În plin sezon turistic montan, astăzi, 1 august, salvamontiștii își sărbătoresc ziua, cam neinspirat aleasă, pentru că au numeroase intervenții în fiecare an. Salvamontiștii din Neamț, care au peste 2600 de operațiuni de salvare la activ (operațiune însemnând, de multe ori, nu doar un om, ci 3,4 sau mai mulți) sărbătoresc și ei prin muncă, având în vedere că peste 1000 de turiști au urcat, de dimineață, pe potecile masivului Ceahlău.
”Nu este, totuși, la fel de aglomerat ca anul trecut când am avut în medie 1,5 cazuri pe zi. Anul acesta vremea a fost foarte rea și a scăzut numărul turiștilor, dar mai sunt aproape două luni de sezon”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.
Cei 17 salvatori montani din Neamț, recunoscuți ca buni profesioniști, sunt genul de oameni care pleacă obosiți de la serviciu (sunt zile în care urcă masivul și de 3 ori), dar bucuroși. Și când pornesc spre casele lor nu-și spun niciodată ”Ne vedem mâine!”, ci doar ”Ne vedem!”, pentru că se poate întâmpla ”să se vadă” o oră mai târziu, la vreo intervenție.
”Noi am fost mulțumiți și când am lucrat pe salariu de femeie de serviciu, acum avem salariile mărite de vreo doi ani, dar 20 și ceva de ani am stat cu salarii de femeie de serviciu. Și am făcut operațiuni cu risc ridicat. S-au dus băieții la extragere din masiv, noaptea din viscol sau acum, cu ploile torențiale, când au adus torenții bucăți de stâncă, și am scos familia aia cu copii. Oamenii ăia nici nu și-au dat seama prin ce pericol mortal au trecut. Când vin stâncile din munte, aduse de torenți și sapă canioane, nu se poate trece pe nicăieri. Și atunci, echipele au urcat undeva unde se îngustează albia și scade presiunea apei și au putut traversa torenții. Noi considerăm operațiunea încheiată când toți au ajuns acasă la bază. Că de multe ori predai accidentatul pe Neagra sau pe Bistra sau ți-l ia elicopterul, dar operațiunea se termină când toți am ajuns la bază. Să nu creadă nimeni că în timpul transportului unui accidentat nu iei crengi în ochi, sau nu ai vreun picior pe care ți-l scrântești, sau nu te alegi cu câte o plagă. Cobori Ceahlăul de 3 ori pe zi și-l urci înapoi. Și seara ajungi acasă, mănânci ceva, dormi câteva ore și a doua zi o iei de la capăt. Momentul de relaxare, liniște și satisfacție este când vezi omul băgat în ambulanță și te uiți după becurile albastre, cum se pierd în zare”.
Doar în iarna 2020-2021 Salvamont Neamț a avut 56 de operațiuni de salvare și peste 100 de cazuri asistate. Bilanțul din timpul verii este încă la jumătate, iar perioada aglomerată abia începe, una din zilele grele fiind cea de 6 august, când multă lume urcă pe Toaca să vadă piramida. În siguranță, pentru că salvamontiștii sunt mereu acolo. La fel ca în fiecare zi. La mulți ani salvatorilor montani!
Cristina Mircea
Sincere felicitări pentru ceea ce faceți suflete frumoase
,, La mulți ani ” !