Ministerul Mediului a vrut să ”plimbe” niște urși la Neamț, vânătorii s-au opus

0

În contextul în care urșii sunt văzuți prin mijlocul localităților montane din județul Neamț și atacă frecvent animalele din gospodării și de pe la stâne, inițiativa Ministerului Mediului de a solicita punctul de vedere al gestionarilor fondurilor de vânătoare referitor la relocarea unor urși problemă din alte zone a fost primită, firesc, cu ostilitate. Cu toate acestea, la fiecare atac al ursului oamenii (mai ales cei din Bicaz Chei) spun că au fost aduși urși din Harghita în zona lor. Cum e viața lor în condițiile în care riscă o întâlnire cu ursul când se duc să ia lemne din magazie, doar ei știu. Și, uneori, jandarmii. Elocvent este un comunicat al IJJ Neamț, datat 30 septembrie 2021: ”Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz-Izvorul Muntelui au intervenit miercuri, 29 septembrie, la trei sesizări în decurs de cinci ore, care semnalau animale atacate de urs și prezența acestuia în apropierea gospodăriilor. Solicitările au fost făcute prin apel 112 în intervalul orar 18.15 – 23.10.  Primul apel, primit la ora 18:15, semnala prezența unui urs în apropierea unei stâne, în comuna Dămuc, sat Huisurez și două bovine rănite, atacate de urs. La sosirea echipajului de jandarmerie, ursul nu se mai afla în zonă, însă pagubele reclamate de apelant s-au confirmat. În jurul orei 19:35, jandarmii montani au fost direcționați în localitatea Bicaz Chei, zona Carierei, unde a fost semnalată prezența unui urs în curtea unei gospodării, lângă o magazie de lemne. Ultimul apel a fost primit la ora 23:10 și semnala, de asemenea, o posibilă prezența ursului în curtea unei gospodării, tot în localitatea Bicaz-Chei. Dacă în cazul celor trei apeluri prezența ursului nu a fost confirmată la sosirea  jandarmilor, pe timpul cât au rămas în localitatea Bicaz Chei, pentru monitorizarea zonei, au alungat în pădure un urs care și-a făcut apariția pe drumul național. Au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, nefiind înregistrate alte evenimente”.

Gestionarii fondurilor de vânătoare din zona montană susțin că siguranța oamenilor, a vânatului (ursul atacă mistreți și cervide) și a animalelor domestice nu va fi asigurată decât dacă Ministerul mediului va reveni la cotele de recoltă pe care le practica la urs până la interzicerea vânătorii. Povestea cu tranchilizarea și relocarea este doar..o poveste.

Noi am fost abordați de la minister și întrebați dacă suntem de acord cu relocarea unor urși problemă pe fondul Calu, care are 10.000 de hectare și un efectiv de 6-7 urși. Am refuzat, pentru că deja avem urșii noștri, iar urșii care au fost tranchilizați și relocați s-a dovedit că au tendința de a se întoarce în locurile de unde au fost luați, deci clar că nu asta este soluția”, ne-a declarat Amedeo Dumbrăveanu, din cadrul Asociației Județene a Vânătorilor și pescarilor Sportivi Neamț.

România nu e statul Utah din SUA, în România, în zona de munte, dacă mergi 10 ore cu rucsacul în spate nu se poate să nu dai de o localitate. Cât merg eu 10 ore, merge ursul în 3. Relocarea asta la 200-300 de kilometri e un nonsens. Am refuzat, bineînțeles, să primim urși pentru că și așa avem o mulțime de pagube de pe urma lor”, a declarat Raul Papalicef, șeful Asociației ”Lupul Cenușiu”.

Întrebarea de bun simț este: de ce nu cere onor ministerul soluții de la ONG-urile la presiunile cărora a interzis vânătoarea? Soluții reale, nu din astea cu ”plimbatul ursului”!

Cristina Mircea

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.