelor care intra neautorizat in PNC . Alcatuiti o baza de date simpla cu contravenienti . Daca recidiveaza dezumflatile cauciucurile . Va asigur ca are efect maxim.
    Masurile astea au functionat bine in alte vremuri si garantez ca vor functiona si acum.

    Succes !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.