Dezastrul de pe râul Bicaz și din cele două păstrăvării afectate de poluarea cu amoniac de la Heidelberg Cement pare să se fi estompat în memoria reprezentanților companiei, care sunt preocupați să scape de consecințe. S-a întocmit un dosar penal, care se află în cercetare, din luna mai 2021, la Parchetul Bicaz, dar nu s-a comunicat public absolut nimic încă, și s-au aplicat amenzi în sumă totală de 360.000 de lei. Una din ele, în valoare de 160.000 de lei, din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, a fost contestată în instanță, iar Judecătoria Bicaz a stabilit un prim termen în ziua de 11 noiembrie. Tot la Judecătoria Bicaz, Heidelberg Cement a cerut suspendarea provizorie a executării silite în privința plății unor penalități către SGA Neamț, instituția care a monitorizat evoluția concentrației de amoniac din apele râului Bicaz.
În acest dosar, instanța deja s-a pronunțat: ”Respinge cererea de suspendare provizorie a executării silite privind procesul-verbal de constatare a depășirii concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele uzate evacuate seria ABAS 1725-NT nr. 46 emis în data de 15.06.2021 și factura fiscală seria nr. ABAS 2105916 în valoare de 107.474.94 lei emisă la data 13.07.2021, formulată de petenta Heidelberg Cement România S.A în contradictoriu cu Administrația Bazinală de Apă Siret prin subunitatea teritorială – Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț (SGA Neamț), ca inadmisibilă. Fără cale de atac”.
Amenda de 200.000 de lei aplicată de Garda de Mediu Neamț n-a fost contestată, dar probabil nici plătită.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu dosarul penal, în condițiile în care compania Heidelberg Cement a explicat că poluarea s-a ”întâmplat” în condițiile în care un șofer bulgar a deversat 5 tone de apă amoniacală într-un canal pluvial din curtea fabricii. Rămăsese cu acea cantitate în cisternă, pentru că n-a încăput în bazinul firmei, și a găsit o metodă să scape de ea. Bizar este că nu l-a văzut nimeni. Și mai bizar este că Heidelberg Cement nu a anunțat imediat incidentul. Alarma a fost dată de un trecător care a văzut pești morți în râul Bicaz și l-a sesizat pe Iulian Jugan, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului de la acea vreme.
Cristina Mircea