Copaci tăiați ilegal pentru lărgirea Drumului Talienilor, Garda Forestieră va sesiza parchetul

5

Lucrările de modernizare a Drumului Talienilor ( DJ 209B Borca – Stănișoara – Mălini, cu o lungime de 18 km) s-au ”împiedicat” de câțiva arbori, care nu permiteau construirea unui zid de sprijin corespunzător. Problema s-a rezolvat la ”mica înțelegere” între firma care efectuează lucrările și personalul Ocolului silvic Borca, deși silvicultorii din comună aveau faima unor specialiști extrem de rigizi când venea vorba despre tăieri. De data aceasta, nu doar că au fost tăiați 21 de arbori, iar acest lucru s-a făcut ilegal, dar în momentul controlului, atitudinea silvicultorilor față de reprezentantul Gărzii Forestiere Neamț a fost una cel puțin discutabilă.

Delegatul nostru a avut parte de niște justificări puerile, de tipul ”nu avem ciocane de marcat pentru că șeful este în concediu”, iar când i-a cerut pădurarului condica de serviciu reprezentantului serviciului de pază l-a ”sfătuit” să spună că nu are condica la el. În consecință, a fost întocmit un act de control, în care s-a consemnat tăierea ilegală a 21 de arbori, cu un volum de 18 mc, iar documentul va fi înaintat către parchet”, a declarat Vlad Vieru, șeful Gărzii Forestiere Neamț.

De la reprezentanții Direcției Silvice Neamț am aflat că povestea rezidă, de fapt, în graba constructorului, care a anunțat Ocolul Silvic Borca despre faptul că a alunecat un taluz, au venit niște copaci la vale și trebuie marcați și tăiați. Personalul silvic nu s-a dus imediat să rezolve problema, așa că muncitorii au tăiat copacii de capul lor, ca să nu stea în loc cu lucrările. Indiferent de motivație, nu are nimeni dreptul să nesocotească prevederile legale, iar cine-și permite să aibă astfel de ”inițiative” trebuie să și răspundă pentru ele. Partea bună este că lemnul a fost găsit ”la locul faptei” și se află în custodia Ocolului Silvic Borca.

Cristina Mircea

 

5 COMENTARII

  1. Da….dreptate aveți dna Mircea, dar așa cum susțineți că ,,indiferent de motivatie” pe care dv o stiți , etica profesională vă obligă să relatați ,,indiferent de motivație ” faptele imparțial și bine documentat și nu superficial numai de dragul de a avea scris un articol împotriva unor proiecte de dezvoltare.

  2. Și dv le faceți legal cănd prezentați un articol la ,, cerere” fără a ține cont de punctul de vedere al celor implicați și de situația de fapt ?
    Se pare că aveți unele interese obscure și sunteți departe de a privii faptele cu obiectivitate.

    • Nu am absolut niciun interes de nicio natura. Iar daca sunteti implicat in chestiune, ca asa deduc din comentariile dvs. si aveti un punct de vedere despre ”situația de fapt” scrieți-l cu subiect și predicat, asumat, cu nume, prenume și calitate.

    • Stimate domn,
      Faptul că o instituție a Statului prezintă o atitudine reprobabilă a unor funcționari în fața organelor de control, precum și un mod de lucru prin care se încalcă prevederi legale ale Statului Român, nu reprezintă un articol „la cerere”. Situația de fapt este cea constatată de autoritatea statului, arborii tăiați fără respectarea prevederilor legale reprezintă tăiere fără drept, în rest putem discuta despre justificări sau contextul în care s-au petrecut faptele. Ocuparea ilegală de suprafețe din fond forestier sau tăierea fără drept, adică fără respectarea prevederilor legale, nu poate avea nici o justificare. Indiferent care considerați dumneavoastră că este „situația de fapt”, Garda Forestieră nu poate fi acuzată că a acționat abuziv sau ilegal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.