Ateneul Național din Iași vine la Gârcina, intrarea este liberă

0

Visarion Puiu, o personalitate incontestabilă, un preot care a fost arestat din biroul lui de director al Ateneului Popular din Tătărași, Iași, va fi comemorat la Gârcina, comuna în pământul căreia se odihnește. După 30 de ani de la moartea sa, instituția pe care a condus-o, în cea mai dificilă perioadă, i-a pregătit, în parteneriat cu Primăria Gârcina, o serie de manifestări, inclusiv pentru copii, cu intrare liberă.

Reproducem integral comunicatul Ateneului: ”Vineri, 6 august 2021, în comuna Gârcina, judeţul Neamţ, Ateneul Naţional din Iaşi, în parteneriat cu Primăria Comunei Gârcina Neamţ şi Editura „Princeps Multimedia” Iaşi vor organiza o serie de manifestări în memoria preotului Visarion Puiu, director al Ateneului Popular din Tătăraşi între anii 1945-1947.
Pentru a comemora personalitatea marcantă a celui ce a fost director al Ateneului Popular din Tătăraşi în cea mai dificilă perioadă a istoriei sale de peste 100 de ani, Ateneul ieşean organizează o serie de evenimente în comuna Gârcina, judeţul Neamţ, locul trecerii la cele veşnice a preotului Visarion Puiu.
Manifestările vor începe la ora 17.00, la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Gârcina, cu lansarea celor trei volume de prestanţă academică („Ateneul popular din Tătăraşi. O fortăreaţă anticomunistă”, „Sub neguri comuniste” şi „Flori din grădina iubirii”). Cele trei volume, finanţate de către Ateneul Naţional din Iaşi, au fost editate la Editura ,,Princeps Multimedia” Iaşi, în 2020 şi 2021. Prezentarea acestor volume va fi făcută în prezenţa domnului ing. Cezar Puiu, fiul părintelui Visarion Puiu, precum şi a editorilor Filomena Corbu şi Daniel Corbu.
După lansarea cărţilor, va avea loc un recital muzical, în interpretarea Corului Marii Uniri.
În continuarea manifestărilor, de la ora 18.00, la Baza de agrement Oprişeni, comuna Gârcina, echipa de actori a Ateneului Naţional din Iaşi va interpreta piesa de teatru pentru copii „Aventuri cu Dl. Goe”, iar de la ora 20.30, în aceeaşi locaţie, pe sistemul de cinema în aer liber al Ateneului, va rula filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”.
Preotul Visarion Puiu s-a născut la 5 iunie 1913 în satul Sinăuţii de Jos, comuna Tureatca, judeţul Dorohoi, în familia lui Vasile şi a Mariei Puiu. După absolvirea şcolii primare din satul natal şi-a continuat studiile la seminarul „Veniamin Costache” din Iaşi şi la Facultatea de Teologie din Cernăuţi, perioadă în care mitropolit al Bucovinei era tizul său, mitropolitul Visarion Puiu. În această perioadă el a participat activ la viaţa studenţească, devenind consilier al Uniunii Studenţilor Creştini Români, membru al Consiliului Uniunii Naţionale, reprezentându-i pe cei peste o mie de studenţi de la Facultatea de Teologie din Cernăuţi. A fost şi vicepreşedinte al Federaţiei Studenţilor Teologi din România. Numele lui putea fi întâlnit în presa periodică a vremii din Cernăuţi şi din Moldova, unde semna articole de specialitate, articole social-politice şi literare. A publicat articole pe teme de moralitate şi patriotism în revistele Curentul, Apărarea Naţională, Ţara noastră, Moldova creştină, Biserica Ortodoxă Română, etc.
În perioada 1945-1947 este director al Ateneului Popular din Tătăraşi. Activitatea sa culturală în această funcţie este una fructuoasă, reuşind, prin acţiunile întreprinse, să repornească mişcarea cultural-artistică a ateneelor ieşene, oprite în perioada războiului, pe de o parte, iar, pe de altă parte, să atragă antipatia noului regim instalat în ţară.
La 14 octombrie 1949 preotul Visarion Puiu este arestat şi întemniţat timp de 6 ani, până la 1 iunie 1955, ca deţinut administrativ, în diverse locuri de detenţie – Botoşani, Suceava, Ghencea, Ocnele Mari.
După eliberarea sa din închisoare, timp de patru ani a oficiat în parohia Dragomireşti, judeţul Neamţ, bucurându-se de stima şi respectul enoriaşilor săi, care-i apreciau foarte mult întreaga activitate, precum şi predicile bogate în exemple din cultura şi lecturile sale temeinice. Dar accentele pe care le punea în timpul rostirii lor şi în discuţiile cu enoriaşii i-au alarmat din nou pe slujitorii regimului comunist. De aceea, în 1958 urmează o nouă condamnare, de astă dată de către Tribunalul Militar din Iaşi, la zece ani de închisoare pe motiv de „naţionalism” şi de „uneltire contra ordinii sociale”. Locuri de detenţie: Bacău, Gherla, Periprava, Stoeneşti ş.a.
Este graţiat prin celebrul decret nr. 411 din 24 iulie 1964. După eliberare este reîncadrat în câmpul muncii ca preot la parohia Sarata Dobreni, judeţul Neamţ. Din 1964 până în 1968 funcţionează în parohia Gârcina, judeţul Neamţ, ulterior privind spre slujire şi Parohia Almaş, toate aceste trei parohii unindu-se în una singură, Gârcina, de unde, la 1 aprilie 1989, s-a pensionat.
Se stinge din viaţă în anul 1991 şi e înmormântat în curtea bisericii din Gârcina, în care a slujit cu devotament până în ultimele clipe ale vieţii
”.

 

Primarul de Gârcina, Mihai Gavril Gontaru, care a fost botezat de preotul Visarion Puiu ne-a declarat: ”Ateneul din Iași, sub egida fundației principesei Margareta, se ocupă cu astfel de comemorări și a luat legătura prin fiul preotului, care locuiește la noi la Gârcina, și a spus că vrea să facă o comemorare, să aducă în atenția publică personalitatea preotului Visarion Puiu, care a fost arestat pentru atitudinea pe care a avut-o, vorbindu-le oamenilor despre libertate. Visarion Puiu a rămas preot la parohia din Gârcina până când a decedat, în 1991. E înmormântat la noi, iar cei de la Ateneul din Iași îi vor face comemorarea cu o lansare de carte. Va fi și corul din Iași, iar suplimentar le vor oferi copiilor din comună un spectacol. Totul este gratuit, intrarea este liberă, noi ne-am gândit să organizăm activitatea la baza sportivă, pentru că e în aer liber și avem mai mult spațiu. Pot veni părinți cu copii și din oraș, și de peste tot”.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.