Acțiune de bun simț: Monumentul Vânătorilor de munte scos din bălării

0

Aflat în atenția autorităților de două ori pe an – Ziua Eroilor și Ziua Vânătorilor de Munte – un monument dedicat celor 78 de militari români morți pentru patrie, a fost curățat de un grup de cetățeni din Târgu Neamț. Oamenii s-au înarmat cu motocoase, greble și lopeți și, în câteva ore, au schimbat fața zonei, după modelul folosit de comisarul Vitalie Josanu la cazematele din comuna Timișești.

Acțiunea au pornit-o alții, ne-am unit așa ca foști colegi, cunoscuți, nu politic și fac această precizare pentru că, întâmplător, doi dintre inițiatori sunt consilieri locali”, ne-a declarat George Cioca, unul dintre participanții la acțiune. ”Dar noi ne-am unit în calitate de cetățeni. Am curățat zona ca oamenii. S-a cosit toată iarba uscată, s-a curățat crengăraia, s-a văruit scena unde vin oficialitățile, s-au toaletat copacii, s-a curățat pământul venit din aluviuni și s-a ajuns la betonul vechi, antic și de demult. Eu sunt legat cumva de monument, pentru că prin 1938-1939 bunicul meu, care era angajat al Primăriei Târgu Neamț, s-a ocupat de construcția lui, de la procurarea materialelor, până la găsirea meseriașilor și la ridicarea efectivă a acestui monument. Macheta monumentului a fost în casa noastră până prin anul 2000, când am donat-o muzeului Școlii nr. 2, domnului profesor Vrânceanu. Eu am fost elev al Școlii Domnești și am învățat exact în banca lui Creangă”.

George Cioca ne-a mărturisit că părinții și bunicii lui l-au educat, de mic, în ceea ce numim astăzi ”spirit civic”: să iasă în fața porții, să dea cu mătura, să curețe șanțul și să facă pârtie iarna. Astăzi, când democrația ne-a binecuvântat cu o sumedenie de asociații și fundații civice, multe fac zgomot pe rețelele de socializare și puține se adună să pună mâna pe greblă.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.