Așezare veche de lingurari, satul Țolici, din comuna Petricani a devenit, în câțiva ani, localitatea care concentrează probabil cele mai multe vile noi din județ, raportate la numărul gospodăriilor. Casele s-au înălțat repede, una după alta, pe culmile dealurilor care străjuiesc satul, și se înalță în continuare, după principiul Certeze, aplicat la altă scară. Oricum, concurența este principalul criteriu după care localnicii își plănuiesc investițiile, factorul de comparație fiind casa vecinului. Dar, deși se află în competiție, oamenii se ajută unii pe alții și cum începe un nou șantier cum se adună, cu mic, cu mare, să asigure mâna de lucru. În ultimii 5-6 ani, de când satul a început să-și schimbe aspectul, locul de casă a devenit deja o problemă.
- ”Casele astea care-s mari, pe dealuri, sunt făcute de cei plecați în străinătate”
Duminica după-amiază, satul este tihnit, ca în zi de odihnă. Aglomerație este doar la cele două biserici penticostale, unde abia mai încap mașinile parcate. Este program de rugăciune până la ora 20. Ortodocșii, minoritari în Țolici, își supraveghează copiii care se plimbă cu bicicleta și stau de vorbă pe la porți. De aceea orice străin care ajunge în sat este observat imediat și luat la întrebări despre scopul și interesul vizitei. Deși aparent aspri, oamenii sunt prietenoși și dornici să povestească.
”Facem marfă de ghips, lebede, pitici, berze, decorațiuni pentru grădină și le vindem toată țara. Materialele s-au scumpit și e mai greu. Înainte se făceau butoaie, vaze trase la strung, acuma rar care mai fac. Nici ghipsul nu se mai cumpără așa bine, că nu ține. Dar dacă stă în ploaie, cât să ție?”, ne spune o femeie care se odihnește pe o bancă alături de două vecine.
Subiectul vilelor, unele cu două etaje și mansardă, este rezumat de vecina de alături: ”Penticostalii își fac case mari, dar au cei mai mulți copii, 12, 13, sau chiar 16. Era preotul nostru care a murit, părintele Vasile și-mi spunea ”Ană, eu am doi, tu ai doi, dar uite câți copii sunt la casele de la biserică încolo. Câte 7-8 sau 10”. Casele astea care-s mari pe dealuri sunt făcute de cei plecați în străinătate. Dar sunt și care au casa mare și au doar doi copii. E un fel de râcă. Dacă a făcut vecinul, să faci și tu mai mare. Și mașini sunt multe, e plin satul. Înainte erau bărbații cu permis, acum au și femeile, și fetele, de la 18 ani, toate își iau permis”.
- ”Oamenii au muncit și au adunat. Care au băut și au fumat n-au făcut nimic, au tabla ruginită pe casă”
Meșteșugari modești și cu carte puțină, sătenii au avut ambiția de a-și ține copiii prin școli. S-au întristat când mulți au plecat în străinătate, dar s-au consolat că au o viață mai bună acolo decât aici.
”Copiii noștri, marea majoritate, lucrează în străinătate, cu banii de la noi n-ar face așa case. Au plecat care în Italia, care în Anglia și muncesc acolo de ani de zile”, ne spune un bărbat care mergea spre casă. ”Noi suntem penticostali 80% din sat cred. Pastorul nostru de la biserică are 12 copii, eu am numai 5: 4 fete și un băiat. Am fată, profesoară de matematică, la Vicovul de Sus, căsătorită acolo. Altă fată, cea mai mare, e căsătorită la Piatra, dar are 11 ani de când stă în Anglia. Eu am muncit foarte mult în viața mea, la mobilă și la artizanat din ăsta. La noi, meseria de bază e să facem scaune, mese, linguri nu mai facem, tatăl meu făcea linguri. Animale nu mai ține nimeni, am avut și câte două vite cât au crescut copiii, amu nu mai țin. Apă luăm din fântâni, încălzirea e cu lemne, sunt condiții. Sunt vreo două, trei case care au început să încălzească cu gaz. Au butelii mari de două tone, cam așa, și una ține o iarnă întreagă, nu știu exact. Băieții unui vecin de-al meu și-au luat, au case noi. E cam greu la noi cu locurile de casă, de cât de mult se construiește. Tinerii fac. Noi, părinții câștigăm cât să ne întreținem. Suntem autorizați, mai vindem și de acasă, mai mergem și la târguri prin țară. Circulă ai noștri de la Suceava, la Constanța și de la Caraș Severin, la Timișoara. Alții vând și pe internet. Eu am fost păcătos, n-am avut permis și-am vândut numai de acasă. Cu religia cum a fost. Este un bătrân la noi care are 90 de ani, el a fost primul penticostal din sat. Eu am 25 de ani de când m-am căsătorit și m-am dus la penticostali, până atunci am fost ortodox. Am văzut că e mai bine acolo. Nu mai fumez, fumam 3 pachete de Carpați la zi, bețiv n-am fost, dar de fumat, fumam mult. Înainte când eram flăcăi, se bea, se fuma, se băteau tinerii între ei. Amu e lumea liniștită, suntem oameni cuminți și fiecare își caută de treaba lui”.
