Am văzut un filmuleț cu un bărbat de 39 de ani, care a fost atacat de urs. Era la vânătoare de mistreți, avea o armă în mână și totuși nu a tras asupra animalului care venea spre el, ci s-a adăpostit după un copac. Ursul l-a atacat, l-a prins de picior (i-a făcut 5 găuri în pulpă) apoi i-a fracturat brațul ”așa de ușor cum un copil rupe o grisină” și l-a mușcat de cap, la 2 mm de carotidă și la 4 mm de locul în care coloana vertebrală se ”îmbină” cu cutia craniană. A avut șansa ca un coleg de vânătoare să urle și să arunce cu pietre în urs. Și a mai avut șansa să ajungă pe mâna unei echipe profesioniste de medici care l-a salvat, deși nimeni nu credea că mai este posibil. Cu operații, cu tijă metalică în loc de os, dar trăiește. Traumatizat pentru totdeauna și nedespăgubit în vreun fel. În 2018, când s-a întâmplat, onor Ministerul Mediului a aprobat împușcarea a doi lupi, care au produs pagube prin gospodării, dar a refuzat împușcarea ursului care l-a atacat pe vânător. Un om care simțea balele ursului cum i se scurg pe față și se întreba unde va fi următoarea mușcătură. Un om care ar fi putut apăsa pe trăgaci, dar știa că ursul este protejat prin lege și i-a fost teamă că va rămâne pe drumuri cu soția și copiii, pentru că Statul i-ar lua casa pentru a acoperi ”valoarea” ursului.
Am mai văzut două filmulețe, cu niște nefericiți de ciobani, care lucrau la o stână, unde a venit ursul și a luat o vacă. Știau că trebuie să dovedească paguba și s-au dus în pădure să fotografieze vaca sfâșiată, pentru că altfel Ministerul Mediului nu le-ar fi acordat acele despăgubiri minime, calculate întotdeauna în defavoarea crescătorului de animale. Și ursul, care nu părăsise zona, i-a atacat. Pe unul l-a ucis și pe altul l-a rănit grav. Cel ucis avea 26 de ani. Teoretic, viața abia se deschidea în fața lui. Faptic, un urs i-a scurs viața din el prin mușcături repetate, care i-au produs o moarte chinuitoare. Și Statul a reacționat. În iulie 2021, Ministerul Mediului a aprobat împușcarea ursului, în antiteză cu un cor de ”iubitori de animale”, care stau la bloc, mănâncă friptură în sânge și plâng de mila ursului, că omul i-a distrus habitatul. Pădurea este locul din care, dintotdeauna, omul a luat lemn pentru mobilă (câți dintre iubitorii de animale dorm într-o scoică de plastic?), a luat lemn pentru foc, și a luat lemn și pentru banala hârtie igienică. Un copac lăsat să ”trăiască” 200 de ani se transformă în făină. Depinde de specie, dar asta e altă discuție. Și aici există o sumedenie de opinii greșite. Pădurea nu este ”aur verde” cât timp e lăsată să moară în picioare și nu este nici ”casa ursului” cu prețul vieții omului!
Ursul, eliminat de peste tot în Europa, fără regrete, în numele siguranței omului, a devenit o nouă ”bogăție națională” în România. S-a interzis controlarea speciei, prin vânătoare, de 5 ani. Controlarea, nu eliminarea, să facem diferența. Ce ne aduce această ”bogăție” când vânătoarea e interzisă? Înainte vreme, era o strategie profitabilă. Noi controlam populația de urși, iar vânătorii străini, care plăteau zeci de mii de euro pentru un trofeu, erau mulțumiți că au obținut o blană și un craniu de urs. Au apărut ”militanții” pentru drepturile animalelor și au reușit să pună ursul mai presus decât omul. A lăcrimat țara că a fost împușcat Arthur, dar nu se cutremură mai nimeni că un om, de 26 de ani, a murit sfâșiat de urs. Cine știe, azi, acum, cum îl chema pe ciobanul omorât? Doar mama, care l-a dus la groapă, poate satul, poate prietenii și iubita – dacă o fi avut. Dar de Arthur știe toată țara. Incredibil, după această tragedie, sunt mulți cei care aruncă vina asupra ciobanilor. ”Ce-au căutat în pădure? Ce-au căutat în casa ursului? Omul este vinovat!”
Ministerul Mediului nu trebuie să dea aprobare pentru împușcarea unui urs, ci trebuie să revină la legislația dinainte de 2016, stabilind cote anuale de recoltă, pentru a ține populația de urși sub control. Altfel, omul va avea ”dreptul” să intre în pădure doar ca să ia lemn pentru sicrie.
