Cam de o lună de zile, un urs se tot învârte pe la stânele din Bicaz Chei, mai sfâșie câte o oaie sau o vită, mai sperie câte un om căruia îi intră în grădină și-i rupe merii și, în general, ține în priză autoritățile și ISU Neamț, care trimite mesaje Ro-alert către localnici. De fiecare dată când ursul a coborât în sat, au fost anunțați jandarmii, care deși au competența de a interveni în astfel de cazuri, au puține mijloace de acțiune. În general, fac mult zgomot ca să sperie animalul și să-l determine să se îndepărteze de zona locuită.
”În momentul de față, pentru îndepărtare-alungare, acționăm cu dispozitivele de producere a zgomotului și cu dispozitive luminoase. Folosim și armament cu gloanțe de cauciuc. Metoda funcționează pe moment, dar ursul revine în zona locuită”, ne-a declarat Magdalena Muraru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Neamț.
Astăzi, 24 august, ursul s-a încâlcit într-un gard de sârmă ghimpată. Conform proaspetei Ordonanțe de urgență nr. 81 din 21 iulie 2021, în situația în care ursul rămâne captiv metodele de intervenție presupun tranchilizarea și relocarea ori extragerea prin eutanasiere sau împușcare. Decizia aparține șefului operațiunii, care este primarul localității unde se întâmplă ”evenimentul”.
Gheorghe Oniga, primarul de Bicaz Chei, a sunat la toate instituțiile menționate în ordonanța de urgență: ”Am vorbit cu veterinarii, dar nu au tranchilizant pentru urs. În această situație am informat gestionarul fondului de vânătoare, am informat ITRSV, am informat Agenția pentru Protecția Mediului și să vedem ce soluții găsesc. Ursul e încurcat într-o sârmă și sârma e legată de un copăcel”.
Până la urmă, soluția a venit de la un reprezentanții AJVPS care au folosit un clește mare, cu brațele lungi și au reușit să taie sârma ghimpată. Ursul eliberat a fugit în pădure. De unde, cel mai probabil, se va întoarce din nou în sat. Din toată mulțimea de oameni, care s-au adunat ca la urs, au lipsit exact cei care ar fi trebuit să se implice, de fiecare dată când se întâmplă situații de acest gen: reprezentanții asociațiilor și fundațiilor care declară că se ocupă cu bunăstarea urșilor. Cei care ar fi trebuit să caute soluții de când ursul a coborât prima dată în zona locuită și care n-au dat nici măcar un telefon primarului: ”Nu m-a sunat nimeni de la niciun ONG. Dacă pățea ceva ursul, sigur sunau toți, vai de mine!”.
ONG-urile, de altfel, nu și-au făcut simțită prezența nici în cazurile în care urșii au omorât oameni. Deși era evident că familiile celor uciși de animale vor reacționa. Vlad Vieru, șeful Gărzii Forestiere Neamț, una dintre instituțiile care are atribuții în cazul conflictului om-urs, are opinii clare: ”De câte ori au fost acele ONG-uri care declară că ocrotesc urșii să se intereseze ce s-a întâmplat când un om a fost atacat de urs ? De câte ori au căutat o soluție pentru a rezolva cazuri? Dacă ursul respectiv l-a ucis pe nea Vasile, care avea doi băieți și 3 frați și 3 cumnați, oamenii ăia ce vor face după ce-l îngroapă pe nea Vasile? Ei se vor duce în pădure să căsăpească ursul. Păi dacă nu te interesează nea Vasile – încerc și eu să impresionez cum au impresionat și ei cu Arthur și am personalizat victima – măcar să te intereseze ursul. Du-te acolo și te implică, oferă ajutor, caută un loc în care să duci ursul, ocupă-te, fă ceva! Pentru că declarațiile care nu sunt dublate de fapte, rămân simple declarații”.
Cristina Mircea
Nu exista tranchilizant special pentru urs??? !!! Veterinarii folosesc Domosedan si Antisedan care se gaseste in orice cabinet veterinat mai rasarit iar arme speciale de tranchilizare au cel putin doi gestionari consacrati din judet. Se poate folosi si banala Ketamina dar cu oarece riscuri la dozaj. Problema reala este ca la ora actuala nici o primarie nu cred sa ( se fi sinchisit) fi incheiat contracte de asistenta in intravilan cu gestionarii fondurilor cinegetice si cu veterinarii asa cum prevede ordinul in vigoare de cateva saptamani caz in care actiunea de tranchilizare/relocare/eutanasiere /impuscare este ilegala Cat priveste experienta in evaluarea greutatii , daca ursul cu pricina este cel din fotografie ,acesta are cel mult 150 kg. Solutia aleasa de comisia de la Bicaz Chei este cel putin cretina si iresponsabila . Ursul care afugit in padure putea sa ia decizia de a ataca pe cei prezenti , inclusiv pe iscusitu vanator care a manuit clestii aia mai lungi.