Răspunsul autorităților la atacurile urșilor, reglementat printr-o recentă ordonanță de urgență care permite inclusiv împușcarea în cazuri extreme, a fost subiectul unei ședințe, cu participare numeroasă, desfășurată ieri, 15 septembrie, la Bicaz Chei. Au fost prezenți reprezentanții instituțiilor care au atribuții în domeniu, primarii de pe Valea Muntelui și prefectul de Neamț, dar n-au fost invitați gestionarii fondurilor de vânătoare. Au fost dezbateri pe tema încheierii contractelor cu gestionarii fondurilor de vânătoare, s-a discutat în privința responsabilității primarilor – care trebuie să decidă modul de acțiune din intravilan, inclusiv împușcarea ursului în situațiile de risc – și s-a analizat intervenția de tranchilizare pe toate părțile. Concluzia a fost că nu este de preferat.
”Responsabilitatea e foarte mare. Nu poți lua decizia tranchilizării decât dacă ursul e agățat în ceva, e captiv. Dacă nu-i captiv, tranchilizarea este o poveste utopică pentru că substanțele pe care le avem la dispoziție nu-l adorm mai repede de 15 minute. Poate fugi și nu-l mai găsești sau poate ataca omul care a tras să-l tranchilizeze. În principiu, este de evitat ideea de tranchilizare, mai ales că asta presupune și o relocare pentru care trebuie acceptul gestionarului care ar pune la dispoziție fondul de vânătoare. Eu nu prea știu cine ar vrea un urs problemă la el acasă, în condițiile în care toți avem urși mai mulți decât ar trebui să avem în teren. Cea mai bună idee este să-l speriem, să-l fugărim să facem cumva să nu mai vină pe acolo. Eu mă gândesc să comunic primarilor și ocoalelor silvice, care la rândul lor să comunice oamenilor că responsabilitatea ține și de fiecare cetățean în parte. Să culeagă merele, prunele cât de repede, să nu lase resturi care l-ar putea tenta pe urs, nici un fel de momeli”, ne-a declarat Doru Băluț, șeful Compartimentului Vânătoare, din cadrul Direcției Silvice Neamț.
- ”Într-un sfert de oră, animalul poate fi împușcat dacă reprezintă un pericol”
Mai clare decât concluziile ședinței, materializate într-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care stabilește termene ferme pentru fiecare instituție implicată, au fost temerile. Primarii nu prea erau de acord ca ei să ia decizia de a împușca ursul, considerând că ar trebui să fie atributul gestionarului fondului de vânătoare, și mai toată lumea prezentă a căzut de acord că e foarte ușor să se facă greșeli. În special la tranchilizare. Este suficient ca un medic veterinar să nu evalueze corect (de la distanță) greutatea animalului, să nu dozeze substanța corespunzător și să ucidă ursul. Cu riscul de a plăti costul lui (care se ridică la 40.000 de euro) gestionarului fondului de vânătoare.
”În situația în care pe raza unui UAT există 3 sau 4 fonduri de vânătoare, eu le-am recomandat primarilor să încheie contracte cu toți, pentru că vor avea mai multe variante și nu riscă să sune și să constate că nu are cine veni, că sunt la mare sau plecați pe undeva”, ne-a declarat Vlad Vieru, șeful Gărzii Forestiere Neamț. ”Dar să încheie contracte de intervenție, adică să plătească strict intervenția, nu contracte lunare, care să-i coste și dacă vine ursul, și dacă nu vine. Discutăm doar despre intravilan. Gestionarul fondului de vânătoare trebuie să acționeze și când sunt situații de risc redus și trebuie făcute acțiuni de îndepărtare a animalului, și când situații de risc major. A rămas în discuții varianta relocării, care implică tranchilizare, și aici problema este că medicii veterinari, care sunt factorii principali din ordonanță, nu au arme de tranchilizare și trebuie să facă niște cursuri de tras cu arma, fără să obțină și permis de port-armă. În Neamț sunt două arme, una la un medic veterinar și una la Direcția Silvică. S-a tras concluzia că un medic veterinar poate cere Direcției Silvice să-i pună la dispoziție acea armă. Mai sunt detalii de pus la punct dar oricum, față de reglementările anterioare, când trebuia să aștepți ordin de ministru ca să poți împușca un urs, acum primarul, jandarmul, gestionarul fondului de vânătoare se întâlnesc, evaluează gradul de risc și, într-un sfert de oră, animalul poate fi împușcat dacă reprezintă un pericol. Doar că trebuie să fie siguri că ursul este în intravilan. E foarte ușor să greșești”.
- Direcția Silvică pune peste 150 de tone de porumb în punctele de hrănire, în fiecare an
La ședință a participat și Iulian Jugan, care ieri era director al Agenției de Protecția Mediului, și a prezentat evoluția efectivelor de urși din pădurile județului Neamț. S-a ajuns, în 2021, la 572 de exemplare, față de un optim de 175, adică mai mult decât triplu. Iar ursul este un animal teritorial, are nevoie de un spațiu pe care-l stăpânește și nu acceptă concurență. Un urs dominant va alunga, întotdeauna exemplarele mai slabe spre periferia pădurii. Iar lupta pentru hrană este la fel de acerbă ca lupta pentru spațiu.