La antipodul genului sfătos și liniștit, un localnic, ceva mai energic și cu abordare directă (nume în clar, scopul vizitei concis), mândru de felul în care a început să arate satul, a pus punctul pe i, arătând spre o vilă cu cel puțin 10 camere: ”Casa asta a fost a unui frate de-al meu, el s-a mutat la Târpești, a prins un chilipir. Ăia de acolo se miră de noi și tot se întreabă ce au făcut și cum au făcut țolicenii de au ridicat așa satul. Păi le spun eu: nimeni n-a furat, nimeni n-a făcut nimic rău. Oamenii au muncit, au adunat. Care au băut și au fumat n-au făcut nimic, au tabla ruginită pe casă, care au fost gospodari, au făcut treburi bune”.
Cristina Mircea
Au cu ce pleca în lumea de dincolo. 😀 Numai să apuce să le termine, să nu plece cu ele neutilate, nemobilate.
Mândria de a fi român. Român plecat ”afară”.
Invidie??
Nici vorbă.
Câtă vreme se pot bucura de acestea cât ești aici, pe pământ, chiar e de admirat. Dar dacă ajungi să te spetești ani la rând, să îmbătrânești gârbovit doar ca să arăți lumii că ai, truda a fost în zadar.
Bravo noua, suntem tari! Casele acestea sunt majoritatea locuite, nu încălzite doar o bucatarie.
In câțiva ani o să fie ocupat și satul Târpești de cei din Tolici. Lumea este invidioasa dar toate aceste lucruri s-au făcut pentru că în Țolici sunt oameni cu frica de Dumnezeu și pentru asta Dumnezeu i-a binecuvântat! Vorbim peste 10 ani daca o sa mai fie viața.
Oameni cu frica de Dumnezeu zici? Aproape toti sat apar pe site-ul firme.info ca avand intreprinderi individuale sau PFA. Asta doar in acte. Ca sa poata primi alocatie postnatala de mii de lei lunar de la stat. Asta in primul rand e ilegal si ar trebui sa intre DNA pe fir. Nu mai vorbim de moralitate si Dumnezeu…
Asta înseamna binecuvantare de la d zeu .Dar sa nu uitam de d zeu .
Asta se întimpla cind DUMNEZEU, TOARNĂ BINECUVINTARILE PESTE COPII LUI. slăvit sai fie numele… Foarte frumos reportajul..
Cu banii luați din banca și alocațiile la 10 15 copiii cred si eu ca fac vile
fă sii tuuu!!! de ce nu faci???
Zic sa încerci și tu 😊
Finu nu fi invidios. O să îți plesnească ficatul
După părerea ta 10, 15 copii cresc trimiși la păscut pe islaz? La câtă alocație oferă statul român, sigur țolicenii au conturile pline! :)) Cine nu are argumente vine cu definiții auzite de la alții.
Numai binecuvântarea lui Dumnezeu și-a spus cuvântul!
Oameni cu o casa de copii,Dumnezeu e credincios,El binecuvântează!
Deja mulți au case in Tarpesti și alții la Petricani!
Va asigur că cei din Tolici nu trăiesc din alocațiile copiilor și nici nu au bani luați din banca să își facă casa. ! Oamenii au făcut pe munca cinstita chiar daca sunteți plini de invidie. Au fost plecați în străinătate,au muncit ani de zile și acum se vad roadele.
Ce binecuvântează Domnul rămâne binecuvântat. Invidioși mici 🙂
Bravo lor oamenii au facut sacrificio pt viata mai buna!Felicitarile mele!
Mă bucur și e plăcut să auzi vorbe bune și să vezi lucruri frumoase despre localitatea noastră Tolici!!!
Fiți binecuvântați și fericiți!!!
Un exemplu demn de urmat. În timp ce politicienii lansează teme false ale încălzirii globale și dăm drumul la căldură în august, majoritatea statelor se confruntă cu criza demografică. La fel majoritatea satelor din România, care au ajuns pustii și părăsite. România suportă consecința avorturilor și a fricii de a avea copii, fiindcă a ajuns să aibă mai multe decese decât nașteri. Un sat retras oferă soluția: faceți copii, creșteți-i cu frică de Dumnezeu, învățați-i responsabili, muncitori și veți vedea progres, nu faliment și ruine acoperite de păianjeni!
Are primarul cu ce se lăuda..
Dumnezeu a binecuvântat țoliciul cu bani si copii,fiindcă se tem de dumnezeu și cred in el !
Oamenii din țolici sunt ce-i mai bogați🤟😎😎
Felicitări, am fiică căsătorită în Țolici, sunt oameni harnici, muncitori
Bravo lor alți nu reușesc sa facă un gard toata viața 😉👍
Mergeti..in.casele.lor.si.vedeti.ce.lux.au