Punctul de vedere al Direcției Silvice despre arborii tăiați ilegal la Borca (Drumul Talienilor)

0

În data de 4 august 2021 Ocolul Silvic Borca a fost anunțat telefonic de către șeful Gărzii Forestiere Neamț că un delegat al acestei instituții se va deplasa în teren pentru a efectua un control de fond pe raza ocolului. Pentru a veni în sprijinul acțiunii de control s-au deplasat în teren, împreună cu delegatul Gărzii Forestiere Neamț, trei angajați ai Ocolului Silvic Borca. Acțiunea de control s-a desfășurat în Unitatea de Producție (UP) IV Sabasa, unitatea amenajistică (ua) 131, în imediata apropiere a lucrărilor de modernizare de pe DJ 209 B Sabasa – Crucea Talienilor, în proprietățile private ale unor locuitori din comuna Borca. Cu ocazia controlului au fost identificate, inventariate și măsurate un număr de 21 de cioate din specia molid, provenite de la 21 arbori tăiați ilegal, cu un volum de 17 mc. Reprezentantul Gărzii Forestiere Neamț nu a avut asupra sa ciocan pentru inventarierea cioatelor și a solicitat ciocan pentagonal de la Ocolul Silvic Borca. Gestionarul ciocanelor de marcat și cel care ar fi putut elibera un asemenea dispozitiv – în persoana șefului ocolului silvic – fiind în concediu, s-a procedat la marcarea acestor cioate cu un ciocan triunghiular din gestiunea unui alt reprezentant al Gărzii Forestiere Neamț. Materialul lemnos rezultat prin tăierea celor 21 de arbori a fost reținut și predat în gestiunea pădurarului titular de canton, de la Ocolul Silvic Borca.

Trebuie menționat faptul că printr-un raport din data de 9 iulie 2021, pădurarul titular din zonă informează Ocolul Silvic Borca asupra producerii unei alunecări de teren care a antrenat un număr de 20 de arbori, dezrădăcinați și aplecați, care pun în pericol muncitorii și utilajele care își desfășoară activitatea în zona unității amenajistice (ua) 131 din imediata apropiere a DJ 209B. Marcarea unor produse extraordinare (cum sunt denumiți în literatura de specialitate arborii limitrofi unor căi de comunicație – drumuri, în acest  caz – aplecați sau chiar doborâți ca urmare a unor alunecări de teren) nu se poate face decât în prezența proprietarului pădurii sau a reprezentantului acestuia.  Astfel, la 27 iulie 2021 este întocmită cererea de marcare pentru arborii doborâți/dezrădăcinați, semnalați prin raportul pădurarului din 9 iulie 2021, urmând ca aceștia să fie inventariați, măsurați și marcați odată ce mandatarul proprietarului suprafeței de pădure afectată de alunecările de teren ar fi ieșit din carantina impusă de autoritățile sanitare.

Între timp, probabil că muncitorii de la lucrările de modernizare-consolidare a DJ 209B, considerând că demersurile pentru marcarea și exploatarea materialului lemnos afectat de alunecarea de teren durează prea mult, au tăiat cei 21 de arbori și i-au depozitat într-o zonă adiacentă amprizei drumului, unde au și fost identificați de reprezentanții Gărzii Forestiere Neamț și apoi predați în gestiunea pădurarului de la Ocolul Silvic Borca.

Se efectuează verificări în cauză pentru stabilirea autorilor faptei de tăiere de arbori fără drept, iar documentul de control întocmit de reprezentanții Gărzii Forestiere Neamț împreună cu personalul de la Ocolul Silvic Borca a fost transmis Gărzii Forestiere Suceava și înaintat Parchetului de pe lângă instanța competentă din punct de vedere material și teritorial.

Direcția Silvică Neamț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.