Cristina Mircea
N.R. Filmulețul cu supraviețuitorul atacului de urs poate fi urmărit aici
Actually, oamenii sunt (cam prea) multi, ursii nu prea. Pe principiul asta ,,eye 4 eye” hai sa puscam si totii ucigasii, ca tot animale sunt. Omul ranit era la vanatoare in padure, nu in curtea sa, ci intr-a ursului. Se putea apara, dar ghici: i-a fost mai frica de ce-i vor face oamenii decat de urs. Acest detaliu nu ridica un semn de intrebare? In alta ordine de idei, vom fi in curand 10 miliarde de oameni pe planeta asta. Acum 200 de ani abia eram 1 miliard. Oare nu ne inmultim prea repede, astfel ca natura sa se obisnuiasca? Crezi ca va mai ramane vreun picior de animal salbatic pe undeva, asa cam in 50-100 de ani? Hai sa ”controlam” deci animalele! Oamenii sa faca ce si cat vor, ca doar sunt stapanii naturii! Uite ca sunt ursi care nu stiu asta…
Vrei sa spui ca ar trebui sa lasam lantul trofic sa isi faca treba respectiv ursii sa mai omoare din miliardele de oameni care sau inmultit peste masura. Hitler ar sari in sus de bucurie la asa o idee bravoo.
Ai grijă, mare grijă când o să calci următoarea dată în casa ursului…
Unii ar numi-o karma, alții dreaptă măsură.
Dar să știi că o să doară. Rău și mult…
Dacă ești ecologist adevărat sigur ai auzit de Treadwell. Ăla erou, nu măscăricii care papă bani nemunciti.
Da’ nu-i bai, chiar dumneata ziceai că suntem mult prea mulți.
Dar daca omul ala nevinovat de 26 de ani era baiatul tau sau fratele tau atunci ce mai spuneai……lasa sa ii impuste ca te temi sa te mai plimbi si pe ulitele satului
La Tara sunt oameni care se duc sa culeaga ciuperci iti este frica sa te.mai duci pt ca poti da oricand nas in nas cu ursu tu poate stai la bloc e problema ta dar oamenii de pa Tara ce fac nu mai au Tihna le ia animalele de asta e romania cum e ca.mai bn moare un om si vai lasa ursii sa traiasca
Felicitări pentru articol! Ecologiștii de birou au să-ți sară în cap dar ai spus lucrurilor pe nume!
De acord si eu. Ursii, mistretii, caprele sălbatice, etc….moda actuala este sa fie protejați sa nu dispară. Ne ducem de la un extrem la altul. Vina o au doar politicienii de etaj, aceea care trebuie sa inventeze ceva ca să se vadă ca au de lucru și ca nu iau banii degeaba de la stat, si statul suntem noi toți!
Dacă nu sunt destui ursi, atunci nu am.nimic în contra sa fie protejați, DAR nu cu prețul vieții omenești. Cineva mai înainte spunea ca de unde ați scos dvs ca viata umana e mai presus decât cea a animalelor… Îmi vine sa plâng când aud asemenea afirmații, asemenea feluri de a gândi, nu sunt cuvinte, e de-a dreptul alarmant. Unde au crescut oamenii ăștia? Cine i-a educat?
Revenind le ce spuneam, pentru a proteja viata umana și cea a animalelor, statul cărora trebuie sa le plătim amenzile, ar trebui sa facă zone protejate și îngrădite pentru aceste animale. Zone în propriul.lor habitat, de unde sa nu iasă, sa nu atace nici oameni nici vite sau oi, sa aibă locul lor unde sa crească și sa se dezvolte în pace. Oare e asa de greu de găsit o soluție??
Felicitari pentru comentariu pentru garduri si mancare la animalele salbatice nu sunt bani ca nu se imbogatesc gestionarii fondurilor de vanatoare lasa asa sa primeasca de la stat prima pentru mistret impuscat curand pentru urs asta dupa ce distrug culturi omoara oameni raspandesc boli.
Multi iubitori de animale care au uitat sa iubească omul.La mine in cartier am 40 de caini la 13 blocuri, ce spui, strang toți rahatul? O fi placut cand copilul tau aleargă prin iarba si surpriza?
Lasa asta nu e nimic ca isi fac nevoile unde apuca dar sar la oameni iti este frica sa lasi copilul in fata blocului sa se joace sau in parcuri
Este suficient , tot ce sacomentat,cine are minte și urechi să audă sunt guvernanții și politicienii ,este trist dar suntem,lsi ,Oameni buni Treziți vă cât nu-i prea târziu …….