Echipamentul de munte: îmbrăcăminte în straturi, încălțăminte rigidă și impermeabilă

0

Cât de important este echipamentul într-o excursie pe munte? O întrebare la care răspunsul corect ar fi …depinde de persoana care-l îmbracă. O afirmație care poate genera lungi comentarii, dar ținând cont de evoluția echipării outdoor din ultimii 30-40 de ani, de nivelul performanței termice, de greutate și de fiabilitatea de astăzi comparată cu cea de atunci, poate fi o afirmație perfect plauzibilă.

Cu greu cred ca am putea concepe astăzi să plecăm în acțiune cu echipamentele de acum 30 de ani, la fel cum probabil alpiniștii actuali n-ar scoate nasul din cabană echipați ca în ziua când Sir Edmund Hillary cucerea Everestul.

Echipamentul, oricât de performant ar fi, fără o cunoaștere bună a zonei montane, fără studierea în prealabil a condițiilor meteo, fără un program logistic de abordare a traseelor cu pretenții sau a turelor de iarnă, fără o pregătire fizică adecvată, are doar efectul că dă bine în fotografie.   Când vorbim de echipare, ceea ce contează nu este în primul rând performanța acelor echipamente, ci existența lor în totalitate asupra ta și în rucsacului tău.

Dacă urmează să mergi în excursie la munte pentru a te simți confortabil, ai nevoie de o anumită îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii tehnice și cunoștințe despre cum îți organizezi rucsacul.

Obiectele vestimentare pe care le porți, dar și cele pe care le pui în rucsac trebuie să corespundă în primul rând cu anotimpul (la munte specialiștii consideră că există doar două anotimpuri antagonice și anume vară/iarnă), cu zona de altitudine, clasificarea și durata traseului  ales. La fel ca pentru încălțămintea denumită generic bocanc, se poate spune că nu există un anumit model valabil în orice împrejurare, ci doar combinații potrivite, de exemplu gheată semirigidă, cu posibilitatea de adaptare a unor tipuri de colțari.

Fiindcă nivelul/cerința de echipare se produce doar după mulți ani de practică în care ai trăit diverse experiențe, unele nu tocmai plăcute  putem doar să recomandăm câteva criterii de care să ții cont când îți faci rucsacul:

  • tipul zonei montane și altitudinea la care intenționezi să ajungi;
  • prognoza meteo pe durata de 24-48 de ore
  • durata incursiunii în zona montană
  • sezonul

 

O particularitate a zonei montane este instabilitatea vremii și oricât de precise ar fi acum site-urile meteo o furtună de 15 minute, cu căderi de grindină și descărcări electrice violente, se poate produce chiar în cele mai frumoase zile din punct de vedere al prognozei. Temperaturile oscilează rapid atât iarna, cât și vara fiind direct influențate de viteza vântului. Tocmai pentru ca protecția termică și confortul în condiții de efort fizic să fie flexibil, echiparea modernă se bazează pe teoria straturilor. Aceste straturi de îmbrăcăminte au rolul de absorbție și evacuare a transpirației, menținerea unei temperaturi constante și asigurarea protecției împotriva vântului și a factorului de îngheț (windchill).

Considerând primul strat ca fiind cel în contact cu pielea, recomandăm bluzele de corp de tip underwear, care au capacitatea de a absorbi transpirația și au proprietatea  de a se usca foarte rapid. Totodată mențin foarte bine temperatura corpului, lasă pielea să respire, sunt comode în timpul mișcării și nu rețin mirosurile.

Al doilea strat include o îmbrăcăminte de diferite grosimi, având o calitate termică deosebită și capacitatea de a înmagazina și conserva în fibrele textile căldura degajată de corp. Materialele textile pot fi de tipul polartec sau alt gen de microfibre de poliester sau combinații polartec – windstopper etc.

Important pentru calitatea materialului este să rețină căldura și să ghideze umiditatea spre stratul 3, unde haina textilă având în componență celebra membrană GORE TEX o va evacua în funcție de calitatea și capacitatea permeabilității controlate a acesteia.

Sunt foarte multe de spus despre membrana care a revoluționat tot ce se știa despre echiparea outdoor și a trimis la coșul de gunoi al istoriei puloverul de lână tricotat de mama, bluzele groase de corp și vestele cu vatelină, dar mă voi rezuma în a preciza ca sunt de mai multe varietăți (pro shells, active shells, windspopper, performance) în funcție de necesitățile și finanțele fiecăruia.

Trebuie însă precizat că haina cu membrane Gore Tex funcționează în condiții de temperaturi negative doar pe perioada cât depunem efort  susținut, nefiind de preferat situațiilor statice de lungă durată. Tocmai de aceea, în sezonul de iarnă, un turist experimentat are întotdeauna in rucsac o geacă subțire căptușită cu puf de tipul thermoball pe care să o poată îmbrăca, între straturile 2 și 3, atât timp cât staționează.

Partea inferioară a corpului se protejează cu pantaloni din fibre semi-elastice căptușiți cu un strat subțire de bumbac, iar pentru situațiile de viscol sau ploi reci abundente există suprapantaloni subțiri cu membrană Gore Tex care protejează de îngheț și umezeală. Acești suprapantaloni se îmbracă imediat fără a fi nevoie să-ți scoți bocancii, sistemul de fermoare permițând acest lucru.

În concluzie, acest ultim strat – impermeabil, aflat în contact cu aerul include articole vestimentare ca geci, veste, suprapantaloni, mănuși căciuli, parazăpezi etc.

Considerat a fi un element primordial care asigură securitatea și siguranța deplasării pe traseele montane, încălțămintea de munte a evoluat și ea cot la cot cu celelalte echipamente, de la bătrânul bocanc de piele tăbăcită, tratată cu ulei de focă sau slănină, în funcție de posibilități, în care tronau șosetele de lână veșnic ude, la bocancii termici cu membrane Gore –tex sisteme diga-fix și tălpi vibram sock absorber ultraperformante în care piciorul este îmbrăcat de șosete termoelectrice cu acumulatori.

Există extrem de mulți producători de încălțări de munte, sute de modele cu caracteristici generale sau particulare, pentru vara sau iarna și pentru diverse zone de altitudine. Fiecare își alege încălțămintea în funcție de nivelul de pregătire și traseele pe care vrea să le parcurgă.

Există, din punctul nostru de vedere, o singură recomandare generală – încălțămintea de munte să fie de tip bocanc cu talpa semirigidă sau rigidă, să protejeze glezna și să fie impermeabilă. Celelalte așa zise ghete, pantofi sport sau alte tipuri de încălțăminte fără aceste calități nu au nimic în comun cu echipamentul standard de munte și, de regulă, generează sute de accidente, soldate uneori cu urmări grave.

 

Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț – Campania de prevenire a accidentelor montane: echiparea corespunzătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.