Constructor din Piatra-Neamț: ”Guvernul te obligă să folosești ce este mai ieftin și mai prost”

1

Creșterea necontrolată a prețului materialelor de construcții se răsfrânge direct asupra profitului firmelor care execută lucrări, condiții în care Guvernul a elaborat un proiect de ordonanță prin care se ajustează diferența dintre costul real și cel contractat de firmele de construcții. Doar că, în loc să-i ajute pe antreprenori, proiectul de ordonanță îi va obliga, în fapt, să folosească materiale ieftine și slabe calitativ, ca să nu iasă în pierdere.

Această ordonanță expune algoritmul de modificare a prețului pentru lucrările deja contractate, astfel încât constructorii să poată să-și mai micșoreze pagubele, că nu poți vorbi la momentul ăsta de un profit real în activitatea de construcții atât timp cât profitul acceptat, și asta nu numai prin contractele finanțate de la bugetul de stat, dar și prin contractele cu beneficiari privați, este între 5 și 10%”, ne-a declarat administratorul unei firme de construcții din Piatra-Neamț. ”Crescând prețurile cu 200-300%, ești obligați ca din profitul tău să suporți diferența. Și atunci legiuitorul a venit cu proiectul de ordonanță și a dat posibilitatea de actualizare a valorii aferente materialelor după o formulă de calcul. Aici intervine partea extraordinar de frumoasă cu privire la ponderea valorii materialelor de construcții în totalul lucrării. Procentul de actualizare se aplică la o anumită sumă. Acea sumă este determinată în cotă procentuală din valoarea totală a lucrării, doar că noi constructorii îi spunem beneficiarului cu lux de amănunte cât costă materialele, cât costă manopera, utilajele, transportul, defalcăm până la ultimul cui, pentru că sunt programe specializate de devize care asta fac. Legiuitorul ce spune? Nu mă interesează care este ponderea materialelor în valoarea pe care o soliciți la decontare, eu îți decontez în limita unui procent de maxim 47%. Că tu pui în operă materiale de 60% din valoarea contractului, e problema ta! În consecință, proiectul de ordonanță e doar praf în ochi. Dacă era pentru un ajutor real, procentul de actualizare se raporta la valoarea materialelor din totalul lucrării. Iar asfaltatorii, drumarii vor fi cei mai loviți. Lor le consideră materiale puse în operă 37%, dar în mod real, la o asfaltare ai 70% materiale, iar restul – utilajul și doi cu grebla. La un kilometru de asfalt, drumarul folosește material de 500.000 de lei și manoperă de 100.000 de lei, dar de fapt lui îi actualizează doar 300.000 de lei. În fapt, ordonanța mărește presiunea asupra constructorului și atunci ajungem la concluzia că un constructor care și-ar dori să facă lucruri frumoase nu-și mai permite să fie interesat de calitatea materialului și se aprovizionează după principiul prețul cel mai scăzut.  Întrebările de tipul ”De ce nu ține, de ce cade, de ce se strică?” vor fi tot mai frecvente. Păi criteriul va fi prețul cel mai scăzut. Practic, Guvernul te obligă să folosești ce este mai ieftin și mai prost”.

În concluzie, proiectul de ordonanță este o dovadă că Guvernul recunoaște criza de pe piața materialelor de construcții, dar nu știe cum să o gestioneze și transferă cumva problema tot pe umerii constructorilor, cu riscul ca aceștia să se revolte și să ia cu asalt instanțele de judecată.

Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

  1. Cand pretul a scazut ai spus cuiva ? Ai facut o asigurare pt risc cresteri si diferenta pret in caz ca iei contractul ? Toti stiti doar sa cereti in plus. Ai riscat ? Acum plateste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.