”Noi ducem mâncare în pădure, chiar dacă nu avem nicio obligație contractuală referitoare la urs, noi ducem pentru mistreți, dar pentru că mistreții sunt puțini și concurența la hrană cu ursul e în favoarea ursului, urșii vin și mănâncă”, a mai precizat inginerul Doru Băluț. ”Fiecare fond de vânătoare are între 5 și 10 puncte de hrănire pentru mistreț. În fiecare an am dus în pădure minim 150 de tone de porumb pentru hrănirea mistreților, din care jumătate a fost mâncat de urs întotdeauna. Asta i-a ținut cumva departe de tentația de a mai vizita localitățile, în anumite zone. Hai să zicem că au mai mâncat un mistreț mort de pestă sau o oaie de la stână, deși nu-s toți neapărat carnivori. Ei oricum, chiar dacă au sau nu mâncare destulă în pădure, nu mai încap, sunt prea mulți”.
După toată dezbaterea, CJSU a emis astăzi o hotărâre, care stabilește ca până la sfârșitul lunii, primarii a 17 UAT-uri să încheie contracte cu gestionarii fondurilor de vânătoare. Este vorba despre Pipirig, Borca, Farcașa, Poiana Teiului, Grințieș, Ceahlău, Hangu, Bicaz, Tașca, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Dămuc, Tarcău, Pângărați, Alexandru cel Bun, Piatra-Neamț și Tazlău.
Cristina Mircea
Tabelul cu efectivele de carnivore mari din județul Neamț poate fi văzut mai jos, iar Horărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență aici.
Domnii POLITICIENI au binevoit să DISTRUGĂ PĂDURILE casa lui Moș Martin fără să-i asigure hrană conform OBLIGAȚIILOR EUROPENE în locuri special amenajate ca și celorlalte sălbăticiuni.DE LENE,incompetență și lipsă de RESPONSABILITATE se reped la GLONȚ. Seamănă cu SĂRĂCIREA ROMÂNILOR care de SKÂRBA politicienilor au emigrat.
Daca cititi inainte de a comenta, veți vedea că se asigura hrană animalelor sălbatice.
Sa faci o mega sedinta in care sa discuti problema incheerii unor contracte de prestari servicii in intravilan ( nicidecum nu are vre-o corespondenta cu legea 407 ( legea vanatorii) sau cu gestionarea fondurilor de vanatoare), intre primarii si gestionarii fondurilor cinegetice , fara sa-i chemi si pe acestia sa-si spuna o perere documentata , asta inseamna sa fii om politic si nu un bun administrator. Sau insemna ca tu din pozitia de reprezentant al autoritatilor nu discuti decat cu cei care iti spun , ….sa traiti , aveti dreptate .
Zis si facut , ati discutat , v-ati edificat, ati tras concluzii si bineunteles ati dispus ca pana la sfarsitul lunii primariile musai sa inchee contracte cu gestionarii . Contracte de interventie si nu de permanenta ca doar nu o sa cheltuie statul banii pe prostii . Ei si daca noi astai , gestionarii ,pe care mariile sale reprezentanti ai guvernului au considerat ca e sub demninatea galoanelor dumnealor sa auda si punctul nostru de vedere, nu vrem sa incheem aceste contracte!!!??? . Stiti ce spune ordonanta ??? Ca unde nu se inchee contract responsabilitatea cade fix in curte a Donmului Vieru de la garda forestiera care nu stie nici macar cate arme de tranchilizare sunt in Judetul Neamt. Nici seful politiei , prezent in sala nu stie , si nici regimul armelor si munitiilor , ca altfel nu emiteau asemenea gogomanii .
Stimati domni reprezentanti ai guvernului , unitati decentralizate si alte marii :
1. Nu ne poate obliga nimeni sa semnam niste contracte care ne obliga la multe operatiuni in care riscurile sunt doar ale noastre daca nu suntem coeinteresati .
2. Armele suspuse autorizarii si detinute de societati se folosesc doar de personalul tehnic al respectivei societati pe baza de ordin de serviciu. Orice instrainare a respectivei arme catre un tert este infractiune si pentru cel care da si pentru cel care primeste.
3 . Nefiind nici o corelatie cu fondurile cinegetice ( de vanatoare ) UAT-urile pot incheia contracte cu cine vor ,de unde vor findca este doar o prestare de serviciu calificata .
4 Rolul veterinarului ( saracul de el) este sa prepare solutia narcotica si sa o introduca in seringa . Atat. Restul il face personalul calificat care stie sa tina o arma in mana si sa se comporte in sistuatii de acest gen . Aici ordonanta nu este clara si nu respecta regimul armelor si munitiilor. Daca arma este detinuta legal de veterinarul vanator, ii uram succes si chiar ne bucuram ca o sa -si asume toate riscurile . In fimnal singurul lucru bine punctat este ca daca vaterinarul foloseste solutii neadecvte, expirate , improprii fie plateste animalul in caz de deces ( cam 40.000 euro), fie raspunde penal daca cineva este ranit in urma tranchilizarii esuate.
5. Intr-un sfert de ora ursii se impusca doar in serialele de desene animate ….si nu mortal.
Va uram succes in continuare ! ( La ce , nimeni nu stie )
👏👏👏👏