După ce prim-procurorul Parchetului Târgu Neamț a cerut instanței și a obținut eliberarea autorului unui accident cumplit (amănunte aici), metoda a fost aplicată și în cazul unui al doilea ”șofer”, plasat sub control judiciar astăzi, 11 septembrie, când hotărârea instanței a devenit definitivă. Dacă în cazul accidentului de la Oglinzi, soldat cu 4 morți și un rănit grav, cel care a provocat tragedia nu avea permis, în cazul ”șoferului” eliberat astăzi este vorba despre conducere sub influența alcoolului și cu permisul anulat.
”În temeiul art. 203 alin. 5 din Codul de procedură penală, raportat la art. 202 alin. 1 şi alin. 4 lit. b, 211 alin. 1 din Codul de procedură penală, înlocuiește măsura arestării preventive luată față de inculpatul Capră Viorel, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere i-a fost anulat și vătămare corporală din culpă, cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data punerii în executare a măsurii (data rămânerii definitive a prezentei încheieri). În baza art. 215 alin. 1 din Codul de procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Capră Viorel, trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la Poliția oraşului Târgu Neamț ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Neamț cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la Compartimentul Supravegheri Judiciare din cadrul Poliţiei orașului Târgu Neamț și la Postul de Poliție Petricani, conform programului de supraveghere întocmit de către organul de poliție sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 lit. a,i,j din Codul de procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, stabileşte că inculpatul Capră Viorel, trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depășească raza teritorială a comunei Petricani decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Neamț; i)să nu conducă nicio categorie de vehicule; j)să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. În baza art. 215 alin. 3 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpatului Capră Viorel, că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestării preventive sau cu măsura arestului la domiciliu. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore care curge de la comunicare. Dată și pronunțată în camera de consiliu, astăzi, 09.09.2021, ora 15:50”, a decis instanța, la cererea Parchetului.
În ziua de 15 iulie, Viorel Capră a fost reținut pentru accidentul pe care-l provocase pe 29 iunie. El conducea o autoutilitară în localitatea Țolici și, fiind beat, într-o curbă a pierdut controlul asupra direcției, moment în care autovehiculul a intrat în coliziune cu un stâlp de electricitate. Un pasager, în vârstă de 61 de ani, pe care Capră se oferise să-l ducă acasă, a murit pe loc. Șoferul, care avea o concentrație de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, și soția lui au fost răniți.
Am întrebat-o pe Gabriela Neacșu, prim-procurorul Parchetului Târgu Neamț, de ce instituția pe care o conduce preia atribuțiile avocaților și solicită instanței eliberarea unor astfel de indivizi, când reacția Justiției ar trebui să fie exact la antipod. A răspuns fără să spună nimic concret: ”Pot să vă spun că a fost o chestiune de apreciere, raportată la stadiul actual al urmăririi penale. Nu pot să ofer alte date în acest moment, dar urmează să revin cu alte precizări în momentul finalizării urmării penale. Nu pot să vă dau alte detalii în momentul acesta”.
Ca să nu ”poată oferi detalii”, deși nu i-a solicitat nimeni date din dosar, ci doar motivul pentru care procurorii devin ”avocați”, și pentru ca ea însăși să formuleze cereri către instanță în acest sens, doamna Gabriela Neacșu primește de la Statul Român un salariu de 180.000 de lei anual. Adică 15.000 de lei pe lună, bani pentru care, indiscutabil, lucrează în folosul înfăptuirii justiției.
Cristina Mircea
Rușine.In cine sa mai ai încredere?